Kommunikasjon

Synes du kjæresten din er skikkelig ekkel?

Slik kan du ta det opp med han.

VIKTIG Å SNAKKE SAMMEN: Er det noe ved kjæresten din som har begynt å plage deg skikkelig? Som i dine øyne gjør ham ordentlig lite attraktiv? Da kan det være viktig å ta det opp med ham, men finn ut av hvorfor det plager deg først. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia
VIKTIG Å SNAKKE SAMMEN: Er det noe ved kjæresten din som har begynt å plage deg skikkelig? Som i dine øyne gjør ham ordentlig lite attraktiv? Da kan det være viktig å ta det opp med ham, men finn ut av hvorfor det plager deg først. Foto: Shutterstock / wavebreakmedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du kjæresten din er litt ekkel? Dusjer han sjeldent? Lukter han vondt? Eller har han en eller annen uvane du bare ikke kan fordra?

Da går du kanskje rundt og irriterer deg fælt, samtidig som du ikke vil såre ham – for hvem vil vel høre at kjæresten synes du er ekkel?

Ifølge Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut i Åpen Dialog i Sandnes, er ekle uvaner og dårlig hygiene også noe han bør få høre om, sett at det er noe som virkelig plager deg.

- Nettopp fordi det ofte er vanskelig å ta opp slike tema er det så lett å gå i den fella; å tie for å ikke såre og fornærme kjæresten – og dermed hindrer vi vekst og utvikling av forholdet, forteller hun og legger til: 

- Jeg hørte om en kvinne som ikke likte måten mannen kysset på. Hennes strategi var å unngå kyssing istedenfor å fortelle det til han. 

LES OGSÅ: Derfor bør dere fortelle hva dere føler

Viktig å ta det opp dersom det plager deg

Ulla Aasland, som er sexolog og driver privatpraksis i Porsgrunn, er enig i at det bør tas opp dersom det er noe som virkelig plager deg og gjør ham lite attraktiv for deg. 

- Man må ta det opp, for det har blant annet med lyst og seksuell tenning å gjøre. Om du ikke tar det opp så vil det bare balle på seg, sier hun.

Når du gjør det mener hun det er viktig å ikke gå rundt grøten. Vær helt klar og konkret så han skjønner hva du mener og du slipper å ta det opp igjen senere.

- Man må rett og slett bare sette seg ned og være ærlig. Men det er viktig at man ikke bebreider den andre. Ikke anklag, men si det du vil si på en fornuftig måte.

Det er klart dette kan gjøre ham litt lei seg, men går du rundt og plages av noe slikt så kan det gå langt utover forholdet, mener Aasland. Dessuten kan det jo tenkes at dette er noe han ikke var klar over selv, og som det kan være greit for ham at du forteller.

- Har han dårlig ånde for eksempel, så er det ikke sikkert han vet det, så det er ikke sikkert at det er noe som vil tas så veldig ille opp, påpeker Aasland.

Det er imidlertid viktig å skille mellom hva du synes er ekkelt og irriterende etter en lang og slitsom dag, der bussen var for sen og hælen på venstreskoen knakk, og hva som faktisk ikke bare er bagateller og er ordentlig lite attraktivt uansett hvor godt humør du er i.

- Dette kan også handle om person- kjønn- eller familieforskjeller. I én familie kan høylytt smatting være helt ok, mens i en annen familie ville det være helt uhørt - bokstavelig talt, sier Søyland.

LES OGSÅ: Liker du ikke at partneren ser deg naken

Et godt tegn at du ser de dårlige sidene hans

Ifølge henne skal du heller ikke ha altfor dårlig samvittighet når irritasjonen kommer over deg. Det kan nemlig bety at forholdet deres har kommet langt og at sjansen for at det fortsetter å være dere to er stor.

- Det er faktisk også et kvalitetstegn at du har begynt å irritere deg over hans uvaner; Det viser at du ser kjæresten slik som han er og ikke bare som prinsen på den hvite hesten.

- Klarer dere å håndtere og komme over noe av hverdagsgruffet som ofte melder seg når den intense forelskelsen har lagt seg, vil dere igjen skape sterke og gode følelser som vil kunne gi forholdet en ny vår. Ingen liten gevinst, påpeker Søyland.

LES OGSÅ: Når kjæresten ikke klarer å gi deg orgasme

Dette må du huske:

Steg 1: Er å sortere; hva må du bare akseptere, og hva synes du faktisk er ordentlig lite tiltalende (husk at du absolutt ikke skal forandre ham – det er lite hyggelig, og dessuten umulig, om du så hadde villet).

Steg 2: Finn ut av hva som irriterer deg mest, og vær klar over at du sikkert er passe irriterende selv noen ganger også.

- Vær også innstilt på at du må gjøre noe med egne uvaner – en taus mann trenger ikke være en fornøyd mann, sier Søyland.

Steg 3: Så var det det å fortelle ham det. Gjør det på en måte som ivaretar hans verdighet.

- Den feilen mange gjør er å ta opp slike vanskelige ting på en dårlig dag – og da kommer det også ofte ut på feil måte – og du ender opp med en såret kjæreste som kanskje syns du er veldig urimelig.

LES OGSÅ: 5 ting vi skulle ønske menn visste om oss

Fokuser på det positive

Ta opp vanskelige ting når dere har det bra sammen – finn altså riktig tid og sted, men ikke utsett det selv om det er noe du gruer deg til å ta opp.

Si at du regner med at han ikke reagerer på det selv, fordi dere tross alt er forskjellige. Spør om han kunne tenke seg å droppe den uvanen for din skyld, og fortell ham hvilke positive effekter det vil ha. Det kan være at du vil synes han blir enda mer attraktiv.

- Be ham om å tenke på det istedenfor å være veldig bastant og ta det opp igjen om noen dager og spør hva han ser for seg som løsning. Noen er stolte og vil helst ikke bli fortalt hva de skal og ikke skal. Gå i dialog istedenfor å bare dra løsningen ned over hodet på ham, råder Søyland.

- Du skal ikke si at han «er ekkel» - men at du syns at det er en ekkel uvane han har lagt seg til. Dersom din kjæreste ikke forstår alvoret i situasjonen eller at det fort glir tilbake til gamle uvaner er det viktig å gå kraftigere til verks. Å være kjærester handler nettopp om å gjøre små justeringer slik at dere fungerer bedre sammen som par. Slike justeringer er nødvendige både for parforholdets kvalitet og for attraktiviteten – det at en ikke slutter å ville ta seg best mulig ut for kjæresten, mener hun.

Noen stikkord er altså å ha en åpen dialog, og å rette fokuset over på de positive effektene ved at han gjør dette for deg, heller enn at du bare fokuserer på at det er ekkelt og maser på ham. Ta det opp tidlig, så det ikke eksploderer i ansiktet hans en gang stemningen er dårlig.

LES OGSÅ: Krangler dere ofte?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer