Samlivsproblemer:

- Syvårskrisa er helt klart reell, men det er ikke en magisk grense

Heldigvis er det mulig å få romantikken tilbake.

SAMLIVSPROBLEMER: For noen blir ekteskapet mer som et vennskap. FOTO: NTB Scanpix
SAMLIVSPROBLEMER: For noen blir ekteskapet mer som et vennskap. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har dere vært gift i noen år er det mulig dere har kjent på at forholdet ikke er like lidenskapelig som det var i starten. Det er selvfølgelig helt naturlig, men når vet dere at forholdet er på feil vei?

- Min erfaring er at syvårskrisa helt klart er reell. Veldig mange par kommer til meg når det har gått noen år inn i ekteskapet eller samboerskapet, sier sexolog og familieterapeut Thomas Winther til KK, men understreker at det ikke finnes en magisk grense.

Det er så klart forskjellige grunner til at par sliter, men Winther tror hverdagen har slått de fleste etter noen år. I starten av et forhold går det meste av seg selv fordi man er så forelsket, og han tror noen kan bli overrasket over hvordan et ekteskap faktisk er.

- Jeg tror mange har hatt forventninger som kanskje ikke har blitt helt oppfylt. I tillegg har man jo blitt så vandt til hverandre og kanskje tenkt at ting går seg til. Det kan føre til at man tar hverandre litt for gitt.

Det kan også gjøre at eventuelle problemer ikke blir snakket like mye om. Winther tror dette er en ganske vanlig problemstilling og at syvårskrisa dermed er ganske naturlig. Det er ikke uvanlig at man blir litt for vandt til hverandre og lar romantikken forsvinne litt når det har gått noen år.

LES OGSÅ: - Mange kvinner opplever at de må forsvare valget om å bli sammen med en yngre mann

NYFORELSKET: Mange savner følelsen de hadde i starten av forholdet. FOTO: NTB Scanpix
NYFORELSKET: Mange savner følelsen de hadde i starten av forholdet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kan tvinge romantikken tilbake

Winther forklarer at de fleste parene han har på kontoret sitt sliter med at følelsene ikke er som de var helt i starten av forholdet. Hverdagen, barn og tidsklemma gjør at romantikken forsvinner for mange par.

- Man slapper av på en annen måte når man kjenner hverandre så godt. For noen består ettermiddagen dermed av sofa, tv og å legge seg - med noen plikter innimellom. Noen tenker kanskje at dette ikke var slik ekteskapet skulle bli, men så venter de bare på at ting skal bli bedre av seg selv, sier Winther.

Og hvis intimiteten og romantikken svinner hen, er det en del forhold som går på en smell.

- Intimiteten handler mye om å få bekreftelse. Hvis det uteblir føles ekteskapet etter hvert mer som et vennskap. Det er viktig å huske på at ingenting kommer av seg selv, og at romantikken må jobbes med.

Hvis forholdet deres kun handler om hverdag og plikter har Winther ett råd: gå på date! Bruk svigerforeldre eller andre som barnevakt, gjør ting sammen som tar mer enn én dag. Dere kan rett og slett reetablere de følelsene dere hadde i starten av forholdet.

- Gjør dere dette kommer mye av seg selv. Er dere aktive og jobber med romantikken og intimiteten går det an å redde det meste. Sørg for å gjøre noen av tingene dere gjorde sammen før barna kom og det bare var dere to.

LES OGSÅ: Parterapeutens beste råd for å få et bra forhold

GÅ PÅ DATE: Fokuser på hverandre og glem hverdagen en stund. FOTO: NTB Scanpix
GÅ PÅ DATE: Fokuser på hverandre og glem hverdagen en stund. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Vær nysgjerrige på hverandre

Andreas Løes Narum er psykolog, og har mange års erfaring som parterapeut. Om den såkalte «syvårskrisa» forklarer han at det kan være snakk om tre, syv eller ti år, men at det ofte er det samme som skjer;

- Mange vedlikeholder ikke forholdet. Krisen kommer ikke hvis man har greit å etablere gode vaner. Man må tenke på det å ta vare på forholdet som et håndverk - man havner i uføre hvis man ikke vedlikeholder det eller ikke vet hvordan man vedlikeholder det, sier han til KK.

Han sier at noen tror forholdet er bra hvis man klarer å ordne hverdagens logistikk. Har dere havnet i en slik likegyldighet mener psykologen at dere må finne ut mer om hva som er gode og dårlige vaner i et forhold, og jobbe med det.

- Vær nysgjerrig på partneren din, og vær nysgjerrig på hvordan du kan være en bedre partner selv. For eksempel er det å vise nærhet daglig veldig viktig.

Narum trekker frem avskjeds- og hjemkomstritualer, det å si «Hei» og «Ha det» til hverandre før og etter jobb som et eksempel. Gi hverandre en seks sekunder lang klem, anerkjenn hverandre og si «Hei og ha det» på en fin og oppriktig måte.

- En klem tar dere seks sekunder. På en uke har dere dermed brukt 42 sekunder på å gjøre noe for forholdet, men forbausende få par tar seg tid til det, sier psykologen.

LES OGSÅ: 9 smarte måter lykkelige par «krangler» på

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer