P-piller:

Tar du ofte pause fra p-pillene for å «sjekke at kroppen fungerer»?

- Bare tull og ikke særlig lurt, sier helsesøster.

P-PILLER: Det finnes mange myter om prevensjon. De vanligste handler som regel p-piller og spiralen. Foto: Shutterstock / areeya_ann
P-PILLER: Det finnes mange myter om prevensjon. De vanligste handler som regel p-piller og spiralen. Foto: Shutterstock / areeya_ann Vis mer
Publisert

At det finnes myter om det meste er det ingen tvil om, enten det handler om hvilke matvarer som inneholder mest sukker, hvilket kosthold som er det absolutt sunneste, hva som er sant og usant om slanking eller hvilken treningsform kroppen din har best utbytte av.

Men også når det kommer til sex og samliv opplever vi mange såkalte vandrehistorier og myter. Du har kanskje hørt at venninnen av venninnen din gikk opp 13 kilo etter hun begynte på p-pillen, eller at p-piller øker risikoen for kreft? Det nemlig slik at mytene om prevensjonsmidler har florert i årevis, men at mange av disse ryktene bare er oppspinn.

For det er nemlig sånn at listen over sex-og kroppsmyter er uendelig, og noen av dem har blitt fortalt i så lang tid at de fleste av oss faktisk tror på dem fordi vi ikke vet bedre! Én av mytene som har toppet listen i lang tid er at kvinner har en «jomfruhinne» som sprekker ved første samleie - noe som ikke stemmer, ifølge lege Trine Aarvold.

LES OGSÅ: Mensen-mytene du ikke skal tro på!

- Bare tull og ikke særlig lurt

Mariann Olsvik, helsesøster og prosjektleder hos Sex og samfunn, forteller til KK at det særlig er to prevensjonsmyter hun hører ofte om.

- Den mest vanlige mytene er at mange tror det er lurt å ta pause fra pillen av og til, bare for å «sjekke at kroppen fungerer» eller for at kroppen skal få være uten hormoner en stund, sier hun og legger til:

- Dette er bare tull og ikke særlig lurt. Hver gang man slutter og starter på nytt med et hormonelt prevensjonsmiddel utsetter man kroppen for de ufarlige, men plagsomme bivirkningene og det kan ta noen måneder før dette går over.

Videre forklarer hun at om man slutter/starter på nytt med et kombinasjonspreparat (som p-piller), utsetter man også kroppen for de farlige bivirkningene de første seks månedene etter oppstart.

- Hvis man for eksempel slutter på pillen fordi det er slutt med kjæresten kan det også være sånn at man ikke rekker å starte på nytt før man har truffet en annen, hatt samleie og utsatt seg for et uønsket svangerskap.

LES OGSÅ: Åtte vanlige myter om p-piller

PAUSE FRA PILLEN: Er det lurt å ta pause fra pillen av og til, bare for å «sjekke at kroppen fungerer»? Nei, sier helsesøster.  Foto: Science Photo Library
PAUSE FRA PILLEN: Er det lurt å ta pause fra pillen av og til, bare for å «sjekke at kroppen fungerer»? Nei, sier helsesøster. Foto: Science Photo Library Vis mer

- Du trenger ikke å ha vært gravid for å gå på spiral

I tillegg til de uendelige mytene omkring p-piller og p-pillebruk, er det også mange spørsmål rundt menstruasjon. Mensen er noe vi kvinner får omtrent 500 ganger i løpet av livet, og for de fleste passer det imidlertid ofte ganske dårlig å få mensen, og derfor er det flere som velger å hoppe over «pausepillene» på p-pillebrettet gang etter gang, slik at blødningene uteblir. Dette er både praktisk og lett – men kan det være skadelig på noen måte?

Ifølge Mette Haase Moen, som er professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, er det ikke er farlig å la menstruasjonen utebli over tid. Blødningen du har mellom p-pillebrettene eller p-sprøytene er nemlig kun avbruddsblødninger, og disse er mindre enn vanlig menstruasjon siden hormonene gjør at livmorslimhinnen ikke bygger seg opp på samme måte som når du ikke bruker hormonell prevensjon.

- Det spiller ingen rolle om du har menstruasjon eller ikke dersom du går på hormonell prevensjon. Det kjenner vi jo fra p-sprøyte og hormonspiral hvor menstruasjonen ofte forsvinner helt. Faktisk anses det å hoppe over blødningene som noe positivt, da det gir økt sikkerhet og reduserer sannsynligvis risikoen for livmorkreft, har hun tidligere fortalt til KK.

Mariann Olsvik forteller at i tillegg til myter om p-piller er det en annen myte som dessverre fortsatt lever i beste velgående, nemlig myten om spiralen:

- En annen myte er at unge jenter som ikke har vært gravid eller født, ikke kan bruke spiral. Dette er ikke riktig. Dagens spiraler, både hormon- og kobberspiraler er mindre enn de var før og passer fint inn i livmoren også til kvinner som aldri har vært gravid. Spiral er også et av de tryggeste/sikreste og minst farlige prevensjonsmidlene en kan bruke, sier Olsvik til KK og avslutter:

- Hvis man ser på pearl index, et mål på hvor effektiv en prevensjonsmetode er, ser man at p-stav er det sikreste prevensjonsmiddelet vi har på markedet i dag.

LES OGSÅ: Kan vi få p-piller for menn allerede i 2019?

LES OGSÅ: Hvorfor virker det som om noen kvinner er «hyper-fertile»?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer