Svigermor:

Tar han alltid svigermors side?

- Det kan skape betydelige problemer i parforholdet, sier eksperten.

BLIR SOM EN KONKURRANSE: Hvis morens meninger alltid er viktigst for mannen, vil kjæresten føle seg oversett, avvist og sveket.
BLIR SOM EN KONKURRANSE: Hvis morens meninger alltid er viktigst for mannen, vil kjæresten føle seg oversett, avvist og sveket. Vis mer
Publisert

De fleste ønsker et harmonisk og fint forhold til sine foreldre og svigerforeldre. Et forhold med gjensidig respekt, omtanke og ikke minst nok avstand (for hvem vil vel at svigermor skal renne inn dørene i tide og utide?).

Dessverre er det spesielt mange av oss kvinner som har et litt anstrengt forhold til svigermor, og for noen blir det nesten som en konkurranse om hvem som er den viktigste kvinnen i kjærestens liv.

Det heter at når datteren din gifter seg så får du en sønn, mens når sønnen din gifter seg så mister du en sønn. Det er nok mange mødre som kjenner på et savn etter å være den viktigste kvinnen i sønnens liv, og en uvillighet mot å gi slipp på den rollen.

Kjæresten din blir da dratt mellom to sterke kvinner som begge ønsker å være den viktigste i hans liv, men hva skjer hvis han støtt og stadig tar morens side i diskusjoner og uenigheter?

Se for deg denne situasjonen: Du sitter ved middagsbordet sammen med kjæresten din og moren hans og dere har en hyggelig samtale. Så sier hun til kjæresten din at han bør kvitte seg med skjegget sitt, og at han er sååå mye finere uten. Kjæresten din vet at du elsker det maskuline skjegget, men sier seg likevel enig med moren sin. Kort tid senere er skjegget borte. Er hennes meninger virkelig viktigere enn dine?

SJALUSI: - Det kan også handle om en trekant hvor moren er sjalu på sin svigerdatter fordi hun har overtatt en posisjon som moren tidligere hadde helt for seg selv, sier Westad.
SJALUSI: - Det kan også handle om en trekant hvor moren er sjalu på sin svigerdatter fordi hun har overtatt en posisjon som moren tidligere hadde helt for seg selv, sier Westad. Vis mer

Et vanlig problem

Par- og familieterapeut Petra Westad sier at hun har hatt mange parsamtaler som har handlet om et problematisk forhold mellom kvinner og deres svigermor.

- Noen ganger har dette problemet vært enkelt å løse. Andre ganger har det vist seg å være et alvorlig og fastlåst problem i parforholdet, fordi mannen har en for sterk binding til sin mor. Det kan også handle om en trekant hvor moren er sjalu på sin svigerdatter fordi hun har overtatt en posisjon som moren tidligere hadde helt for seg selv, sier Westad.

Et vanlig scenario kan være at paret blir så uenige om et tema at det oppstår en konflikt mellom dem, og at han kontakter sin mor for å få hennes syn på saken. Dersom moren mener noe annet enn partneren, vil resultatet gjerne bli at han og moren står sammen i å ha rett.

- Om morens meninger blir viktigst for mannen, vil hans partner følgelig føle seg oversett, avvist og sveket. Vi snakker her om en morsbinding, som er et psykologisk begrep for en uvanlig sterk binding til egen mor, som består etter at barnet har vokst ut av det stadiet i barnealderen da dette var normalt, forklarer Westad.

SKAPER PROBLEMER: - Min erfaring er at morsbinding kan skape betydelige problemer i forhold til egen partner, sier eksperten.
SKAPER PROBLEMER: - Min erfaring er at morsbinding kan skape betydelige problemer i forhold til egen partner, sier eksperten. Vis mer

Moren sliter med å gi slipp

Noen foreldre er umodne og opptatt av å dekke sine egne behov gjennom barnet sitt, og binder barnet til seg for sterkt og for lenge, slik at en normal frigjøring og selvstendiggjøring blir vanskelig.

- Noen får psykiske problemer senere, har aldri kommet helt løs fra slike tidlige bindinger og kan forbli avhengige av sine mødre resten av livet. Min erfaring er at morsbinding kan skape betydelige problemer i forhold til egen partner, sier hun.

For å komme ut av en slik binding mellom mor og sønn, må man bevisstgjøre sønnen på hva dette handler om. Mange er uvitende om at de har en dysfunksjonell binding til sin mor. Samtaler om hvordan en mer normal relasjon mellom mor og sønn skal være, kan bidra til en større klarhet hos ham.

- Det blir også viktig å forklare at han risikerer å miste sin partners kjærlighet og respekt om dette fortsetter. Ofte kan det være en omfattende prosess å få ryddet opp i dette på en tilfredsstillende måte, men min erfaring er at det kan gå bra, forsikrer Westad.

Kan gjelde begge kjønn

Svigertrøbbel er ikke uvanlig, og det er ikke bare menn som tar morens side i diskusjoner, det kan like gjerne være kvinner som lar morens meninger være viktigst.

- Slike uenigheter kan handler om alt fra hvilken farge de skal ha på veggene i stua til hvor de skal feire jul. Enhver familie er en liten mikrokultur med egne tradisjoner, for eksempel at de alltid spiser juleskinke eller åpner gavene etter de har gått rundt juletreet. Da kan det bli krasj om man ikke er villig til å inngå kompromiss, sier psykolog og parterapeut Eva Tryti til KK.

Noen par opplever at begge foreldrene på begge sider har forventninger om ulike ting, og at det er vanskelig å gjøre alle til lags.

- Slike konflikter, og spesielt om mannen tar morens side i alle uenigheter, kan absolutt påvirke parforholdet i stor grad. I verste fall kan det ødelegge forholdet, for det er snakk om sterke bånd mellom mor og sønn, sier Tryti.

GULLGUTTEN: Sønnen er gjerne hennes lille gullgutt, og han synes jo at mammaen er veldig snill og skjønner ikke hva kona eller kjæresten snakker om da hun sier at moren er slem eller vanskelig.
GULLGUTTEN: Sønnen er gjerne hennes lille gullgutt, og han synes jo at mammaen er veldig snill og skjønner ikke hva kona eller kjæresten snakker om da hun sier at moren er slem eller vanskelig. Vis mer

Noen svigermødre er vanskelige

Noen ganger er det svigermor som er sjalu, lite hyggelig eller som skaper krangler. Det hender også at det er svigerfar som er vanskelig, men grunnen til at det oftere er svigermor som er problemet er at flere kvinner engasjerer seg aktivt i de unge familiene, mens flere menn er litt utmeldt.

- Noen opplever at svigermor blander seg, har mye meninger, er vanskelig og selvsentrert. Sønnen er gjerne hennes lille gullgutt og da kan det bli vanskelig. Han synes jo at mammaen er veldig snill og at hun bare ønsker alle vel, og skjønner ikke hva kona eller kjæresten snakker om da hun sier at moren er slem eller vanskelig. Ofte tar han da morens side og ber kona om være mer positiv, sier Tryti.

I slike situasjoner kan kvinnen i parforholdet føler seg glemt og alene. Ofte trekker hun seg unna og unngår å besøke svigermor.

- Jeg ville gått til en parterapeut hvis dere ikke forstår hverandre. Prøv også å være litt ydmyk, det kan hende at svigermor ikke mener noe slemt med det, men at hun bare har en krass og lite varm måte å være på. Det kan være lurt å snakke med en tredjepart om slike følsomme temaer, sier hun.

Par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland.
Par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland. Vis mer

Blod er tykkere enn vann

Det kan være viktig i slike situasjoner å finne ut hvorfor han alltid tar morens side i diskusjonene.

- Noen forklarer det med at blod er tykkere enn vann, altså at forholdet til moren er sterkere enn forholdet til kjæresten. Som familie er man lojal og har en lang historie sammen, og han bagatelliserer det kanskje med et lite smil og kommentarer som "hun er bare sånn".

Det sier par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Ofte har det motsatt effekt, du kan føle deg forbigått og legger gjerne på enda mer for å åpne øynene og ørene hans.

- Det kan få mange menn til å føle seg kritisert og de føler at kjæresten sier at mammaen ikke er bra nok. Det er en naturlig forsvarsmekanisme å gå i forsvar når man føler seg angrepet. For noen handler det om mamma, for andre om familiens ære og ikke minst å redde kvelden fra den dårlige stemningen, sier hun.

Slik unngår du å skade forholdet

Enten det handler om en konfliktsky kjæreste, overdrevet lojalitet eller en annen familiekultur, så kan slike konflikter skade parforholdet.

- Dersom det utvikler seg til et usunt mønster der alle parter er frustrert over hverandre, vil det naturligvis kunne være skadelig for den nye relasjonen. Den som er kommet inn i familien kan føle seg alene og ikke forstått, og det kan skape avstand, sier Søyland.

Det er viktig å huske på at kjæresten din ikke trenger å være enig i alt for å vise deg omsorg og forståelse.

- Om han forstår at du ikke er ute etter å finne en syndebukk, blir det nok lettere å lytte. Kanskje er hans mor omsorgsfull, men du kommer fra en annen type familie og tolker det som invaderende, for du ønsker jo å bake dine egne boller. Det er viktig å få løst opp i det slik at det ikke skader de nære relasjonene, men heller utvikler seg til sunne og bærekraftige familierelasjoner med raushet fra begge sider, sier hun.

Søylands råd for å unngå større kriser er å ta din partner på alvor. Utvikling starter ofte med et ubehag og noe vi ønsker oss bort fra. Ikke bagatelliser, lytt!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer