Sexlivet:

Tar kun én av dere initiativ til sex?

- Det er en veldig vanlig problemstilling, sier sexologen.

VONDT Å FØLE SEG AVVIST: Hvis du eller partneren din aldri tar initiativ til sex, kan det føre til at den andre føler seg avvist og uønsket. Kanskje det er på tide med en endring i sexlivet ditt?
VONDT Å FØLE SEG AVVIST: Hvis du eller partneren din aldri tar initiativ til sex, kan det føre til at den andre føler seg avvist og uønsket. Kanskje det er på tide med en endring i sexlivet ditt? Vis mer
Publisert

I langvarige forhold er det vanlig å komme inn i rutiner og vaner, som hvem som oftest lager mat, hvem som vasker vinduene, hvem som sørger for at bilen leveres til service eller hvem som går ut med søppelet. På samme måte vil det i de fleste i langvarige forhold oppstå noen ruiner for hvem og hvordan det tas initiativ til sex, hvor dere har sex og hvilke sexstillinger dere velger.

Det vil selvfølgelig variere noe over tid, og sexlysten svinger ofte i takt med syklus, livsfaser og overskudd, men noen vaner vil de aller fleste par holde fast på over tid.

For eksempel hvis dere alltid pleier å ha sex hver lørdag morgen før frokost. Dere har sex i sengen, i samme stilling hver uke og det er alltid partneren din som tar initiativ, selv om du også ser frem til den lille tradisjonen. Slike vaner er helt vanlige og ikke nødvendigvis et tegn på at noe er galt med forholdet.

Slike vaner blir først et problem hvis det er den samme som må ta initiativ hver eneste gang dere skal ha nærhet og sex. Det kan hende du har veldig lyst på kos, men at du er så vant til at partneren din alltid tar initiativ at du venter på at hans forføring. Det er ikke nødvendigvis så lurt.

Hvis du aldri tar initiativ til sex med partneren din, kan det blant annet føre til at han eller hun føler seg uønsket og lite attraktiv. For noen kan det å alltid ta initiativ og aldri bli spurt selv, føre til en følelse av at de ikke er elsket.

Så hvordan kan dere ta tak i problemet, før det legger en skygge over hele sexlivet?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

FØLER SEG UØNSKET: Hvis du aldri eller sjeldent tar initiativ til sex og nærhet, kan det føre til at partneren din føler seg uønsket og lite attraktiv.
FØLER SEG UØNSKET: Hvis du aldri eller sjeldent tar initiativ til sex og nærhet, kan det føre til at partneren din føler seg uønsket og lite attraktiv. Vis mer

- Vær ærlig

- De fleste par går inn i et mønster når det gjelder sexlivet, fra hvem som tar initiativ til hva som skjer, og ofte er det veldig forutsigbart. Mønsteret innebærer ofte at én er mer initiativtaker enn den andre. Det er en veldig vanlig problemstilling, sier sexolog Siv Gamnes til KK.

At den ene tar mer initiativ til sex enn den andre trenger derimot ikke bety at det er noe galt med forholdet, men over tid kan det bli et problem for mange.

- Ofte kommer paret til et punkt der den som alltid tar initiativ synes det er kjipt og dumt å være den som alltid tar initiativ, og da kan det utvikle seg til et problem, sier hun.

Hvis du opplever det som er utfordring i forholdet ditt, er det viktig å snakke om det for at det ikke skal skygge over hele sexlivet.

- Hvis du føler at du alltid tar initiativ, har du en plikt til å si ifra så dere kan gjøre noe med det. Jo før, jo heller. Det kan hende at partneren din ikke har tenkt over at det er et problem, sier Gamnes.

Vær ærlig og si hva du tenker og føler, ikke pakk det inn fordi du er redd for å såre partneren din. Det vil mest sannsynlig være mye mer sårende hvis du ikke sier noe, og det utvikler seg til et stort problem som ikke kan fikses.

VIKTIGST AT DERE ER FORNØYD: At den ene tar mer initiativ til sex enn den andre trenger ikke bety at det er noe galt med forholdet, så lenge begge er fornøyde.
VIKTIGST AT DERE ER FORNØYD: At den ene tar mer initiativ til sex enn den andre trenger ikke bety at det er noe galt med forholdet, så lenge begge er fornøyde. Vis mer

- Kan føre til utroskap

- Jeg tror de fleste parforhold opplever at det er én som tar mest initiativ til sex, og i heterofile forhold er det veldig ofte mannen, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Winther sier at det potensielt kan skape store problemer i forholdet hvis den ene parten aldri tar initiativ til sex, fordi vi mennesker er opptatt av bekreftelse og av å føle oss attraktive.

- Hvis du føler at partneren din aldri har lyst på deg, synes du er fin og setter pris på deg, kan terskelen være lavere for å søke bekreftelse fra noen andre. Det er nok den største fallgruven hvis bare én av dere tar initiativ til nærhet, sier Winther.

En slik skjevfordeling kan i noen tilfeller føre til utroskap, eller det kan føre til at den ene søker oppmerksomhet og bekreftelse fra andre.

- Når du skal velge en partner, er ofte en av de mest attraktive egenskapene at personen ser deg og bekrefter deg. Hvis det forsvinner og partneren din ikke tar initiativ til sex og nærhet, er det naturlig å føle seg uønsket, sier han.

Vær ærlig og søk hjelp

Winther oppfordrer til å snakke åpent med partneren din for å finne en løsning sammen. Mange synes det er vanskelig å snakke om sex, og da er det et godt tips å søke hjelp hos en parterapeut eller sexolog. For mange kan det være en god investering.

For noen kan det også føles ubehagelig og vanskelig å ta initiativ til sex, men dere kan finne løsninger som passer for dere.

Et godt tips er å ta initiativ på en diskret måte. Gi et kyss som er mer lidenskapelig enn vanlig, la berøringen bli mer sensuell, eller gi en invitasjon til å dele et bad, dusj eller massasje. Bare fantasien setter grenser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer