Tenk på parforholdet som en bedrift

Spreadsheets, produktivitetsverktøy og møter - med kjæresten? Hvorfor ikke?

PARFORHOLD: Å sammenligne hvordan vi gjør på jobb versus hjemme, er kanskje ikke dumt? FOTO: NTB Scanpix
PARFORHOLD: Å sammenligne hvordan vi gjør på jobb versus hjemme, er kanskje ikke dumt? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi skrev nylig om kjæresteapper, men det er en større tendens her også som samlivsrådgiverne applauderer. Det er å tilnærme seg forholdet som en bedrift, gjennom å bruke apper og produktivitetsverktøy mer typisk for jobblivet.

Å sammenligne hvordan vi gjør på jobb versus hjemme, er kanskje ikke dumt?

LES OGSÅ: Disse 8 temaene bør par snakke om jevnlig

Familielivet går ofte sin skjeve gang

Psykologspesialist Marit Hokland har gjort denne sammenligningen mange ganger når temaet i terapisamtalen har vært fordeling av oppgaver i familien.

For hvordan skulle det ha gått på jobben uten en definert ledelse, arenaer for drøfting av agendaer og mål? I en bedrift forholder vi oss oftere bevisst til mål og prioriteringer.

I parforholdet eller familien er det en slags usynlig administrasjon. Ansvar, planer og kommunikasjonslinjer kan være styrt av tilfeldige individuelle behov og hensyn.

- Familielivet går ofte sin skjeve gang uten at noen tar tak for å ivareta hele familien. Målene og prioriteringene er kanskje ikke uttalte, sier Hokland som har privatpraksis i Tønsberg.

Familieterapeut Rebekka Skaar ser det samme.

- Vi har en forestilling om at alt skal funke på hjemmebane, alt skal gå av seg selv, og det gjør det jo ikke. Dette har vi ikke råd til i arbeidslivet, sier Skaar, som jobber ved Bjørgvin familiekontor.

Gjødslingsplanlegging?

Vi har i det hele tatt mye fokus på hvordan få ting til å gå rundt på jobb, som vi kan lære av ved å ta en kikk inn i de to verdenene og sammenligne litt.

- Gottman er for eksempel veldig opptatt av jevnlige møter, det at vi setter av tid til å pleie forholdet, sier Skaar, som har videreutdanning i Gottman parterapimetode.

Dette er en selvfølge i det profesjonelle livet, men ikke i privatlivet.

- I arbeidslivet setter vi av jo tid til Gud vet hva for å være sikker på at alt går som det skal, mens jeg har par på kontoret som ikke har hatt barnevakt på ti år. I all verden da? De har ikke vært alene som kjærester liksom, sier hun.

Gottman snakker om «de magiske 6 timene i uken» som handler om rutiner og øyeblikk som sikrer forbindelse og hjertekontakt i parforholdet.

Psykologspesialist Anne Marie Foss Teigen har «fornorsket» dette og kalt det for gjødslingsplan. Planen inneholder et gjødslingsskjema, så paret avtaler gjødslingstidspunkt, gjødseltype og gjødselmengde, og så må de sjekke innom og evaluere og justere planen en gang i uken.

- En gjødslingsplan kan sees på som en synliggjøring og hjelp til å prioritere kjæresteforholdet, sier Skaar.

Planen ser ut som en kjøreplan (roadmap) for et profesjonelt prosjekt, som mange av oss bruker spreadsheets og apper til …

LES OGSÅ: Snakker dere fra hjertet eller hodet?

Tre ideer

Inspirert av en artikkel på VOX.com, her er tre ideer:

1. Spreadsheets

Et par fikk oversikt over hva som gjorde dem glade som familie, da de brukte en app fra arbeidslivet for å registrere hva de gjorde og hvordan de følte seg.

Bruk av appen førte også til at de greide å uttrykke seg om saker som de ellers unngikk å snakke om. De klarte for eksempel å snakke konstruktivt om husarbeid.

2. Produktivitets-verktøy

Andre familier har brukt produktivitets-verktøy fra arbeidslivet. «Slack» som organiserte barnas tid og «Trello» som organiserte familiens to-do-liste, mål for uken og kommende aktiviteter.

- Slike verktøy kan gjøre at det blir mulig for alle i familien å koordinere felles i kalenderen og at dere får en plattform som blir en arena å kommunisere på, sier Hokland.

3. Ukentlig ekteskapsmøte

Et par hadde ukentlig ekteskapsmøte. Da fikk de en anledning til å ta opp ting som de hadde tenkt å ta opp, men ellers ikke fikk nevnt på grunn av ubehag og at de glemte det. Det passet liksom aldri.

- Ved å arrangere en slik setting kan dere forhindre at det dere trenger å si blir utsatt og hoper seg opp, og skaper unødvendige problemer over tid, sier Hokland.

DIREKTE: Christoffer og Monica Nyhus tok graviditetstesten for åpent kamera. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Familien Nyhus Vis mer

«Familieråd», apper og arrangerte møter

Ordet «familieråd» klinger kanskje ikke så godt. Og personalmøte i yrkeslivet kan ha assosiasjoner, som vi ikke vil plage familien med. Vi ønsker vel helst at administrasjonen av familien skal være naturlig og mindre formell.

- Slike apper og arrangerte møter blir strukturer som gjør det mulig at administrasjonen blir synlig og at ansvaret kan deles, sier Hokland.

Familien ligner jo på et arbeidsteam, men har de tette emosjonelle båndene i tillegg. Sterkere bånd og følelser å ivareta. Det er ingen formell leder på toppen der det er to foreldre, ledelsen skal være uformell og todelt.

- Med todelt ledelse av teamet er det likevel et spørsmål hvem som tar tak. Det ligger i kvinners rolle å interessere seg for ivaretakelse av familiens fungering, mange kvinner har tatt hovedansvaret for administrasjonen av familiens gjøremål og vært daglig leder, sier Hokland.

Kanskje disse verktøyene fra jobben er noe som appellerer mer til menn, og som kan få menn tryggere på banen når det gjelder å ta vare på familiens interesser? Appene kan være noe som barna også liker.

- Kanskje arbeidslivets tekniske organisasjonsredskap kan tilpasses til egne redskap for familier, med ord som er mindre formelle?, spør Hokland.

Men uavhengig av hva man kaller det, er det avgjørende for parforholdet at det blir prioritert og ivaretatt.

- Med enkle hjelpemidler og rett fokus er det ikke nødvendigvis så mye som skal til. Har familien råd til å la være? spør Skaar.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer