Eks-kjæreste:

Tenker du ofte på eks-kjæresten din? Dette kan være årsaken

Vær oppmerksom på at disse tankene og følelsene ofte har for vane å ødelegge for nye forhold.

EKSKJÆRESTE: Selv om du føler deg ferdig med ekskjæresten din, er det ikke uvanlig å tenke på han/henne titt og ofte fordi. FOTO: NTB Scanpix
EKSKJÆRESTE: Selv om du føler deg ferdig med ekskjæresten din, er det ikke uvanlig å tenke på han/henne titt og ofte fordi. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å gå videre etter en relasjon full av følelser eller et flere års langt kjæresteforhold kan føles tøft - og til tider helt håpløst.

Selv om du har møtt en ny partner som er helt fantastisk og som du føler deg stupforelsket i, vil du kanskje fortsatt ta deg selv i å tenke på hvordan du hadde det i ditt tidligere forhold. Å sammenligne ekskjæresten sin med en ny partner er heller ikke uvanlig - men noe man bør være forsiktig med.

Gestaltterapeut og sexolog, Bianca Schmidt, har tidligere uttalt til KK at hvis du er en av dem som tenker på eksen med tanker ladet med følelser, enten positive eller negative, så mener hun at du bør være oppmerksom på at disse tankene og følelsene ofte har for vane å ødelegge for nye forhold.

- Hvis du går inn i et nytt forhold og fortsatt drømmer om det fantastiske forholdet du hadde med eksen din, er det fort gjort å sammenligne den nye kjæresten med den gamle.

- Dette er dumt, for som regel er det slik at han vil komme for kort – for han vil aldri kunne bli den samme som eksen din.

En illusjon

Videre forteller Schmidt at den nye kjæresten vil kunne gi deg kjærlighet som er både god, behagelig og varm, men at dette ikke vil være nok for deg så lenge du har eksen i tankene.

- Kjærligheten den nye kjæresten gir deg vil ikke gi det samme intense suget som lengselen og savnet etter eksen gir, og dermed er det lett å tro at hans kjærlighet ikke er like sterk – noe som ofte er en illusjon, sier hun.

Tenke på eksen

Men hvis dette kun er en illusjon, og man mener at man egentlig er helt ferdig med eksen når det kommer til følelser - hvorfor tenker man på sin gamle flamme, da?

Ifølge det svenske nettstedet Baaam har relasjonsekspert Charlotte Sander noen teorier på hvorfor det er vanskelig å slippe noen man har vært forelsket helt ut av tankene. Årsaken kan for eksempel være at du kun husker det som var bra i forholdet, men glemmer det negative (som faktisk mest sannsynlig var årsaken til at det ble slutt i utgangspunktet).

Skriv gjerne ned en liste med negative ting du ikke likte med forholdet - kanskje vil det minne deg på hvorfor dere endte det.

En annen grunn til at du ikke får han ut av tankene, kan være at du føler du ikke fikk det du behøvde for å gå videre - for eksempel svar på ting du fortsatt lurer på, eller at du ble forlatt uten ordentlig forvarsel, da tar det gjerne lengre tid å komme seg videre.

Individuell prosess

Alle takler jo et brudd forskjellig, men i de aller fleste tilfeller er fellesnevneren at det gjør fryktelig vondt.

Dersom du ønsker å komme deg videre etter bruddet fortest mulig, mener Schmidt det er viktig at du unngår å bli hengende igjen i fortiden. Dette kan nemlig gjøre vondt mye verre. Det har hun tidligere sagt til KK.

- Mitt beste råd er å sørge for at det blir et så rent brudd som mulig – ikke forsøk å være venner med eksen eller å ha venne-sex med hverandre. Du bør rett og slett kutte all kontakt, for dette forlenger sorgprosessen og gjør situasjonen mer komplisert enn den trenger å være.

- Mange holder kontakten med eksen fordi de håper og drømmer om at det skal kunne bli noe mer likevel, men stort sett blir det kun komplisert, sier hun.

BRUDD: Alle takler brudd forskjellig - noen sørger i lang tid, mens andre fyller dagene med aktiviteter for å unngå å tenke på det. FOTO: NTB Scanpix
BRUDD: Alle takler brudd forskjellig - noen sørger i lang tid, mens andre fyller dagene med aktiviteter for å unngå å tenke på det. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Hvis eksen ikke kommer seg videre

Kanskje har du også opplevd at det er eksen som ikke klarer å gi slipp? At han fortsetter å sende meldinger, ringe og like bildene dine. Kanskje har du til og med opplevd at han står gråtende utenfor døren din og venter på at du skal komme hjem?

Det er selvsagt ikke gøy å se din tidligere partner ha det vondt, men til syvende og sist, må dere begge komme dere videre enten han vil eller ikke. Og den eneste måten i de fleste tilfeller er kutte kontakten - i hvert fall for en periode. Men hva gjør du dersom han ikke tar grensene dine seriøst?

Det er mange måter et brudd kan komme på. Det kan ofte komme overraskende, mens andre ganger kan det ha bygget seg opp over tid. Men uansett hvordan det skjer er hovedsaken at man etter nok så kort tid må gå videre. Dette har Eva Tryti, som er psykolog og parterapeut, tidligere sagt til KK.

- Ikke len deg på eksen

- Man må finne ut av om man trenger profesjonell hjelp eller bare støtte seg til venner og familie. Noen trenger bare å gjøre ting som kan virke trøstende. Men hovedprinsippet er å IKKE lene seg på eksen. Det er pining av alle parter å fortsette å holde på, sier Tryti og fortsetter:

- At en av partene ikke kommer seg videre er problematikk jeg stadig vekk opplever. Med en gang etter bruddet vil mange ha behov for å snakke med eksen og skjønne hva som har skjedd. Av og til kommer eks-par til meg rett etter et brudd for å snakke om hva som har skjedd for å gjøre det lettere for den som har blitt forlatt å forstå og komme seg videre.

Med andre ord er det fult mulig å gå sammen til en terapeut i starten for å hjelpe eksen med å bearbeide hva som har skjedd, men ifølge Tryti burde det ikke bli en vane og for noen er det ikke et alternativ å gå sammen etter et brudd.

- Det går an å få profesjonell hjelp sammen, men det er ikke alle som forlater noen som har lyst til å være med på det. Og særlig hvis det vedkomne egentlig har lyst til ved å gå i samtale er å bli sammen igjen. Så i all hovedsak må det være for å komme seg videre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer