Sexlyst

Tenn gnisten - uten masse rekvisitter

Ifølge samlivsguruen Esther Perel er det nemlig helt andre ting som vil gjøre den store forskjellen.

ULIKE BEHOV: I et parforhold skal vi både føle oss trygge, men også tenne på hverandre. Ganske krevende? FOTO: NTB Scanpix
ULIKE BEHOV: I et parforhold skal vi både føle oss trygge, men også tenne på hverandre. Ganske krevende? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvorfor er det så vanskelig å beholde gnisten år ut og år inn i et forhold som man opplever som kjærlighetsfullt og harmonisk?

Vel, ifølge den verdenskjente samlivseksperten og psykoterapeuten Esther Perel er det i grunn ikke rart at dette er vanskelig. Faktisk er det moderne forholdet, der det forventes at vi skal leve i en lidenskapelig tosomhet gjennom et helt liv - en real utfordring, mener Perel.

Perel opprinnelig er mest kjent som forfatteren bak flere bestselgere om emnet, deriblant «Mating in captivity» (Erotisk intelligens - hvordan holde lysten levende, 2007) og har en TED Talk-forelesning om hvordan opprettholde erotikken i parforholdet med millioner av avspillinger, i tillegg til podcasten «Where should we begin» der lytterne får høre utdrag fra reelle behandlingstimer med ulike par.

- Det er et paradoks mellom kjærlighet og begjær. De samme ingrediensene som styrker kjærligheten, som beskyttelse, gjensidighet, ansvar for den andre - det kan være de samme ingrediensene som kveler begjæret, forklarer Perel i sitt Ted Talk-foredrag.

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, har tidligere uttalt til KK.no at det er svært vanlig at forholdet sklir over i vennskap etter noen år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer