Sexlyst

Tenn gnisten - uten masse rekvisitter

Ifølge samlivsguruen Esther Perel er det nemlig helt andre ting som vil gjøre den store forskjellen.

ULIKE BEHOV: I et parforhold skal vi både føle oss trygge, men også tenne på hverandre. Ganske krevende? FOTO: NTB Scanpix
ULIKE BEHOV: I et parforhold skal vi både føle oss trygge, men også tenne på hverandre. Ganske krevende? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvorfor er det så vanskelig å beholde gnisten år ut og år inn i et forhold som man opplever som kjærlighetsfullt og harmonisk?

Vel, ifølge den verdenskjente samlivseksperten og psykoterapeuten Esther Perel er det i grunn ikke rart at dette er vanskelig. Faktisk er det moderne forholdet, der det forventes at vi skal leve i en lidenskapelig tosomhet gjennom et helt liv - en real utfordring, mener Perel.

Perel opprinnelig er mest kjent som forfatteren bak flere bestselgere om emnet, deriblant «Mating in captivity» (Erotisk intelligens - hvordan holde lysten levende, 2007) og har en TED Talk-forelesning om hvordan opprettholde erotikken i parforholdet med millioner av avspillinger, i tillegg til podcasten «Where should we begin» der lytterne får høre utdrag fra reelle behandlingstimer med ulike par.

- Det er et paradoks mellom kjærlighet og begjær. De samme ingrediensene som styrker kjærligheten, som beskyttelse, gjensidighet, ansvar for den andre - det kan være de samme ingrediensene som kveler begjæret, forklarer Perel i sitt Ted Talk-foredrag.

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, har tidligere uttalt til KK.no at det er svært vanlig at forholdet sklir over i vennskap etter noen år.

– Når vi er nyforelsket er faktisk tiltrekningen og sexlysten mellom kvinner og menn likere enn det den er senere. Vi husker alle hvor berusende herlig det er i begynnelsen av et forhold. Man kan ikke få nok av hverandre, snakker sammen i timevis, kjærtegner, kysser sender søte SMS og flørter.

– Det er nettopp disse aktivitetene som tenner kvinnen som har et litt mer flyktig tenningsmønster enn mannen. Hun må kjenne en riktig stemning for å tennes. Når forelskelsen dabber over i vennskap forsvinner en del av disse aktivitetene, og ifølge Schmidt er det da vanskeligere for kvinner å være «preppet» for kjærlighet og sex til enhver tid.

Da kan et tips være å hente opp denne måten å vise oppmerksomhet på.

Enten eller?

Men, må vi velge mellom trygghet eller lidenskap? Nei, i grunn ikke, ifølge Perels foredrag. Men ifølge terapeuten krever det en bevisstgjøring på hva som skal til for å tenne gnisten, og en vilje til å prioritere erotikken.

- Vi ønsker oss alt det en landsby kan gi oss - av en partner. Vi vil bli forstått, og vi vil ikke vite alt. Vi vil ha forutsigbarhet og overraskelser. Vi tar det som en selvfølge, og tror at sexy leketøy og undertøy kan redde oss, sier terapeuten. Men det er andre grep som har større effekt:

3 tips fra Esther Perels forelesning:

1. Behold noe privat
- Vi ser at par som klarer å holde erotikken levende i forholdet , også har en privat seksualitet, et erotisk "sted" som bare tilhører dem, forklarer Perel, og legger til at disse parene også har forståelse for at forspill ikke er noe som starter fem minutter før et samleie, men faktisk starter "rett etterpå", altså hvordan du oppfører deg mellom "øktene" for det er her vi legger grunnlaget for hvor ofte og hvor bra sex vi har.

2. Tillat deg at det går i bølger
- Erotiske par tillater at lyst kan komme i bølger, at det kan oppstå og avta, omtrent som en månesyklus, forklarer Perel. Men det tåler de nettopp fordi de vet hvordan de skal finne tilbake til hverandre. De tillater seg å slippe ansvar og oppgaver innimellom, fordi de vet at ansvarlighet og begjær ikke går så godt sammen. Også har de har sluttet å tro på myten om den spontane sexen, forklarer Perel.

3. Avliv myten om spontanitet
- Forestillingen om at lysten skal komme kastet over deg i det du står og bretter tøy, er ikke noe annet enn en myte. Sex som er planlagt, lagt til rette for og ønsket, er god og. Det er fokus og tilstedeværelse, sier Perel.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer