Alenetid

Tid alene kan være svært sunt for både deg og parforholdet

- De fleste av oss kan nok bli noe flinkere til å unne hverandre positive opplevelser når en selv ikke spiller hovedrollen, sier parterapeut.

PARFORHOLD: Det er bra at par ønsker å tilbringe tid sammen og være tette, men dere bør også skape rom for andre mennesker og opplevelser alene. Foto: Shutterstock / George Rudy
PARFORHOLD: Det er bra at par ønsker å tilbringe tid sammen og være tette, men dere bør også skape rom for andre mennesker og opplevelser alene. Foto: Shutterstock / George Rudy Vis mer
Publisert

Alle har vi kjent på den nyforelskede følelsen, der det eneste du vil er å tilbringe hvert sekund med din nye kjæreste. Det er både kjempesøtt og helt normalt, og siden forelskelse ikke varer for evig er det kanskje greit å nyte det.

– For de fleste par er det i startfasen man er så «tosom» at man kan komme til å glemme resten av verden. Når begeistringsfasen er over, vender de seg gjerne mer mot andre, og ønsker ofte mer alenetid også, sier Eva Tryti, som er psykolog, parterapeut og forfatter, til KK.

LES OGSÅ: Er du fortsatt sammen med tenåringskjæresten og lurer på om du skal gå?

Likevel er det ikke alltid slik. For noen par kan det se ut som denne fasen aldri helt tar slutt. De er sammen hele tiden, og gjør sjeldent noe uten å ha sin kjære ved sin side.

– Det hender selvsagt at par, i tillegg til kjæresteforholdet, også har et veldig viktig vennskap. Det er jo fint, men det kan være lurt å ta tid på hver sin kant også. Noen ganger kan selvsagt en sånn intens tosomhet også skyldes at en eller begge er i overkant sjalu og kontrollerende, forteller hun.

LES OGSÅ: Sjalusi er helt naturlig, men noen ganger kan det gå for langt

Viktig å unne hverandre positive opplevelser

Hvis kjæresten din passer fint inn i vennegjengen din er det selvsagt kjempebra, for alle vil jo gjerne at partneren skal komme overens med våre bestevenner. Likevel kan det være frustrerende for venninner å oppleve at de aldri får tid alene med deg.

Tryti påpeker at venner og slekt må finne seg i at man tross alt er noe mindre tilgjengelig når man har kjæreste, det betyr likevel ikke at man skal forsømme sine venner.

– Hvis man er fra hverandre iblant, til og med på en ferietur kanskje, vil det være ekstra fint å sees igjen og man kan stimulere hverandre mer, forklarer hun.

VENNETID: Det er alltid bra hvis kjæresten din passer fint inn i vennegjengen, men du bør også sette av litt tid til bare vennene dine. Foto: Shutterstock / Aila Images
VENNETID: Det er alltid bra hvis kjæresten din passer fint inn i vennegjengen, men du bør også sette av litt tid til bare vennene dine. Foto: Shutterstock / Aila Images Vis mer

LES OGSÅ: Er ikke bestevenninnen din begeistret for den nye kjæresten din?

Hvor mye og hvor ofte man bør finne på noe uten kjæresten kan variere fra person til person. Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, mener det er viktig å finne en balanse som begge er komfortable med.

– Du får da dyrket ulike sider av deg selv, for selv den beste kjæreste kan ikke være alt. Vi trenger andre både til glede, støtte og for å vokse som mennesker. Dessuten, vil en både som par og person få flere impulser – det vil kunne gi deg mer energi, og jeg vil påstå at du blir en bedre kjæreste. Det er ingen liten gevinst, sier hun til KK.no.

Ingen vil vel at gnisten skal dø helt ut i forholdet, og alle ønsker vi å være interessante for vår partner. Men hvis man aldri opplever noe alene, så vil man til slutt kunne bli litt mindre spennende for hverandre.

Søyland mener derfor det er viktig at man er trygge og stoler på hverandre – og ikke minst at man vil den andre vel.

– «Gå og kos deg! Gleder meg til du kommer hjem.» Når sa du det sist? De fleste av oss kan nok bli noe flinkere til å unne hverandre positive opplevelser når en selv ikke spiller hovedrollen. Det er sunt for både deg og forholdet, forteller hun.

LES OGSÅ: Slik holder de forholdet HOT!

Ta hensyn til at man har ulike behov

Å pleie hobbyer og venner er viktig for livskvaliteten, men det betyr ikke at du bør fortsette å leve livet ditt slik du gjorde da du var singel, for da kan forholdet gå i oppløsning. Best er det å finne en balanse, som også tar hensyn til deres ulike personligheter.

– Jo mer innadvendt man er, jo mer trenger man å være alene iblant også. Og jo mer utadvendt man er, jo mer savner man å være med flere andre mennesker, og møte nye. Det er viktig å kjenne egne og partnerens dypere behov og personlighet, og ta hensyn til det, forklarer Tryti.

BALANSE: Folk har ulike behov for alenetid, og det er derfor viktig å finne en balanse som passer for dere. Foto: Shutterstock / Yuganov Konstantin
BALANSE: Folk har ulike behov for alenetid, og det er derfor viktig å finne en balanse som passer for dere. Foto: Shutterstock / Yuganov Konstantin Vis mer

LES OGSÅ: Når kjæresten er besatt av hobbyen sin

Generelt sett er det bra at par ønsker å tilbringe tid sammen og være tette, men også Søyland minner om at dine behov ikke trenger være de samme som din kjæres behov – selv om han eller hun ikke sier noe.

– I terapirommet ser jeg ofte at personer kan ha litt ulike behov for alenetid enten det er med venner eller bare kvalitetstid i eget selskap. Da er det viktig å være lydhør for den andres ønsker og behov, sier Søyland og legger til:

– Dersom et par allerede har en sunn balanse mellom tid sammen versus egentid, men den ene part likevel ser på kjærestens egentid som en trussel mot forholdet, kan det være et usunt tegn. Og hvis han eller hun bare er i kjæresteboblen for husfredens skyld, da kan du lage ris til egen bak. Istedenfor å krangle eller tie i hjel temaet, søk profesjonell hjelp slik at dere kan komme over i et sunnere spor.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer