Sexvaner

- Tilfeldig sex er blitt utrygt på en hel ny måte

Sexolog Tone Haldorsen spår at sexvanene våre kommer til å bli endret som følge av pandemien.

SEXVANER: At koronapandemien har gjort noe med sexvanene våre - enten vi er single eller i forhold - er det ingen tvil om. FOTO: NTB scanpix
SEXVANER: At koronapandemien har gjort noe med sexvanene våre - enten vi er single eller i forhold - er det ingen tvil om. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I disse dager (for å bruke et klisjéaktig begrep) har koronapandemien påvirket oss nordmenn i et halvt år, og i løpet av disse seks månedene har utenlandsturer, dansing på nattklubber og håndhilsing vært så å si ikke-eksisterende for de fleste.

Nærhet i form av lange, varme klemmer og kyss er forbeholdt de i nære relasjoner, og selv for mange av dem har fysisk nærkontakt uteblitt - for ikke potensielt å smitte en syk bestemor, grandtante eller far.

Hva gjør denne mangelen på nærkontakt med oss? Og hvordan vil fremtiden se ut for barn og ungdom som vokser opp nå, der klemming og kos helst skal unngås? Påvirker dette måten vi er intime med hverandre på?

- Har skapt en tilstand man kaller «hud-sult»

Vi har snakket med sexolog og parterapaut Tone Haldorsen, som er overbevist om at det at vi ikke har gitt hverandre klemmer og vært fysiske med andre (enn de aller nærmeste) på et halvt år, kan ha mye å si for denne utviklingen.

- Absolutt. Å gi hverandre klemmer er noe av det mest intime man kan gjøre, og en klem utløser både lykke-, velvære- og trygghetshormoner. En klem skaper bånd og nærhet til både venner, øvrig familie og kolleger. Mange eldre sliter veldig med ikke å kunne få en klem av for eksempel barnebarn eller familiemedlemmer, sier hun til KK.

EKSPERTEN: Tone Haldorsen er sexolog og parterapaut. FOTO: Privat
EKSPERTEN: Tone Haldorsen er sexolog og parterapaut. FOTO: Privat Vis mer

Tone forklarer at det å ikke kunne berøre hverandre eller klemme, skaper det en tilstand man kaller «hud-sult».

- Det betyr at vi rett og slett ikke får dekket et av våre grunnleggende behov. Som parterapeut er det å gi hverandre en lang klem for å skape trygghet og tilknytning, en av hjemmeleksene jeg gir til par som mangler nærhet. Det samme trenger vi andre steder også, men nå blir vi forhindret i dette. Om det fortsetter lenge, vil det skape endringer vi ikke vet konsekvensene av ennå.

Sexologen er også sikker på at koronapandemien har mye å si med tanke på hvordan sexvanene våre kommer til å bli endret. Hun ser allerede store endringer, etter de seks månedene som er gått.

- Vi så allerede i april at salg av sexleketøy knuste alle rekorder, og at fokuset på onlinesex, sexting og korona-vennlige sexstillinger tok av. Flere har fått øynene opp for onani, og det er tydelig at korona-krisen traff de single hardest, hevder hun.

Skummelt for barna

- De barna og ungdommene som vokser opp nå, og som blir vant til at klemming og nærhet er fraværende, vil de bli påvirket?

- De vil nok ha et helt annet syn på klemming, nærhet og tillit enn tidligere generasjoner.

Spriting av hender hvor enn man går, å se at mor og far ikke klemmer venner og familiemedlemmer, at uteplassen i skole og barnehage blir delt opp så man ikke kan leke fritt med alle klassene/avdelingene som før, er noe Tone mener at påvirker det sosiale, og skaper en ny måte å være på for barna.

- Barn er naturlig søkende, og kroppskontakt i form av klemmer er for barn en naturlig refleks. Å skulle hindre dem i dette nå, vil gi ringvirkninger, som de igjen tar med videre til sine barn og til sine kommende parforhold, forklarer Tone.

RINGVIRKNINGER: Det at barn og unge som vokser opp nå ikke kan klemme og ha nærhet, mener sexolog Tone Haldorsen at kan få ringvirkninger i fremtiden. FOTO: NTB scanpix
RINGVIRKNINGER: Det at barn og unge som vokser opp nå ikke kan klemme og ha nærhet, mener sexolog Tone Haldorsen at kan få ringvirkninger i fremtiden. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Hun mener at det er altfor tidlig å si noe om de faktiske konsekvensene på sikt.

- Så dette blir jo ren gjetning, men utfra tilknytningsperspektiver og barns naturlige væremåte, vil jo noe endres ved at de blir stoppet i å for eksempel klemme bestemor eller bestefar i fare for smitte.

Hun legger til:

- Forhåpentligvis vil instinktene og behovet for nærhet ta over når de blir voksne, men det blir spennende å se utviklingen fremover. Når jeg holder seksualundervisning i skolene nå, merker jeg at barna og ungdommene har noen andre spørsmål om kropp, seksualitet og nærhet, enn før pandemien

En one night stand er blitt mer utrygt

Det Tone og kollegene også ser er at nærhetsbehovet vi mennesker har, blir utfordret.

- At man ikke kan klemme venner, kolleger og familiemedlemmer utenfor husstanden er vondt for mange, og skaper en avstand i oss mennesker vi ikke har kjent på i samme grad før. Så ja, koronapandemien har helt klart satt spor i oss, og sexvanene våre vil nok være endret en god stund fremover.

- Hva i så fall tror du kommer til å endre seg?

- Tilfeldig sex har plutselig blitt utrygt på en hel ny måte, og det ble også vanskeligere å treffe hverandre ansikt til ansikt når det stod på som verst i vår. Ikke fordi korona er seksuelt overførbart, men fordi luftsmitte og nærhet er en stor risiko. Heldigvis har det blitt litt mindre farlig å møtes, men vi er fortsatt der at vi må passe oss, forklarer hun.

Hun mener at det fortsatt er for tidlig å si i hvor stor grad ting vil endre seg, men på bare et halvt år ser hun og kollegene at det er endringer i sving.

- Det som helt sikkert vil endre seg, er måten vi ser på nærhet, og at man vil bygge videre på det kreative rundt hva sex kan være.

- Avstandsforhold og åpne forhold lider

Tone trekker inn at avstandsforhold og åpne forhold også lider.

- Særlig de som bor i forskjellige land, og/eller de som har flere partnere de ikke bor sammen med. Da må man være kreativ på en ny måte, og tenke i andre baner enn før. Det skaper jo noen kreative situasjoner, og viser at vi som art er tilpasningsdyktige til en viss grad.

Tone er overbevist om at teknologien i fremtiden vil spille en større rolle i sexlivet enn før korona.

- Pandemien vil fortsette på ubestemt tid, og vi vil alle ta med oss kunnskapen vi har tillært oss i 2020 videre fremover. Jeg tror vi har endret oss veldig på det seksuelle plan allerede, og dette vil bare fortsette. Koronaen satte et støkk i oss alle, særlig på det seksuelle. Vi lærte hvor skjørt dette er, og hvor fort ting kan bli snudd på hodet.

SEX OG TEKNOLOGI: - Fokuset på onlinesex og sexting har tatt av, sier sexolog Tone Haldorsen til KK. FOTO: NTB scanpix
SEX OG TEKNOLOGI: - Fokuset på onlinesex og sexting har tatt av, sier sexolog Tone Haldorsen til KK. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Hvilke negative konsekvenser kan koronapandemien ha å si for sexlivet, og hvilke positive konsekvenser kan det ha?

- Ved avstandsforhold og åpne forhold kjenner man nå på både savn, fravær av nærhet og seksuell frustrasjon på måter man ikke er vant til. Usikkerheten rundt når man får møtes, når ting blir tryggere og hva som skjer i samfunnet skaper ringvirkninger mange ikke var forberedt på.

Har sørget for brudd

Hun mener at konsekvensene også blir at mange par går fra hverandre.

- Fordi de uløste konfliktene i forholdet nå ikke kan overses fordi man er sammen 24/7. Men på den positive siden er det nå mange par som har et bedre sexliv enn før pandemien, nettopp fordi de fikk tvunget tid sammen.

Dette har skapt, ifølge sexolog Tone, nye mønstre, og man har fått mulighet til å bli kjent med partneren på nytt.

- For single har det som sagt truffet hardest, med at det er vanskelig å date og ha tilfeldig sex, på grunn av smittefare. På den positive siden der har jo onani fått et helt nytt fokus, noe som er kjempebra! Å lære seg selv å kjenne seksuelt er jo det beste man kan gjøre, mener hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer