Sexvaner

- Tilfeldig sex er blitt utrygt på en hel ny måte

Sexolog Tone Haldorsen spår at sexvanene våre kommer til å bli endret som følge av pandemien.

SEXVANER: At koronapandemien har gjort noe med sexvanene våre - enten vi er single eller i forhold - er det ingen tvil om. FOTO: NTB scanpix
SEXVANER: At koronapandemien har gjort noe med sexvanene våre - enten vi er single eller i forhold - er det ingen tvil om. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I disse dager (for å bruke et klisjéaktig begrep) har koronapandemien påvirket oss nordmenn i et halvt år, og i løpet av disse seks månedene har utenlandsturer, dansing på nattklubber og håndhilsing vært så å si ikke-eksisterende for de fleste.

Nærhet i form av lange, varme klemmer og kyss er forbeholdt de i nære relasjoner, og selv for mange av dem har fysisk nærkontakt uteblitt - for ikke potensielt å smitte en syk bestemor, grandtante eller far.

Hva gjør denne mangelen på nærkontakt med oss? Og hvordan vil fremtiden se ut for barn og ungdom som vokser opp nå, der klemming og kos helst skal unngås? Påvirker dette måten vi er intime med hverandre på?

- Har skapt en tilstand man kaller «hud-sult»

Vi har snakket med sexolog og parterapaut Tone Haldorsen, som er overbevist om at det at vi ikke har gitt hverandre klemmer og vært fysiske med andre (enn de aller nærmeste) på et halvt år, kan ha mye å si for denne utviklingen.

- Absolutt. Å gi hverandre klemmer er noe av det mest intime man kan gjøre, og en klem utløser både lykke-, velvære- og trygghetshormoner. En klem skaper bånd og nærhet til både venner, øvrig familie og kolleger. Mange eldre sliter veldig med ikke å kunne få en klem av for eksempel barnebarn eller familiemedlemmer, sier hun til KK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.