Kjærlighetssorg:

- Tilstanden oppstår ofte ved fysisk og psykisk stress

Ja, kjærlighetssorg kan faktisk føre akutt hjertesvikt. Fenomenet kalles «broken heart syndrome» og rammer flest kvinner.

KJÆRLIGHETSSORG: Visste du at den psykiske påkjenningen ved kjærlighetssorg kan gå hardt ut over hjertet ditt – bokstavelig talt? Og at det er flere kvinner enn menn som får akutt hjertesvikt på grunn av kjærlighetssorg. FOTO: NTB Scanpix
KJÆRLIGHETSSORG: Visste du at den psykiske påkjenningen ved kjærlighetssorg kan gå hardt ut over hjertet ditt – bokstavelig talt? Og at det er flere kvinner enn menn som får akutt hjertesvikt på grunn av kjærlighetssorg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har ikke vondt noen steder, men samtidig er det vondt overalt. Du gråter, du skriker, og et isende tomt hull brer seg inni brystet og presser så hardt at det føles som du ikke får puste – men det spiller ingen rolle for du vet uansett ikke hvordan du skal kunne leve videre uten ham.

Kjærlighetssorg er en «bitch». Og et balltre i trynet høres mer fristende ut enn et knust hjerte. Men det er kanskje ikke så rart, denne psykiske påkjenningen kan nemlig gå hardt ut over hjertet ditt – bokstavelig talt.

Det kan føre til en tilstand som passende nok kalles for «Broken Heart Syndrome», eller på norsk «hjertesorgsyndromet». Blant leger omtales den derimot som Takotsubo syndrom (TS).

– Man regner vanligvis med at cirka to prosent av de som sendes til kransåreundersøkelse på grunn av mistanke om akutt hjerteinfarkt har TS, men anslagene er beheftet med usikkerhet, sier Ole Geir Solberg, overlege på Kardiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus til KK.no.

Dersom disse tallene stemmer kan det bety at det er cirka 200-300 tilfeller per år i Norge.

LES OGSÅ: Har du kjærlighetssorg?

Symptomene ligner hjerteinfark

Helge Istad, som er lege og rådgiver innen hjertesykdommer i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), sier til KK.no at pasienter som rammes av dette får symptomer som er svært lik de man ser hos pasienter med akutt hjerteinfarkt.

– Pasientene får vondt i brystet og blir tungpustet, og de er generelt medtatt, slik man ser også ved akutt hjerteinfarkt, forteller han.

Når pasienter kommer til sykehuset med slike symptomer vil man ofte gjøre angiografi, som er en kontrastundersøkelse av kransårene rundt hjertet. I motsetning til hjerteinfarkt finner man imidlertid helt åpne kransårer, og pasienten har derfor ikke behov for utblokking eller stenting av kransårer.

ALVORLIG: Hjertesvikt er alltid alvorlig, men det er sjeldent at noen dør som følge av «broken heart syndrome» Foto: Shutterstock / Tharakorn
ALVORLIG: Hjertesvikt er alltid alvorlig, men det er sjeldent at noen dør som følge av «broken heart syndrome» Foto: Shutterstock / Tharakorn Vis mer

– Når man skjønner at det ikke foreligger et hjerteinfarkt vil man gå videre og gjøre ultralyd av hjertet. Da ser man at deler av hjertet (ofte den nederste delen) trekker seg dårlig sammen under hjerteslagene og denne delen er ofte også utvidet, forklarer legen.

Dette fører til en svekket pumpefunksjon av hjertet, og man har det som kalles for akutt hjertesvikt.

– Hjertesvikt er alltid alvorlig, men når det gjelder akkurat denne formen for akutt hjertesvikt så pleier den å gå tilbake uten at hjertet blir varig skadet. Dødsfall er ytterst sjelden som følge av «broken heart syndrome», sier Istad.

Solberg legger til at det ikke er utenkelig at noen tilfeller av plutselig død kan skyldes TS, men det finnes ikke tall eller undersøkelser som kan bekrefte dette.

– 95 prosent av alle som får diagnosen skrives ut i live, og ved kontroll innen tre måneder har praktisk talt alle fått normalisert sin hjertefunksjon. Normalisering av hjertefunksjonen inngår også som et kriterium for å stille diagnosen TS, påpeker han.

LES OGSÅ: Hjerteinfarkt rammer kvinner - også yngre

Rammer flere kvinner enn menn

«Broken heart syndrome» er en følge av at hjertet bombarderes med stresshormoner etter en traumatisk påkjenning som tung sorg eller et kraftig sjokk.

– Tilstanden oppstår ofte etter betydelig stress, både av fysisk, men oftere av psykisk art. Og det rammer mye oftere kvinner enn menn, forteller Istad.

Rundt 90 prosent av tilfellene er kvinner, og gjennomsnittsalderen er på mellom 65 og 70 år. Nettopp hvorfor kvinner er så overhyppig representert vet man derimot ikke, og Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning synes det er ganske overraskende.

– Nå har jeg ikke sett noen studier på dette, men jeg tenker at det kan henge sammen med at kvinner generelt sett har en litt annen tilnærming til forholdet. De er oftere mer følelsesmessig engasjert, sier hun til KK.no og legger til at dette ikke betyr at menn er ufølsomme.

– Det er mer det at kvinner og menn vektlegger ulike ting, og at menn fokuserer mer på faktorer som trygghet og stabilitet.

VERRE FOR KVINNER: Det er langt flere kvinner enn menn som får akutt hjertesvikt på grunn av kjærlighetssorg. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
VERRE FOR KVINNER: Det er langt flere kvinner enn menn som får akutt hjertesvikt på grunn av kjærlighetssorg. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer

Det er forskjell på kvinner og menn, og helt siden tidenes morgen har et fokus på familie og sosiale tilknytninger vært en viktig del av en kvinnes natur. Noe som gjør at jenter ofte leker «familie og barn» i tidlig alder.

– På bakgrunn av det kan det bli en større følelsesmessig påkjenning for kvinnen hvis forholdet tar slutt. Når det er sagt er det absolutt svært mange menn som sørger etter et brudd, og som opplever tung hjertesorg, forteller Gamnes.

Å bli enke gir høyere dødsrisiko

Flere studier har dokumentert at menn og kvinner som mister sin ektefelle på grunn av et dødsfall, har en høyere dødelighet enn gifte personer.

En av disse studiene ble utført av Tormod Brenn og Elinor Ytterstad ved Universitetet i Tromsø, som fulgte samtlige gifte personer i Norge over en periode på 32 år, og sammenlignet dødeligheten hos enker og enkemenn mot dødeligheten hos gifte personer.

Nesten 500.000 ble enker eller enkemenn i oppfølgingsperioden, og resultatene viste at disse så ut til å ha høyere risiko for å dø selv. Risikoen for å dø det første året etter å ha mistet ektefellen er 29 prosent høyere for kvinner og 34 prosent høyere for menn.

Risikoen var høyest den første uken etter dødsfallet, men holdt seg likevel stabil i løpet av de neste ti årene. Det kan altså se ut som kjærligheten gjør oss sårbare på mer enn én måte, men det er likevel verdt det, ikke sant?

LES OGSÅ: Slik kan du lære å leve med sorg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer