Kjærlighetssorg:

- Tilstanden oppstår ofte ved fysisk og psykisk stress

Ja, kjærlighetssorg kan faktisk føre akutt hjertesvikt. Fenomenet kalles «broken heart syndrome» og rammer flest kvinner.

KJÆRLIGHETSSORG: Visste du at den psykiske påkjenningen ved kjærlighetssorg kan gå hardt ut over hjertet ditt – bokstavelig talt? Og at det er flere kvinner enn menn som får akutt hjertesvikt på grunn av kjærlighetssorg. FOTO: NTB Scanpix
KJÆRLIGHETSSORG: Visste du at den psykiske påkjenningen ved kjærlighetssorg kan gå hardt ut over hjertet ditt – bokstavelig talt? Og at det er flere kvinner enn menn som får akutt hjertesvikt på grunn av kjærlighetssorg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har ikke vondt noen steder, men samtidig er det vondt overalt. Du gråter, du skriker, og et isende tomt hull brer seg inni brystet og presser så hardt at det føles som du ikke får puste – men det spiller ingen rolle for du vet uansett ikke hvordan du skal kunne leve videre uten ham.

Kjærlighetssorg er en «bitch». Og et balltre i trynet høres mer fristende ut enn et knust hjerte. Men det er kanskje ikke så rart, denne psykiske påkjenningen kan nemlig gå hardt ut over hjertet ditt – bokstavelig talt.

Det kan føre til en tilstand som passende nok kalles for «Broken Heart Syndrome», eller på norsk «hjertesorgsyndromet». Blant leger omtales den derimot som Takotsubo syndrom (TS).

– Man regner vanligvis med at cirka to prosent av de som sendes til kransåreundersøkelse på grunn av mistanke om akutt hjerteinfarkt har TS, men anslagene er beheftet med usikkerhet, sier Ole Geir Solberg, overlege på Kardiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus til KK.no.

Dersom disse tallene stemmer kan det bety at det er cirka 200-300 tilfeller per år i Norge.

LES OGSÅ: Har du kjærlighetssorg?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer