Dating:

Tinder er ikke alltid det beste stedet å lete etter en kjæreste

- Mange bruker Tinder som ren underholdning eller en måte å styrke sitt eget selvbilde.

DATING: Tinder har blitt lastet ned 100 millioner ganger og over 26 millioner matcher finner sted hver dag. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at mange bruker appen som ren underholdning. FOTO: NTB Scanpix
DATING: Tinder har blitt lastet ned 100 millioner ganger og over 26 millioner matcher finner sted hver dag. Likevel er det ikke til å stikke under en stol at mange bruker appen som ren underholdning. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Tinder troner som den desidert mest brukte datingappen, og ved første øyekast kan det se ut til å være det perfekte stedet å finne drømmemannen. Tinder har blitt lastet ned 100 millioner ganger og over 26 millioner matcher finner sted hver dag.

Likevel er ikke Tinder nødvendigvis er det beste stedet å lete etter kjærligheten.

- Nesten halvparten av brukerne benytter Tinder som enten ren underholdning eller en måte styrke sitt eget selvbilde. De samler opp personer de har «match» med. Det er ikke uten grunn at Tinder blir omtalt som «egobingo», altså en måte å styrke selvbildet. Det betyr samtidig at nesten halvparten av brukerne ikke har noen intensjon om å faktisk møte den de har fått match med.

Det sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

Hun forteller at kun omkring én tredjedel av brukerne har møtt noen gjennom datingappen, og at dette er færre enn på andre online datingsider.

- I terapirommet møter jeg mange som er frustrert over manglende respons på tilnærmelser, eller frustrasjon over at drømmemannen fordufter, ofte før man i hele tatt har fått sjansen til å bli kjent ansikt til ansikt, sier Blessom.

LES OGSÅ: Dette skjer med datinglivet i 2018

Mange leter ikke etter kjæreste

Kanskje har du sett en person som er i et fast forhold plutselig dukke opp på Tinder? Dette er ikke så rart, for en stor andel av dem som er aktive på Tinder er allerede i faste forhold og leter ikke etter en kjæreste. For disse er Tinder i stedet en kilde til å styrke selvbildet.

- En forsvinnende liten del av brukerne er på reell jakt etter en kjæreste. Det betyr at størstedelen av brukerne av Tinder slett ikke er på jakt etter en kjæreste, og at Tinder er fylt med mennesker som benytter appen av helt andre grunner, sier Blessom.

For hver person som er på Tinder og leter etter den store kjærligheten, er det langt flere brukere som ikke har noen intensjon om å møte noen gjennom sjekkeappen.

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

Bruker Tinder for tilfeldig sex

- Noe av det problematiske med å benytte Tinder og lignende datingapper for å finne kjærligheten, er at mange benytter Tinder som en kilde til one night stand og tilfeldig sex. Faktisk er det flere som benytter Tinder for å møte en one night stand enn som benytter appen for å møte en kjæreste, sier Blessom.

Dersom noen faktisk ønsker å møtes, er sannsynligheten derfor stor for at de ikke er ute etter en fast relasjon, og man risikerer å bli skuffet.

- Jeg tenker at Tinder kan være nyttig, fordi man kan finne personer som er i samme livssituasjon og som ønsker en kjæreste. Samtidig vet man aldri om personen kun er ute etter tilfeldig sex, men det gjelder også når man møter noen på byen, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han forteller at mange får fin kontakt på nett eller telefon, treffes, har sex og så hører de ikke mer.

- Faktisk er Tinder designet for å motivere til korte og uforpliktende relasjoner. Interaksjonen er basert på noen få bilder, og man får lett tilgang til en partner ved at man får opp personer som befinner seg i samme område. Tinder legger også opp til at man lett kan kontrollere hvilken informasjon man velger å dele på profilen, sier Blessom.

LES OGSÅ: «Alle» single er på Tinder, Sukker, Match … Men blir vi kyniske av å scrolle oss fram til potesielle partnere?

TILFELDIG SEX: - Noe av det problematiske med å benytte Tinder og lignende datingapper for å finne kjærligheten, er at mange benytter Tinder som en kilde til one night stand og tilfeldig sex, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
TILFELDIG SEX: - Noe av det problematiske med å benytte Tinder og lignende datingapper for å finne kjærligheten, er at mange benytter Tinder som en kilde til one night stand og tilfeldig sex, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lett å lyve i profilen

Alle ønsker å fremstille seg selv i best mulig lys, og det er svært lett å lyve i profilen siden man selv velger hvilken informasjon man deler.

- Tinder er overfladisk og baserer seg kun på førsteinntrykk og bilde. Det kan være vanskelig å gjennomskue dersom noen lyver eller pynter på sannheten, sier Winther. - Man kan uten vanskeligheter lyve om kjønn, alder, utseende og intensjonen for å være på appen. En kvinne jeg hadde i terapi kunne fortelle at mannen hun hadde forelsket seg plutselig hadde forsvunnet, og at navnet og kontaktinformasjonen han ga henne viste seg å være falsk. I virkeligheten var mannen gift, hadde 3 barn og var en helt annen enn han hadde gitt seg ut for å være, sier Blessom.

Apper som Tinder gjør også at personer som strever med sosiale eller emosjonelle problemer kan «gjemme» seg bak profilen sin. Dette kan være personer som har vansker med å skape tette gode relasjoner, og som har en større sannsynlighet enn andre til å «ghoste», altså å plutselig kutte kontakten. Det kan skape tillitsproblemer for dem som blir utsatt for denne type adferd.

- Dersom du ønsker å møte drømmemannen er ikke nødvendigvis Tinder det beste stedet å lete. Selv om drømmemannen tilsynelatende dukker opp og man «matcher», er det slett ikke sikkert han ønsker å møtes ansikt til ansikt. Det er enda mindre sannsynlig at han er ute etter en kjæreste. Sider sukker.no eller match.com er ofte et bedre sted å lete etter drømmemannen, da brukerne ofte er eldre og flere søker en kjæreste, sier hun.

Til info: KK har prøvd å komme i kontakt med Tinder, men ikke lyktes.

LES OGSÅ: Eva ble singel og gikk på nettet for å møte en ny kjæreste: - Jeg mistet troen på kjærlighet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer