Å si «jeg elsker deg»:

Tør du ikke si «jeg elsker deg»?

- For de fleste ligger det også et ønske om å høre det tilbake, å få en bekreftelse, og den er man redd for å ikke få.

JEG ELSKER DEG: Tenker du. Men å si det derimot ... FOTO: NTB Scanpix
JEG ELSKER DEG: Tenker du. Men å si det derimot ... FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er vel nesten en selvfølge at du elsker kjæresten din, det er vel tross alt derfor dere er sammen. Noen mennesker ser ut til å kunne slenge ut disse ordene i hytt og pine, men slik er det ikke for de fleste.

Kanskje møter du på et mentalt hinder som stopper ordene fra å komme ut. I stedet gir du han en god klem og sier han ser fin ut i dag.

Men hvorfor er det egentlig så himla vanskelig å si jeg elsker deg?

– Veldig mange har den følelsen at dette er ord som ikke skal slenges rundt overalt, for dette er betydningsfulle ord. Det kan være at det føles som ordene mister litt betydning hvis de brukes for ofte, sier Eva Tryti, som er psykologspesialist, parterapeut og forfatter, til KK.

LES OGSÅ: - Da han sa «jeg elsker deg ikke», føltes det som et nær døden-øyeblikk

På norsk er det de sterkeste ordene vi har

«Å elske» betyr jo at man føler kjærlighet – det stikker dypt. Men å elske er også en viktig og vidunderlig del av livet, og noe man bør være stolt over å føle.

– I startfasen av et forhold kan det være et stort skritt å si det. Det kan da føles litt mer lettvint å si at man er forelsket i stedet. Men hvis man ikke klarer helt å si det så bør man vel spørre seg selv: «føler jeg kjærlighet for deg»? Hvis man skal si det så man jo føle det, forteller Tryti.

Også Siv Gamnes, spesialist i sexologisk rådgivning, tror at dette handler om ordenes dype betydning. Spesielt tidlig i et forhold er man kanskje litt redd for å skremme bort den nye partneren.

– På norsk så ligger det noe veldig dyptfølende i de ordene, og vi har grader vi går gjennom – fra jeg liker deg, jeg er glad i deg, og så jeg elsker deg. Det å elske handler om veldig dype følelser, og de følelsene tar det litt tid på å bli trygg på, sier hun til KK.

SÅRBART: Å elske gjør deg også sårbar for å få hjertet knust, derfor kan det føles vanskelig å vise hvor mye han betyr for deg. Foto: Scanpix.
SÅRBART: Å elske gjør deg også sårbar for å få hjertet knust, derfor kan det føles vanskelig å vise hvor mye han betyr for deg. Foto: Scanpix. Vis mer

Hvis man derimot snakker et annet språk kan det føles lettere å uttrykke seg, for eksempel hvis kjæresten ikke er norsk. Da får man litt distanse og tør litt mer, tror Tryti.

– «Jeg elsker deg» er ganske sterke ord sammenlignet med engelske «I love you». Dette er ord vi bruker ganske sjeldent, men i den engelske og amerikanske kulturen kan man nesten si «thank you, love» til noen du kjøper kaffe hos. Da blir det litt ufarliggjort, og det kan være at vi gradvis lar oss påvirke, forteller hun.

LES OGSÅ: De 14 fineste sitatene om kjærlighet

Er både flaut, skummelt og dramatisk

Tryti har inntrykk av at mange har lettere for å si jeg elsker deg til barna sine. Og det på tross av at man ikke alltid får høre det tilbake – særlig når det kommer til irriterte tenåringer som slamrer med dørene. Det stopper oss likevel ikke, og gjør oss heller ikke like usikre som hvis kjæresten ikke sier det tilbake.

– Man blir litt sårbar når man sier jeg elsker deg, fordi da sier man at dette er dypt og viktig for meg. Og i et forhold så vil det å fortelle hvor viktig partneren er for deg, på en måte gi vedkommende litt makt. En kjæreste er noen man er redd for å miste, med venner og familie så er man ikke like sårbare, forklarer Tryti.

Hun tror det er spesielt tre ting som holder oss tilbake fra å si «jeg elsker deg»:

  • Vi er redd for å vise sårbarhet
  • Vi er redd for å bli skuffet
  • Noen kan føle at det er flaut å si «jeg elsker deg» – at det føles litt dramatisk.

– Det kan være at det bare er litt flaut å si, fordi det er litt unorsk å være romantisk på den måten; å lese dikt, falle ned på kne og bedyre sin kjærlighet. Norske kvinner er nok heller ikke så vant til at menn er så følelsesmessig åpne. Og jeg tror nok kvinner er litt flinkere til å si det enn menn, sier hun.

LES OGSÅ: Dette gjør lykkelige par - hver eneste dag

Vi har ulike kjærlighetsspråk

I forhold til en partner ønsker man ofte gjensidighet. Man ønsker at de skal føle det samme, men samtidig vil man ikke at partneren skal føle et press. For eksempel at han skal føle seg presset til å si det tilbake.

– Jeg tror det handler mye om redselen for å ikke få tilsvar. Hvis man hadde klart å si det bare fordi man har behov for å si det, så er det kanskje ikke så vanskelig. Men for de fleste ligger det også et ønske om å høre det tilbake, å få en bekreftelse, og den er man redd for å ikke få, forklarer Gamnes.

KJÆRLIGHET: Det er mange måter man kan vise sin kjærlighet på. Foto: Scanpix.
KJÆRLIGHET: Det er mange måter man kan vise sin kjærlighet på. Foto: Scanpix. Vis mer

Er det ektefølt så er dette noe av det flotteste man kan si til noen. Og hvis det sies uten den hensikt å få det bekreftet tilbake, så er det ikke noe farlig å si det.

– Elsker man noen bør man ikke være redd for å si det. Man skulle sikkert vært flinkere til å bruke de ordene oftere, men faren er at det bare blir tomme ord hvis det sies hele tiden, sier hun.

Tryti påpeker også at våre personligheter og erfaringer har noe å si for hvordan vi viser kjærlighet på.

– Man gir ofte det man vil ha, og man har gjerne ulike kjærlighetsspråk. Noen viser det for eksempel med handlinger, som å hjelpe til med noe, gi gaver, kjærtegn. Kjærtegn er nesten viktigere enn ord for å vise kjærlighet, forteller hun.

Hun opplever at dette er et tema som ofte kommer opp i terapirommet. At den ene parten savner å høre hva partneren føler, mens partneren føler de viser kjærlighet på mange andre måter.

– Man bør nok være mer bevisst på hva man får fra den andre, og prøve å forstå hverandres kjærlighetsspråk, for noen vil alltid føle seg litt for sjenerte til å si rett ut at de elsker deg, men de kan gjerne vise det på andre måter, sier Tryti.

LES OGSÅ: Har du en venninne som prioriterer kjæresten foran alt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer