Dating:

Tre dagers-regel, vente med sex og unngå tacos. Dette sier eksperten om datingmytene

- En mann som blir sur fordi det ikke blir noe sex etter at han har spandert, er en mann du skal dumpe veldig raskt, mener ekspert.

DATING: Hva er egentlig passende oppførsel når målet er å få den potensielle kjæresten på kroken? FOTO: NTB Scanpix
DATING: Hva er egentlig passende oppførsel når målet er å få den potensielle kjæresten på kroken? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å gå på date med noen man er interessert i kan by på en god dose ekstra nerver. For uansett hvor lave skuldre man har, vil forhåpningene om at det kanskje er noe der fortsatt være til stede. Kan han eller hun være den rette?

Dating er med andre ord ikke en aktivitet for amatører, og siden disse stevnemøtene er fulle av skumle fallgruver har det med tiden oppstått en rekke myter og regler om hva som er passende oppførsel for å få den potensielle partneren på kroken. Hvor lenge skal man for eksempel vente før man gir lyd fra seg etter første date? Og når er det innafor å begynne å ta initiativ til sex?

Psst! Dette skjer med datinglivet i 2018.

Vi har tatt en prat med psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs for å klarne litt opp i hvilke myter vi faktisk burde stole på, og hva som er bare tull. Han fikk tilsendt åtte typiske datingmyter, og en oppgave om å enten bekrefte eller avkrefte hver enkelt av disse punktene.

Myte 1: 3-dagers regelen

- Denne regelen springer ut av en tanke om at man ikke skal virke «for ivrig», men hvis du faktisk er ivrig, mener jeg at det er helt greit å vise det. Et «takk for i går!» dagen etter er bare hyggelig.

Myte 2: Ikke ha sex på første date, vent til tredje

- Det kommer naturligvis an på hva du er ute etter. Hvis du er ute etter sex, er det vel like greit å bare ha sex først som sist. Også «sex på tredje»-rådet henger sammen med en forestilling om at det lønner seg å være litt kostbar. På den ene siden er dette litt gammeldags, kvinner skal liksom «holde igjen», men på den annen side kan det være en bra måte å beskytte seg selv mot skuffelser. Hvis du selv har lagt mer i daten enn det den andre parten gjorde, kan du føle deg «brukt» hvis det blir med den ene gangen.

Myte 3: Ikke snakk om eksene dine

- God idé! Ingen er interessert i å høre om eksene dine når de skal bli kjent med deg. Ingen vil bli sammenlignet med en eks - ikke en gang på en måte som er ment positivt.

Myte 4: Ikke bli for full

- Enda en god idé! Selv om stemningen er god er det lurt å ha hodet med seg når du er sammen med en ukjent. Det er heller ikke særlig moro med fylleangst dagen etter.

Myte 5: Gutten skal ta initiativet: spandere middag, kjøpe blomster, invitere med hjem

- Akkurat denne litt gammeldagse regelen synes jeg er ganske bra. Dette er tradisjonelle kjønnsroller, men det er mer en romantisk lek enn en måte å dominere på - så lenge begge er fullt klar over at spanderingen ikke medfører noen «rettigheter». En mann som blir sur fordi det ikke blir noe sex etter at han har spandert, er en mann du skal dumpe veldig raskt, for han er en gjerrigknark som kommer til å føre regnskap med alt. Ellers synes jeg det er helt greit at kvinnen inviterer hjem.

Myte 6: Det er bra å spille kostbar (travelt liv er attraktivt)

- Generelt er det ikke så lurt å «spille». Du bør være ærlig og fremstå slik du er. Hvis du ikke har et travelt liv, er det bare tull å late som at du har det. Han kommer jo til å oppdage veldig raskt at du bare spiller, og han kommer mest sannsynlig til å synes at det er ganske teit.

Myte 7: Styr unna mat som søler på første date (taco, spaghetti og så videre)

- Samme som over: du må være den du er. Hvis du er dårlig med kniv og gaffel, kommer han til å oppdage det ganske snart uansett. Enten må du stå for den dårlige oppdragelsen din, eller du må øve. Jeg vil forøvrig anbefale den siste!

Myte 8: Ikke avslør for mye om deg selv med en gang

- Tja, intimitet bygger på at man viser fram seg selv. Å fortelle noe personlig er en rask og god måte å sjekke ut om den andre virkelig er interessert og kan ta deg imot, så det er bare å være nær og personlig. Mange har en overdreven tro på at de er spennende hvis de er «hemmelighetsfulle» - jeg har mer tro på spontanitet og åpenhet enn strategisk tildekking.

LES OGSÅ: 5 viktige ting dere bør snakke om FØR dere blir sammen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer