Parforhold:

Trenger vi egentlig en app for å snakke sammen?

Denne typen apper kan være positivt for parforholdet, men vær forsiktig med å rippe opp i gamle sår, råder ekspertene.

APP FOR PARFORHOLDET: Å snakke sammen er ifølge ekspertene viktig og bra for parforholdet, men det kan være vanskelig å sette av nok tid til den gode samtalen i en hektisk hverdag. FOTO: NTB Scanpix
APP FOR PARFORHOLDET: Å snakke sammen er ifølge ekspertene viktig og bra for parforholdet, men det kan være vanskelig å sette av nok tid til den gode samtalen i en hektisk hverdag. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I dag finnes det en app for alle livets små og store utfordringer, om det så dreier seg om manglende treningsmotivasjon eller behov for en god søvnsyklus.

De siste årene har det også kommet apper som har som mål å bedre parforhold.

En av disse er den norske appen «Snakk Sammen» som fungerer som en samtalestarter. Appen består av ulike samtalekategorier som for eksempel «forholdet vårt», «fremtiden vår» eller «sex og intimitet».

Etter at man har valgt en kategori, vil man få et tilfeldig spørsmål som skal inspirere til en god samtale.

Dersom dere foretrekker å snakke sammen uten å bruke skjerm, finnes også Fuelbox som er et lignende konsept bestående av en fysisk boks med kort.

Kan vekke gamle følelser

«Snakk Sammen» er utviklet av Marit R. Nielsen sammen med ektemannen Richard. Hun mener appen så absolutt kan vekke gamle følelser.

– Vi tror at konseptet med samtalestartere kan blåse liv i glørne i et parforhold og få positive ting til å skje, som ellers ikke ville ha skjedd. Dette tror vi kan redde parforhold som trenger nettopp dette, sier hun.

– I vår tids hverdag er det fort gjort å forsvinne inn i hver vår verden, med hver vår mobiltelefon og karriere. En app som «Snakk Sammen» er en motvekt til dette og mange trenger nok noe slikt for å dra hodene sine ut av disse «boblene» og i stedet se hverandre igjen.

Nielsen forteller at de har fått mange gode tilbakemeldinger fra parene som har testet appen.

– Gjengangere i tilbakemeldingene er at de lærer mye nytt om hverandre, de føler de kommer hverandre nærmere eller at de har hatt den beste daten siden starten på forholdet.

Fint for par som strever

Psykolog og parterapeut Kaja Betin mener denne typen apper kan være fint for par som strever med å komme i gang eller som synes det er vanskelig å sette av tid til gode samtaler.

– Den anerkjente samlivsforskeren John Gottman fremhever verdien av å utvikle såkalte «kjærestekart», det vil si en oversikt over partnerens indre verden. Slike samtaler kan være med på å bygge og utvide kjærestekart.

– Det kan imidlertid oppleves negativt dersom partene blir opptatt av hvem som fra før av kjenner den andre best, poenget er i stedet å få muligheten til å utforske den andre og å lære noe nytt om partneren, sier hun.

NÅR MAN ER NYFORELSKET: Ifølge psykolog og parterapeut Kaja Betin er vi ekstra rause med hverandre i starten av et parforhold, men disse samtalene er allikevel nyttige for å utforske hverandres forskjeller. FOTO: Privat
NÅR MAN ER NYFORELSKET: Ifølge psykolog og parterapeut Kaja Betin er vi ekstra rause med hverandre i starten av et parforhold, men disse samtalene er allikevel nyttige for å utforske hverandres forskjeller. FOTO: Privat Vis mer

Naturlig å snakke mye sammen i starten

I starten av et parforhold er det naturlig å utforske hverandres livshistorie.

I disse samtalene kartlegger man ifølge Betin sammenfallende interesser for parforholdet og hvilke erfaringer man har med parforhold fra før av.

– Dette vil skje naturlig fordi man er forelsket og derfor opptatt av og interessert i hverandre. Grunnet forelskelsen er man gjerne også ekstra rause med hverandre og behovet for konflikthåndtering er dermed mindre.

– Det kan likevel være nyttig å utforske hverandres forskjeller på et tidlig tidspunkt, slik at man kan utvikle en strategi for hvordan håndtere disse senere når hverdagen setter inn, sier hun.

LES OGSÅ: Tid alene kan være svært sunt for både deg og parforholdet

Fare for å rippe opp i gamle sår

Kjærlighetsmentor Monica Johnsen hos Parterapeutene.no mener denne typen apper kan ha en positiv funksjon for noen, men peker på at det også er en fare for at de kan rippe opp i gamle sår og skape konflikter.

– Hvis man er på et godt sted i forholdet kan spørsmålene bidra til at man utforsker ting sammen. Det blir som med avstandsforhold hvor man holder kontakten ved å skrive eller ringe; man «tvinges» på en måte til å kommunisere og dette bidrar til at man blir ekstra godt kjent med hverandre.

– Men enkelte spørsmål kan aktivere forsvaret i oss, for eksempel dersom man svarer ja på spørsmålet om man noen gang har tenkt på hvordan det ville være å ha en trekant. Det er jo et langt stykke fra det å tenke på det til å ville gjøre det.

– Dersom dette ikke blir fulgt opp med et spørsmål om hvor viktig dette egentlig er for partneren, kan det være negativt for forholdet, sier hun.

IKKE PRESS: Dersom partneren din ikke liker å snakke om tema som berører parforholdet, er rådet fra Monica Johnsen at dere legger rammer for samtalen. FOTO: Privat
IKKE PRESS: Dersom partneren din ikke liker å snakke om tema som berører parforholdet, er rådet fra Monica Johnsen at dere legger rammer for samtalen. FOTO: Privat Vis mer

Viktig å holde samtalen i gang

Johnsen mener imidlertid at det å holde samtalen i gang, er en veldig viktig del av et parforhold.

– Hvis man ikke snakker sammen, har man lett for å tillegge den andre egenskaper, tanker, meninger og holdninger som ikke nødvendigvis stemmer.

– Det kan være så enkelt som at kjæresten kommer sur hjem fra jobb og ikke ønsker å ha så mye kontakt. Da er det lett å tenke at han er sur fordi du ikke ville ha sex kvelden før, mens sannheten er at han bare er trøtt og har hatt en dårlig dag på jobb.

LES OGSÅ: Menn er nøkkelen til om et forhold feiler eller lykkes

Ikke alle liker å prate om parforholdet

Mange opplever at partneren ikke er like interessert i å snakke om temaer som berører parforholdet.

I slike tilfeller mener Johnsen at det kan være lurt å på forhånd legge rammer for samtalen.

– Personer som ikke liker å prate frykter ofte at hele kvelden skal gå med til denne samtalen, det kan derfor være lurt å begrense tiden. Fortell partneren din hva du har behov for å ta opp og spør om det er ok at dere bruker et kvarter på dette. Dersom partneren din sier det er greit, er det viktig at du holder deg til avtalen og avslutter når det har gått et kvarter.

– Ble dere ikke helt ferdige kan dere bli enige om å ta opp tråden igjen neste dag. Det kan være bra å dele samtalen opp, slik at det ikke blir veldig langvarig og tungt.

– Kan det å snakke sammen noen ganger være negativt? At man for eksempel er for utleverende og ærlig ovenfor partneren?

– Ja faktisk! Jeg har opplevd at personer har fortalt ting om fortiden som den andre parten ikke klarer å gi slipp på. Dette kan for eksempel dreie seg om utroskap i tidligere forhold eller andre ting som har skjedd før man ble sammen.

– Det å holde ting skjult for partneren din er ikke en god ting, men man kan fortelle ting gradvis og ikke komme med alt på en gang.

LES OGSÅ: Vil han ikke snakke om fremtiden?

Snakk sammen før det blir en konflikt

Par som har vært sammen lenge vil ifølge parterapeut Kaja Betin for lengst ha rukket å oppdage at de samme konfliktene gjentar seg over tid.

Da blir det viktig å kunne snakke om disse på en måte som ivaretar nærheten mellom partene og bidrar til gode løsninger, fremfor å skape avstand.

– I «Bufferkurs for par», samlivskurset jeg i dag eier og som er utviklet av psykologspesialist Anne Marie Fosse Teigen, ber vi parene øve seg på å ha såkalte TUFTE- samtaler om vanskelige temaer.

– TUFTE står for tid, utforske, forståelse, tålmodighet og empati. Dette er prinsipper det er lurt å følge under konflikthåndteringssamtaler, selv om det kan være krevende å få til. Her gjelder som vanlig at øvelse gjør mester. Og så må man ikke glemme å fortsette å bygge ut kjærestekartene i hverdagen!

Hvilke temaer man bør snakke om, mener hun avhenger av hva paret selv oppleves som viktig i det konkrete parforholdet.

– Dersom for eksempel sex er en kilde til frustrasjon, bør det snakkes om, også der konflikten ikke har utviklet seg til noe fastlåst og vondt ennå. Er man derimot strålende fornøyd med sexlivet, er det ikke et «krav» at dette snakkes spesifikt om.

– Likevel vil gevinsten av å snakke åpent om temaer som på sikt kan bli et problem som regel overgå ubehaget ved å snakke om det. Spesielt dersom temaet ikke allerede skaper mye friksjon og vanskelige følelser knyttet til forholdet.

LES OGSÅ: Parterapeutens beste råd for å få et godt forhold

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer