Baksnakking:

Utleverer du kjæresten din til venninner?

Hvor går egentlig grensa for hva vi kan snakke om av sexliv, uenigheter og samlivskriser?

GODE VENNINNER: Det skal godt la seg gjøre å unngå at kjæresten dukker opp i samtalene med venninner, men hva er det egentlig greit å snakke om? FOTO: NTB Scanpix
GODE VENNINNER: Det skal godt la seg gjøre å unngå at kjæresten dukker opp i samtalene med venninner, men hva er det egentlig greit å snakke om? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Utleverer du kjæresten din til venninnene dine? Noe av det beste og viktigste med å ha gode venninner er at vi kan dele livets opp- og nedturer. Vi deler morsomme ting, triste ting, vanskelige ting og hyggelige ting fra både stort og smått i hverdagen.

Men enten du trenger en skulder å gråte litt på eller du bare sitter en lørdagskveld og skravler om høyt og lavt så er det fort at kjæresten blir en del av samtalen – kanskje på godt og vondt, og kanskje er det en del av oss som har godt av å stoppe opp litt.

- Det tror jeg absolutt. Jeg tror vi kan ha veldig godt av å ta en empatisjekk i blant, sier psykologspesialist Kristina Moberg, som driver bloggen Psykologblogg.no.

- Det kan være lurt å stoppe og spørre seg om hvordan du synes det ville vært om det var omvendt, råder hun.

LES OGSÅ: Derfor baksnakker vi andre selv om vi «hater» sladder

Snakker om brudd og samlivskriser

Når samlivsterapeut Solveig Vennesland møter par som er nær et brudd spør hun ofte om dette er noe de har fortalt noen andre. Svaret hun da får fra en part i forholdet forbauser ofte den andre, som ikke var forberedt på at deres samlivsproblemer var noe flere var involvert i.

- Da er det ofte hun som svarer ja, for kvinner forteller oftere enn menn, sier Vennesland.Han derimot opplever at noen har fått et innblikk i livet hans som han ikke var klar over og heller ikke ønsker.

- Det kan oppleves veldig ugreit. Plutselig er andre involvert i det dette paret går igjennom.

- De som har det dårligst deler for lite

Moberg påpeker samtidig at noe av det viktigste i et vennskap er nettopp det at vi kan dele, og mener at det nok ikke går an å sette noen helt klare regler rundt hva som er greit og ikke greit. Midt i en samlivskrise kan det være lurt å være varsom, og ting som virker ganske åpenbart privat bør vi selvsagt styre unna, men det å dele med andre hvordan vi har det er viktig.

- Jeg synes ikke det er noe man absolutt ikke skal snakke om. Vi vet at de som har det dårligst deler altfor lite, påpeker Moberg.

- Og jeg tror det kan gjøre oss til bedre partner også, legger hun til.

LES OGSÅ: Går alle vennene dine videre med mann og barn - unntatt deg?

Ville du sagt det samme om det gjalt en venninne?

Samtidig er det noen spørsmål vi kan gjøre lurt i å stille oss selv før vi buser ut med detaljert informasjon om alt fra sexlivet til uenigheter og til og med kriser i forholdet. Hvordan ville du tenkt om det om det var omvendt? Og ville du gjort det samme mot en venninne?

- Vi bør tenke på partneren som en god venn, påpeker Moberg.

Det du ikke ville fortalt om en venninne bør du altså heller ikke fortelle om kjæresten. Der du forteller om de vanskeligste tingene er det også lurt å spørre deg selv om hvorfor du forteller og hvem du snakker til. En god tommelfingerregel kan for eksempel være at om du skal dele noe som er veldig privat, så bør det være en grunn til at du deler det. Om dere har problemer i forholdet som du ikke vet hvordan du kan være med på å løse, og søker råd hos en fortrolig venninne, så er det noe annet enn om du forteller alle på jobben om hvor teit han var i går.

- Det blir også fort litt som når du skriver i dagboken din, at du ofte skriver når det er noe som vanskelig. Om du har et problemfokus, så kan det bli en litt skjev utvelgelse, påpeker Moberg.

VIKTIGE VENNSKAP: Noe av det viktigste med å ha gode venner er at vi kan dele både opp og nedturer i livet med dem. Moberg mener det ikke går noen helt klare grenser rundt hva vi kan snakke om, men at det er lurt å tenke seg litt om. FOTO: NTB Scanpix
VIKTIGE VENNSKAP: Noe av det viktigste med å ha gode venner er at vi kan dele både opp og nedturer i livet med dem. Moberg mener det ikke går noen helt klare grenser rundt hva vi kan snakke om, men at det er lurt å tenke seg litt om. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi er forskjellige, og behovet vårt for å åpne oss for andre og fortelle om hva som skjer og hvordan vi har det varierer. Vi vet samtidig at på gruppenivå snakker kvinner mer om vanskelige følelser enn menn.

- Det er en veldig viktig egenskap som mange kvinner har, og det er viktig at man ikke klapper helt igjen. Da tror jeg også at du kan miste venner. I et vennskap så handler det om å dele. Mange menn kan nok synes det er litt ubehagelig å så få se hva andre vet om dem, men her tenker jeg det kanskje er noen forskjeller en ikke alltid helt kan enes om, sier Moberg.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner lykkelige par

Vet de mer enn ham?

Også Vennesland påpeker at det må være lov å snakke med venninner om ting der kjæresten også er involvert, men mener det kan være en god idé å gjøre dette til et tema. Prat med venninner om det og ta gjerne en ordentlig prat hjemme om hva dere mener bør forbli mellom dere to, mener hun. Om du forteller noe han ser på som veldig privat til dine venninner kan det oppleves som et stort svik.

- Ja, jeg oppfordrer par til å snakke om hvor grensen for hva som er lov av klining og flørting går, og det samme gjelder jo det om hvor mye det er greit å avsløre, sier hun.

Om du snakker mye om forholdet i forkant av et brudd kan du også risikere at venninnene dine vet mer enn ham. Vennesland påpeker at en sjeldent kommer til erkjennelsen at det går mot et brudd samtidig, og om du er der før ham, kan han sitte igjen og føle at han var den siste som fikk vite noe.

Samtidig er det naturlig å ønske å snakke med andre når du går gjennom noe tungt. Noen ganger kan det også være fint å få noen andre synspunkter og det kan hjelpe å få lette trykket litt. Likevel råder Vennesland par som har bedt henne om hjelp til å bli enige om å holde terapitimen mellom seg.

- Det er veldig naturlig å ville prate med andre, men da synes jeg man skal varsle om det på forhånd. Da har du et mye mer avklart forhold, mener hun.

Hun påpeker også at for ham kan det spille en rolle hvem du velger å prate med. Om dere går gjennom en tøff periode i forholdet forstår han kanskje godt at du trenger å lufte problemene med moren din, men synes ikke din kollega trenger å vite noe.

- Jeg vil ikke oppfordre til å la være å prate, men man trenger jo ikke å snakke om alt mulig, sier Vennesland.

- Det er noe med at man kan tenke seg litt om, og velge litt hva du vil dele og hva du ikke skal dele. Når det gjelder sexlivet eller ting som ikke er så flatterende for eksempel, så kan du spørre deg om hvordan ville det vært for meg om det var motsatt, sier Moberg.

LES OGSÅ: Slik får du venner i voksen alder

LES OGSÅ: 15 ting alle kvinner bør vite om vennskap

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer