UTROSKAP: Kanskje din neste sjekkereplikk burde være «Bare én ting - var faren din utro»? Foto: Shutterstock
UTROSKAP: Kanskje din neste sjekkereplikk burde være «Bare én ting - var faren din utro»? Foto: Shutterstock Vis mer

Utroskap

Utro far, utro sønn?

Hvis drømmemannen har vært utro i tidligere forhold - frykt ikke. Var farens hans var utro derimot ...

At utroskap kan gå i arv? Det høres jo bare helt utrolig ut. Men på et vis veldig praktisk informasjon å navigere etter i jakten på en trofast partner. Hvis vi bare finner ut om drømmemannens far var til å stole på eller ei ...

LES OGSÅ: Har du nylig gått gjennom et brudd?

Trond Viggo Grøntvedt har doktorgrad i evolusjonspsykologi, og holder til på Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU. Han tar en kikk på resultatene som kom fram i en tsjekkisk undersøkelse som er gjengitt i en rekke artikler helt siden 2011 verden over - og som har ført til artikler av typen jeg selv skriver på i øyeblikket. 

EKSPERT: Trond Viggo Grøntvedt har doktorgrad i evolusjonspsykologi og har blant annet forsket på trønderske studenters sexliv. Foto: Foto: Nils Heldal/NTNU
EKSPERT: Trond Viggo Grøntvedt har doktorgrad i evolusjonspsykologi og har blant annet forsket på trønderske studenters sexliv. Foto: Foto: Nils Heldal/NTNU Vis mer

- Hva kommer egentlig fram her?

- I undersøkelsen er det 86 par i 20-årene som var i langtidsforhold på over 2 års varighet som deltar. Cirka 15 prosent av mennene og 20 prosent av kvinnene sa at de hadde hatt samleie utenfor deres nåværende forhold, dette var også deres definisjon av utroskap i denne studien, sier han til KK.no.

Ja, et ganske høyt tall ja, evolusjonsbiologen syns også det. Grøntvedt kommenterer at det ikke var noen særlig forskjell i utroskap mellom kjønnene, det var heller ikke forskjell mellom eldre og ynge, eller mellom de som var tidlig i forholdet og de som hadde holdt sammen lenger. Omtrent 50 prosent av begge kjønn, visste at fedrene hadde vært utro, men ikke så spesifisert på «hvordan». Bare 25 prosent visste om mor hadde vært utro.

Har en mer liberal holdning til tilfeldig sex

Ok. Her ble det mye tall for en vanlig KK.no-hjerne, men det kommer altså fram at risikoen ikke er høyere for utroskap, lenger ut i forholdet. Så dette med å være «lei» blir i grunn ikke bekreftet.

- Det undersøkelsen derimot viser er at de som hadde vært utro hadde en høyere sosioseksuell orienteringsscore (SOI), sier forskeren, og forklarer oss at dette betyr at personen har en mer liberal holdning til tilfeldig sex, ønsker flere seksuelle partnere, fantaserer mer om sex med andre enn fast partner og ikke knytter sex og kjærlighet tett sammen. (Altså en raus, men ikke nødvendigvis laus person for å sitere begrepet til Anne Kat.).

- Dette er ikke er veldig uventet, kommenterer Grøntvedt.

Så altså: En person som anser seg som glad i sex og tenker mye på sex med andre har altså høyere risiko for å «ramle utpå» ifølge undersøkelsen?

- Ja, de som har mest liberale holdninger til sex i større grad har «sex for sexens skyld», er også mer utro ifølge studien, sier Grøntvedt og viser til at menn generelt har påvist høyere SOI enn kvinner.

LES OGSÅ: Det er liksom «naturlig» at en mann er utro

Men! Undersøkelsen viser merkelig nok ikke at en tidligere historikk med utroskap har noen påvirkning på om man er utro i nåværende forhold eller ikke. Og det er jo noe vi har hørt mang en gang - «once a player, always a player» og andre gamle visdomsord. Det er i alle fall gjengs i venninnegjengen å advare mot gutter som har flere sidesprang på merittlisten.

- Studien viser ingen sammenheng mellom tidligere utroskap og fremtidig utroskap. Vedkommende kan ha vært ulykkelig, på vei ut av et forhold blant annet, sier Grøntvedt.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om utroskap

- Menn sin utroskap har en positiv korrelasjon med fars utroskap 

- Det var imidlertid en positiv assosiasjon mellom utroskap og utroskap hos far hos menn, og ikke hos kvinner, når man testet det for hvert kjønn separat. Det var heller ingen kobling mellom mors utroskap og deltakerenes utroskap.

- Så veldig forenklet kan man si at menn sin utroskap har en positiv korrelasjon med fars utroskap, sier Grøntvedt men framholder at det er vanskelig å konkludere ut fra en enkelt undersøkelse, som i tillegg er forholdsvis liten og med et begrenset antall deltakere.

- De som har avsluttet forhold på grunn av utroskap er heller ikke med i utvalget, kun personer i parforhold.

Likevel, funnet om at sønn tenderer til å kopiere far på dette området, er ifølge Grøntvedt vist i en tidligere studie fra 2008 med 150 deltakere også. Studien diskuterte hvorvidt funnet kunne forklares med en evolusjonær forklaring.

Eva Tryti er psykologspesialist og har lang erfaring med parterapi og har skrevet en rekke bøker om sex og samliv. Hun har ikke lest undersøkelsen, men er skeptisk til de mest tabloide vinklingene på funnene som ble gjort.

- Man ser sjelden på flere generasjoner, og utroskap i tidligere generasjoner ble ofte holdt skjult. Det er mulig at noen «arver» en holdning om at utroskap «ikke er så farlig», sier psykologen og understreker at vi tar til oss mange av foreldrenes holdninger.

- Men noen reagerer jo motsatt, og vil absolutt ikke gjenta foreldrenes dumheter eller uvaner, sier Tryti.

UTROSKAP: Utroskap er noe av det mest alvorlige et parforhold kan oppleve, og en god del undersøkelser viser at det er meget stor sannsynlighet for at forhold avsluttes dersom den ene partneren er utro. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
UTROSKAP: Utroskap er noe av det mest alvorlige et parforhold kan oppleve, og en god del undersøkelser viser at det er meget stor sannsynlighet for at forhold avsluttes dersom den ene partneren er utro. Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer

Grøntvedt mener at dersom vi tok til oss holdningene på denne måten, ville vi også sett at kvinnene tok etter sine utro mødre, noe undersøkelsen ikke viser. 

- Likevel skal man være veldig forsiktig med å dra konklusjoner basert på en eller to studier, og det sies også ganske så klart i selve studien, modererer forskeren.

Han forklarer at menn har gjennom den evolusjonære historien hatt mer «å vinne» på å ha sex med ulike partnere enn kvinner, og at dette er en del av den seksuelle psyken vi har i dag.

- Dette betyr ikke at menn skal være utro eller at alle menn er utro. For eksempel er ikke alle menn spesielt attraktive som potensielle partnere for kvinner, og dermed har de ikke mulighet til å være utro heller.

Også er det selvsagt en risiko her. Som ikke må glemmes:

- Utroskap er noe av det mest alvorlige et parforhold kan oppleve, og en god del undersøkelser viser at det er meget stor sannsynlighet for at forhold avsluttes dersom den ene partneren er utro, understreker forskeren.

LES OGSÅ: Derfor er noen kvinner utro 

- Han er ikke nødvendigvis misfornøyd 

Og ja - kvinner er også utro, men kanskje ikke av samme grunner som menn. Ifølge evolusjonspsykologen er det andre årsaker.

- Kvinner har ikke samme mulighet til å øke antall avkom med å ha flere partnere slik menn har (det tar 9 måneder å bære fram et barn, men en mann kan befrukte en rekke damer i samme tidsrom), men det er foreslått at de oppnår andre fordeler som barnet arver fra sin biologiske far.

Altså ideen om et bedre parti. At det finnes en mulighet for å oppgradere hele opplegget.

- Mannen er ikke nødvendigvis misfornøyd med det han har, selv om han er utro, sier evolusjonspsykologen.

Har utroskapen først skjedd og du er den som er blitt bedratt, vet du at det kan være svært ødeleggende og ta lang tid å komme over. Annika Richardsen, som er coach, kommunikasjonsrådgiver og foredragsholder innen selvutvikling, har tidligere fortalt til KK.no at utroskap først og fremst er et stort tillitsbrudd.

- Gode forhold er basert på gjensidig tillit, åpen kommunikasjon og ærlighet, forklarer hun. Når tilliten er brutt, raser alt dette sammen.

Richardsen forteller at utroskap for mange er slutten på forholdet, og at de færreste klarer å bygge opp tilliten igjen.

- Man kan føle seg forbannet det ene øyeblikket, sjalu det andre og sorgfull det neste.

LES OGSÅ: Det kan se ut som vi er programmert til å mistolke hverandre

Sjekk KKs store årshoroskop!