Utroskap

- Utroskap trenger ikke bety at forholdet er over

I dag er det vanligere å prøve å redde forholdet etter utroskap, sier ekspert.

UTROSKAP: For noen er utroskap noe de kan leve med, og legge bak seg. For andre er det en dealbreaker, som gjør at forholdet er over, sier ekspert. Foto: Fotolia
UTROSKAP: For noen er utroskap noe de kan leve med, og legge bak seg. For andre er det en dealbreaker, som gjør at forholdet er over, sier ekspert. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For noen år siden var ofte utroskap ensbetydende med samlivsbrudd. Slik er det ikke i dag. Nå er det vanligere å prøve å redde forholdet etter utroskap, og prøve å rette opp i det som har skjedd, sier Thomas Winther, som er som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Winther forklarer at det kan være ulike årsaker til utroskap, men at det ofte er et tegn på at noe ikke er som det skal i forholdet.

- Utroskap trenger ikke å bety at forholdet er over, og det har spesielt vært i endring de siste 10-15 årene. Nå er det sjeldnere at man går fra partneren på grunn av det, og det er mer rom for å finne løsninger og prøve å tilgi, sier han.

Det er individuelt hvor enkelt det er å tilgi, eller om det overhodet er mulig. 

- For noen er utroskap noe de kan leve med, og legge bak seg. For andre er det en dealbreaker, som gjør at forholdet er over. Uansett er det noe som tar tid. Det tar lang tid å bygge opp tillit, men veldig kort tid å bryte det ned, sier Winther. 

LES OGSÅ: Bør du og kan du tilgi utroskap?

Krever mye av den som var utro

- Å fortsette et forhold etter utroskap krever mye av den som var utro. Som regel må man akseptere å bli kontrollert, og bevise at man er ærlig og trofast, sier Winther.

Noen opplever tiden etter utroskapet som vanskelig, og liker ikke å bli kontrollert av partneren. De fleste har likevel forståelse for at partneren er lei seg, og at forholdet er vanskelig i en periode.

- Begge parter har en jobb å gjøre, og det krever mye av begge dersom dere vil redde forholdet. Den som har vært utro må kutte alle forbindelser med elskeren, og være helt åpen for å kunne bygge opp tillitten igjen, sier Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgiving (NACS). 

Gamnes sier at den som har blitt bedratt har en jobb å gjøre med å legge det bak seg, og være villig til å tilgi.

LES OGSÅ: Slik har dere sex igjen etter at han har vært utro

ØNSKER Å TILGI: - Utroskap trenger ikke å bety at forholdet er over, og det har spesielt vært i endring de siste 10-15 årene. Nå er det sjeldnere at man går fra partneren på grunn av det, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Photographee.eu
ØNSKER Å TILGI: - Utroskap trenger ikke å bety at forholdet er over, og det har spesielt vært i endring de siste 10-15 årene. Nå er det sjeldnere at man går fra partneren på grunn av det, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Photographee.eu Vis mer

Slik redder du forholdet

- Du kan redde forholdet etter utroskap ved å ta krisen på alvor, og søke profesjonell hjelp. I terapirommet får paret hjelp til å jobbe seg gjennom de ulike krisefasene, og ikke minst bygge opp et nytt solid parforhold, sier par- og familieterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen dialog i Sandnes.

Det blir ofte «det gamle» og «det nye» forholdet paret snakker om. Men Søyland sier at begge oppriktig må ønske å redde forholdet, det nytter ikke om den ene bare vil skilles.

- For en erfaren terapeut er det mange tegn som viser seg når prognosene er gode. Det som også er helt avgjørende for å klare å redde et forhold og blåse liv i kjærligheten på ny, er at den som har bedradd sin partner må vise i både ord og handling at han eller hun nå mener alvor, sier hun.

- Min kliniske erfaring viser at det er langt flere som redder forholdet sitt. Krisen blir en skikkelig «eye opener», og mange er overrasket over at det er mulig å gjøre det de for få måneder siden ville trodd var helt umulig, nemlig å redde parforholdet og få tilbake kjæresten etter en terapiprosess, sier Søyland.

Men de som er utro gjentatte ganger har langt dårligere prognoser, er hennes erfaring. Ikke alle relasjoner er liv laga. Av og til er kanskje den beste parterapien å gi slipp på hverandre.

LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om utroskap

- Må tenke over om forholdet er verdt å kjempe for

Mange prøver å redde forholdet etter utroskap, og det er viktig å tenke over hva man risikerer å miste ved et eventuelt samlivsbrudd.

- Det er lurt å tenke over om forholdet er verdt å kjempe for, og hva du risikerer å miste. For eksempel hvis dere har felles barn og felles bolig, sier Gamnes.

Hun forteller at det er flere som klarer å redde forholdet, men at mange trenger hjelp fra for eksempel familieterapi.

- For mange er det en lang vei å gå, og det krever mye å bygge opp tilliten igjen. Det krever tålmodighet og motivasjon for å få det til, sier hun.

LES OGSÅ:- Det er liksom «naturlig» at en mann er utro

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer