Kjæreste:

Valg av kjæreste kan avsløre mye - om deg!

Derfor tiltrekkes vi av ulike ting.

KJÆRESTE: Menn og kvinner har gjerne noen egenskaper de, ofte ubevisst, ser etter hos en partner. Blir du klar over mønsteret ditt kan det hjelpe deg å ta mer bevisste valg i kjærlighetslivet. Foto: Shutterstock / baranq
KJÆRESTE: Menn og kvinner har gjerne noen egenskaper de, ofte ubevisst, ser etter hos en partner. Blir du klar over mønsteret ditt kan det hjelpe deg å ta mer bevisste valg i kjærlighetslivet. Foto: Shutterstock / baranq Vis mer
Publisert

Ender du alltid opp med samme type? Du tiltrekkes av menn du tror er helt ulike, men den nye kjæresten din viser seg likevel å minne mistenkelig om eksen… Høres dette kjent ut er du ikke alene.

Det er nemlig vanligere enn du tror å ha et såkalt «tiltrekningsmønster», men de fleste er ikke klar over det.

- Hovedpoenget her er gjenkjennelse. Det er en sterk drivkraft for oss. Vi tyr til det som er kjent og som vi har opplevd tidligere. Det vil ofte skape en viss trygghet. Det er mindre skummelt å velge noe du gjenkjenner enn noe du ikke har erfaring med, sier sexolog og terapeut Roger Andersson.

LES OGSÅ: Den «perfekte» aldersforskjellen

Kan få negative konsekvenser

«Typene» du tiltrekkes av kan ha ytre eller personlighetsmessige likheter. Dersom det er et spesielt utseende du graviterer mot kan dette likevel raskt ta slutt hvis du innser at personligheten ikke klaffer med deg. Selv om typen du tiltrekkes av igjen og igjen gjerne føles trygt, kan det få negative konsekvenser.

- Ofte søker vi ubevisst etter en som kan møte udekkede behov fra oppveksten. Dette byr ofte på utfordringer da par over tid kan gli inn i far/datter- eller mor/sønn lignende relasjoner som kan skape ubalanse i kjæresteforholdet. Man søker kanskje etter partnere som minner om våre omsorgspersoner, også de som ikke var gode for oss, bekrefter parterapeut Nina Sontum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer