Kjæreste:

Valg av kjæreste kan avsløre mye - om deg!

Derfor tiltrekkes vi av ulike ting.

KJÆRESTE: Menn og kvinner har gjerne noen egenskaper de, ofte ubevisst, ser etter hos en partner. Blir du klar over mønsteret ditt kan det hjelpe deg å ta mer bevisste valg i kjærlighetslivet. Foto: Shutterstock / baranq
KJÆRESTE: Menn og kvinner har gjerne noen egenskaper de, ofte ubevisst, ser etter hos en partner. Blir du klar over mønsteret ditt kan det hjelpe deg å ta mer bevisste valg i kjærlighetslivet. Foto: Shutterstock / baranq Vis mer
Publisert

Ender du alltid opp med samme type? Du tiltrekkes av menn du tror er helt ulike, men den nye kjæresten din viser seg likevel å minne mistenkelig om eksen… Høres dette kjent ut er du ikke alene.

Det er nemlig vanligere enn du tror å ha et såkalt «tiltrekningsmønster», men de fleste er ikke klar over det.

- Hovedpoenget her er gjenkjennelse. Det er en sterk drivkraft for oss. Vi tyr til det som er kjent og som vi har opplevd tidligere. Det vil ofte skape en viss trygghet. Det er mindre skummelt å velge noe du gjenkjenner enn noe du ikke har erfaring med, sier sexolog og terapeut Roger Andersson.

LES OGSÅ: Den «perfekte» aldersforskjellen

Kan få negative konsekvenser

«Typene» du tiltrekkes av kan ha ytre eller personlighetsmessige likheter. Dersom det er et spesielt utseende du graviterer mot kan dette likevel raskt ta slutt hvis du innser at personligheten ikke klaffer med deg. Selv om typen du tiltrekkes av igjen og igjen gjerne føles trygt, kan det få negative konsekvenser.

- Ofte søker vi ubevisst etter en som kan møte udekkede behov fra oppveksten. Dette byr ofte på utfordringer da par over tid kan gli inn i far/datter- eller mor/sønn lignende relasjoner som kan skape ubalanse i kjæresteforholdet. Man søker kanskje etter partnere som minner om våre omsorgspersoner, også de som ikke var gode for oss, bekrefter parterapeut Nina Sontum.

TILTREKNINGSMØNSTER: Har du sett et mønster blant de du tiltrekkes av? Det kan være at de har en del fellestrekk du ubevisst søker etter.  Foto: Shutterstock / lithian
TILTREKNINGSMØNSTER: Har du sett et mønster blant de du tiltrekkes av? Det kan være at de har en del fellestrekk du ubevisst søker etter. Foto: Shutterstock / lithian Vis mer

Har du for eksempel hatt en far eller eks-kjæreste med rusproblemer søker man kanskje dette i en fremtidig partner - ofte helt ubevisst.

- Noen har en påfallende evne til å finne samme type igjen. Det er det du kan, og det virker kjent selv om det ikke er bra. Har du et negativt «tiltrekningsmønster» er det viktig å bli det bevisst for å ta mer kvalifiserte valg, sier Andersson.

LES OGSÅ: Her finner vi kjærligheten

Liker du «bad guys»?

Sexolog Siv Gamnes trekker frem «bad guys» som en type menn som mange kvinner innrømmer at de gjerne faller for.

- I starten blir de fascinert av personligheten og blir pirret av vedkommende, så går det en stund og alt blir helt feil. De havner i forhold som blir destruktive, selv om de sier at dette er menn de «alltid» blir tiltrukket av. Det kan gjøre denne typen tiltrekning problematisk. Ofte har man kanskje fått noen seksuelle attraksjoner ut i fra sine opplevelser og det skapes et mønster som ikke alltid er hensiktsmessig.

Saken fortsetter under bildet.

FEIL VALG?: Mange kvinner blir tiltrukket av «bad guys» som ikke alltid ender i gode forhold. Ender du ofte i negative forhold burde du stille spørsmålstegn ved hva du egentlig ser etter hos en mann.  Foto: Shutterstock / Cara-Foto
FEIL VALG?: Mange kvinner blir tiltrukket av «bad guys» som ikke alltid ender i gode forhold. Ender du ofte i negative forhold burde du stille spørsmålstegn ved hva du egentlig ser etter hos en mann. Foto: Shutterstock / Cara-Foto Vis mer

Dersom du innser at partnerne dine har en rekke likheter, burde du altså sette spørsmålstegn ved hvorfor du tiltrekkes av disse egenskapene. Det er så viktig å vurdere om dette er menn som har en positiv eller negativ innvirkning på livet ditt. Når du ser ditt egen mønster, er det lettere å ta veloverveide valg.

- Blir du stadig tiltrukket av «feil» partner, så betyr det kanskje at du er en usikker person som ikke helt vet hvor du selv står. Du tror du er noe annet enn det du er og at du dermed trenger noe annet enn det du trenger, avslutter Gamnes.

LES OGSÅ: Derfor faller vi for eldre menn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer