Koronapar:

Var ikke kjæresten så sosial som du trodde?

– Jeg tror skilsmissetallene kan gå opp igjen etter korona, sier psykolog.

UT AV SOFAEN: Gjenåpningen av samfunnet kan by på utfordringer i forholdet dersom den ene fortsatt ønsker å bruke mest tid hjemme, mens den andre trenger mye sosial omgang. Foto: NTB
UT AV SOFAEN: Gjenåpningen av samfunnet kan by på utfordringer i forholdet dersom den ene fortsatt ønsker å bruke mest tid hjemme, mens den andre trenger mye sosial omgang. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Sykehuset i Innlandet, mener at mange vil klare seg bra. Likevel vil en del par, som ble sammen under pandemien, møte utfordringer nå når samfunnet åpner.

Hun forklarer at noen forhold, som startet under eller rett før pandemien, fort ble intense. Likevel manglet noe grunnleggende; Nemlig kunnskapen om hvordan partneren fungerer sosialt utenfor hjemmets fire vegger og hvordan forholdet kunne fungere når samfunnet åpnet opp.

– Håpet vil jo alltid være at den nye kjæresten skal finne tonen med både svigerforeldre og venneflokken, og at vedkommende er både oppmerksom og kjærlig i sosiale settinger, noe som ikke alltid vil være tilfelle, sier Blessom til KK.

Forsmådde koronakjærester

– Enkelte vil oppleve at den nye kjæresten kanskje ikke egentlig ønsket å være i et forhold, men at motivasjonen like gjerne kunne handle om at de ikke ville være alene under pandemien. Det er behagelig og koselig å få seg kjæreste, men behovet for en forpliktende og langvarig relasjon er nødvendigvis ikke like stort når verden åpner opp igjen.

Hun har selv sett eksempler på forsmådde koronakjærester, som har opplevd skuffelser når samfunnet har åpnet igjen.

LES OGSÅ: 8 hemmeligheter bak et godt forhold

Viser andre sider offentlig

Alle relasjoner har både en privat og en offentlig side. Den private siden har man blitt godt kjent med under pandemien, men den offentlige siden kan komme som en overraskelse.

Skuffelsen og frustrasjonen kan være stor når den nye kjæresten slett ikke er like sosial og vittig som man hadde håpet - og situasjonen kan til og med oppfattes som pinlig og klein.

FORSKJELLIGE: Noen par vil oppleve at de er veldig forskjellige i sosiale settinger etter korona. Psykologen mener det kan være lurt å gjøre separate avtaler. Foto: NTB
FORSKJELLIGE: Noen par vil oppleve at de er veldig forskjellige i sosiale settinger etter korona. Psykologen mener det kan være lurt å gjøre separate avtaler. Foto: NTB Vis mer

– Dersom den nye kjæresten ikke klarer å skape bånd til familie og venner kan det være fare på ferde. Selv om den nye kjæresten var kjærlig, oppmerksom og morsom innenfor husets fire vegger er det slett ikke sikkert at vedkommende viser de samme sidene sammen med andre.

LES OGSÅ: Har partneren din blitt mindre fysisk attraktiv

Færre fristelser= færre brudd

For de som fortsatt er sammen, kan personligheten hos partner komme bedre frem nå. Kanskje var han eller hun ikke den hjemmekjære, brødbakende kjæresten likevel.

Psykologen svartmaler likevel ikke og påpeker at parene har hatt god tid til å bli kjent, men at den sosiale siden kan komme som en overraskelse. Det har dessuten vært færre brudd under korona. Det tror hun skyldes at mindre julebord, byturer og fristelser generelt.

– Jeg tror skilsmissetallene kan gå opp igjen etter korona.

Forskjellene blir tydeligere

Hvordan man har lyst å bruke pengene og tiden sin vil kan bli en kilde til diskusjon nå når samfunnet har åpnet. Det er flere muligheter. Kanskje vil den ene parten på hyttetur med familien, mens den andre vil ut med jentene. Dermed blir forskjellene tydeligere.

For at forholdet skal overleve gjenåpningen, mener Blessom at det er viktig å være rause med hverandre.

– Forsøk å se den andres behov å ha troen på at dette går bra. Kommunikasjonen er et verktøy her.

Ta en prat

Hun råder par om å ta en ekstra prat om trygghet, ønsker og behov. Om hvordan man nå skal bruke tiden sin. En slik samtale kan gjøre at fredagspilsen ikke kommer som et sjokk, nå som nyforelskelsen kanskje er på tur til å gå over.

Om bare en av partene kjenner at de trenger å lufte disse tankene, er det viktig vedkommendes behov blir møtt.

– Det koster ikke mye for den som ikke har behov. Dersom man har ulike behov og ønsker, så lag avtaler hver for dere slik at begge får sitt behov møtt.

Jenter er gode på følelser

Et siste råd fra Ingrid Blessom er at det er lurt om jenta får påvirkning i forholdet.

– Forskning viser at de relasjoner der jenter får ha innflytelse, enten når det gjelder helger, ferier eller en ny sofa, det er de forholdene som varer.

Hun tror det er slik fordi jenter ofte har lett for å tilpasse og tradisjonelt sett tar hensyn til mannens behov og følelser uansett. Noe man kjenner igjen også fra venninneforhold, der jenter er gode på å forvalte de andres følelser.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer