Vedlikeholdssex:

Vedlikeholdssex kan faktisk være nødvendig for forholdet

Å skrive sexen inn i kalenderen kan være smart, men blir sexen preget av plikt og tvang kan det bli svært destruktivt.

PLANLEGG SEX: Å holde sexlivet i gang er viktig for å bevare intimiteten og nærheten i forholdet. Foto: Scanpix.
PLANLEGG SEX: Å holde sexlivet i gang er viktig for å bevare intimiteten og nærheten i forholdet. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

– Hvis sexlivet fungerer bra så betyr det bare 10 prosent for et forhold, men hvis det seksuelle ikke fungerer betyr det 90 prosent for forholdet. Det er først når det begynner å stagnere seksuelt at det virkelig har veldig mye å si, sier Margrete Wiede Aasland, til KK.

Ja, for sex er viktig i et forhold, og sexlivet bør derfor vedlikeholdes. Spørmålet er egentlig hva som er «lite sex»? Dette kan variere fra person til person, og fra par til par.

– Ifølge diverse undersøkelser kan det se ut til at folk som har vært sammen en stund har sex rundt tre til fire ganger i måneden. Men man må jo ikke holde på et sexliv hvis ingen av partene ønsker sex. Det kan være perioder der det er greit for begge parter at man ikke har like mye sex lenger, som for eksempel ved sykdom eller dødsfall i familien, forteller hun.

Men hvis man ikke skal ha et aktivt sexliv bør dette være noe begge er enige om.

– Og da må man snakke om det. For hvis den ene har lyst på og den andre ikke, så blir det en skjevhet i forholdet. Det blir som en grå sky som henger over dere, og det kan være dødsstøtet for en relasjon, sier Aasland.

LES OGSÅ: For mye sex: - Kjønnsorganene reagerer når «belastningen» er større enn vanlig

Senk forventningene til hva som er «god sex»

Å holde sexlivet i gang er viktig for å bevare intimitet og nærhet, mener Lillian Rydning som er psykolog ved avansertseksualitet.no, og forfatter av boken Sex gode grunner.

– Det er fort gjort å undervurdere eller minimalisere partnerens seksuelle behov, dersom det er annerledes enn sitt eget. Når man gjør seg selv til dommer over hvilke behov som partneren har lov eller ikke har lov å ha, vil man imidlertid skade relasjonen til den andre over tid. Derfor er det viktig å ta et døende sexliv på alvor, spesielt hvis det er et savn hos den andre, sier hun til KK.

Ved hjelp av litt «vedlikeholdssex» kan man derfor sørge for nok sex i hverdagen, men det skal aldri gå på kompromiss med lysten. For la oss være ærlig; vi har ikke alltid lyst.

– I en travel hverdag må lysten vekkes, det er urimelig å forvente at den skal være der av seg selv. Både partneren og du selv må ta ansvar for å skape riktig kontekst for at lysten skal koble seg på. Det kan handle om romantikk, flørt, kosing og samtaler utenfor soverommet, eller til og med også seksuell stimulering og berøring på soverommet, forklarer Rydning.

Vedlikeholdssex kan handle om å senke forventningene til at sexen skal være så spennende hver gang, og rett og slett gi seg selv lov til å ty til den gode gamle rutinen i blant. Spennende blir det kanskje ikke, men det kan være med på å holde sexlivet i gang.

– I stedet for å alltid hige etter den fantastiske sexen er det ofte langt sunnere om begge to kan innta en holdning om at god nok sex mer enn bra nok. Det holder sexlivet i gang og har dermed en viktig plass i et langvarig parforhold. I perioder med mer overskudd kan man eventuelt investere mer tid og krefter i sexlivet, men i hektiske perioder er vedlikeholdssexen ofte det som er med på å sørge for tilstrekkelig intimitet mellom paret, sier hun.

LES OGSÅ: Har han mindre sexlyst enn deg?

KOS: Romantikk, flørt, kosing og samtaler kan hjelpe dere med å vekke lysten og begjæret i forholdet. Foto: Scanpix.
KOS: Romantikk, flørt, kosing og samtaler kan hjelpe dere med å vekke lysten og begjæret i forholdet. Foto: Scanpix. Vis mer

Det er først og fremst forholdet som må vedlikeholdes

Manikke ha sex for å holde på forholdet, men man må i det minste vie hverandre tid og oppmerksomhet. Aasland tror at hvis sexlivet har skrantet så er det ofte mer enn bare sexen som er problemet.

– Det høres så fryktelig stusslig ut med vedlikeholdssex, og først og fremst tror jeg det er forholdet som må vedlikeholdes. Hvis man bortprioriterer det å være sammen så er det ganske trist. Har man forpliktet seg til å være sammen, så er det lurt å holde liv i kjærligheten. Det er en form for sabotasje hvis man ikke prioriterer forholdet og setter av tid til hverandre, sier hun.

For sex er ikke bare klinisk, det handler også om kommunikasjon og intimitet. Er man positiv til litt vedlikeholdssex og ser på det som en happening, kan det være noe man gjør for å beholde intimiteten.

– Man kan godt ha sex hver fredag klokka to, men da må man innstille seg på det, på samme måte som man setter av tid til andre ting i livet sitt. Men så kan man ikke forvente at man skal ha lidenskapen man ser på amerikanske filmer, påpeker Aasland.

LES OGSÅ: - Flere par klager på sextørke eller at sexlivet er blitt for rutinepreget

Sex skal aldri være tvang

Sex skal ikke føles som en plikt, så hvor går egentlig grensen mellom pliktsex og vedlikehold? Du skal ikke tvinge seg selv til å ha sex når du ikke har lyst. Kanskje har du likevel lyst til å få lyst etter hvert? Da kan dere begge ta ansvar for å prøve å vekke lysten.

– Dersom du venter på å «komme i humør», kan du måtte vente lenge. Da kan du risikere å vente så lenge at det skader forholdet ditt. Når partneren tar initiativ er det viktig å spørre seg selv om du har lyst til å få lyst etter hvert? Hvis svaret er ja, kan du gå videre, forklarer Rydning.

PRIORITER HVERANDRE: Det er ikke bare sexen som bør vedlikeholdes, forholdet i seg selv må også pleies. Foto: Scanpix.
PRIORITER HVERANDRE: Det er ikke bare sexen som bør vedlikeholdes, forholdet i seg selv må også pleies. Foto: Scanpix. Vis mer

For husk at lyst og våthet ikke er det samme. Lyst handler om å begjære den andre, mens våthet kan oppstå uten at du trenger å ha lyst i det hele tatt.

– Dersom lysten på sex fortsatt ikke kommer, er det viktig å stoppe. Har du samleie uten at lysten er der, øker du sjansen for lystvansker. Til slutt kan du forbinde sex med avsky, og det er virkelig ikke lett å tenne på noen du føler avsky for, påpeker hun.

Dette er et viktig poeng også Aasland legger vekt på. Det går dårlig hvis man gjør det kun fordi den andre vil – man bør ikke ha sex hvis man ikke vil det.

Man skal ikke forstrekke seg seksuelt, da kan det gå galt og låse seg helt. Det er såpass destruktivt. Sex skal jo nytes, og være en berikelse, det skal handle om felles glede, noe man har lyst til, og ikke noe man bør. Men har man lyst til å få lyst, så kan man prøve å sette seg i god stemning. Igjen må man snakke sammen. Du kan si «gi meg ti minutter på å gjøre meg kåt så er det greit», sier Aasland.

Det hjelper derfor ikke å si «nå er det to måneder siden sist, så vi må ha sex», sånt blir man ikke tent av. Dere kommer mye lengre med å jobbe sammen med å tenne gnisten igjen.

LES OGSÅ: Klager han over at dere ikke har nok sex? Da bør du fortelle ham dette

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer