Samlivsbrudd

- Veldig ofte vil det oppstå et vennskapsbrudd når et par går fra hverandre

Hvilken side skal man ta når venneparet går fra hverandre? Dette mener ekspertene.

SAMLIVSBRUDD: Hvordan skal man egentlig forholde seg til et vennepar som går fra hverandre? Kan vi være venner med begge?  Foto: Shutterstock / g-stockstudio
SAMLIVSBRUDD: Hvordan skal man egentlig forholde seg til et vennepar som går fra hverandre? Kan vi være venner med begge? Foto: Shutterstock / g-stockstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har opplevd eller kommer dessverre en eller annen gang i livet til å oppleve at et av våre næreste vennepar splittes. Men hvordan skal man da som venn av begge to reagere?

Det er nemlig ikke «bare bare» å skulle kutte et vennskapsforhold på dagen etter flere år med hyggelige stunder og minner. Men er det egentlig mulig å være venn med begge når de skiller veier? Hvilken side skal man ta? Og hvordan skal man eventuelt gå frem?

Dessverre finnes det ikke noen fasit på såre situasjoner som samlivsbrudd, som fører med seg store tap for både paret, men også for dets krets. Likevel er det et par ting du burde tenke på dersom du selv havner i situasjonen ifølge ekspertene.

- Det er viktig å huske på at et samlivsbrudd ikke bare rammer paret, men et helt nettverk som står dem nærmest. I slike situasjoner er det viktigere enn alt an å bruke sunn fornuft og høre på dine følelser enn å gå etter noen bestemte regler eller på død og liv skulle gå for en «demokratisk løsning» der du vil være venn med begge, sier Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog, til KK.no og legger til:

- Og ikke minst! Ikke tro at en kan eller skal fordele skyld! Et samlivsbrudd er som oftest altfor komplisert for det. Dessuten har paret som regel nok av skyld, skam og ikke minst bekymringer i den akutte krisen. Vær heller en god venn i en tøff tid.

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

- Hør med dem hva de selv tenker og ønsker

Søyland får støtte fra sexolog og gestaltterapeut, Bianca Schmidt, som forteller til KK.no at det til syvende og sist er paret selv som lider mest i det, i tillegg til at nære venner alltid vil bli berørt.

Ifølge Schmidt vil det ofte ligge noen tydelige føringer i paret for hvordan de selv ønsker å gjøre det, og hun anbefaler da å være lojal til deres ønsker.

VÆR LOJAL: Bianca Schmidt, sexolog og gestaltterapeut, som understreker viktigheten med å være lojal mot paret og høre med dem om hvilke ønsker de har i den tunge perioden. Foto: Privat
VÆR LOJAL: Bianca Schmidt, sexolog og gestaltterapeut, som understreker viktigheten med å være lojal mot paret og høre med dem om hvilke ønsker de har i den tunge perioden. Foto: Privat Vis mer

- La oss for eksempel si at det er hun som bryter og at mannen syns det er så vondt at hun går fra han at han ønsker å skyve alt som har med henne å gjøre unna seg. Da kan det oppleves som veldig sårt for han at hans venner fremdeles omgås med henne, sier Schmidt og fortsetter:

- Det blir en link på et vis. Så av ren lojalitet og hensyn til at mennesker er i sorg, er det ofte veldig lurt å høre med dem som er i bruddet hvordan de ønsker at du skal forholde deg til dem. Spesielt i en periode.

For som det gamle ordtaket sier «tiden leger alle sår», og etter en stund pleier den nye situasjonen å gå seg til. Det er spesielt de to til tre første månedene som pleier å være en rå tid, forteller Schmidt og at man i denne perioden bør trå varsomt rundt paret - og ta ekstra hensyn til den parten man står nærest.

- Den næreste av de to i bruddet trenger jo ofte en skulder å gråte på og noen å snakke med. Og hvis han/hun da føler at du samtidig snakker med den andre vil det lett kunne oppstå en lojalitetskonflikt, og det vil bli veldig komplisert, sier Schmidt.

LES OGSÅ: Når du vet du bør forlate han, men klarer det ikke

Kan man forbli venn med begge to?

Både Schmidt og Søyland forteller at til tross for at man kanskje i flere av tilfellene selv ønsker å ha et godt forhold til begge parter, er det sjeldent at det vil bli slik i realiteten. Du vil til syvende og sist alltid stå en av partene nærmere og bli nødt til å være en støttespiller for han/henne når det trengs som mest.

RISIKERE Å MISTE BEGGE: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog, mener det er viktig føle på hvem man er mest venn med dersom det skulle komme til et punkt hvor du må velge. Hvis ikke risikerer du å miste begge. Foto: Privat
RISIKERE Å MISTE BEGGE: Kate Elin Søyland, par- og familieterapeut hos Åpen Dialog, mener det er viktig føle på hvem man er mest venn med dersom det skulle komme til et punkt hvor du må velge. Hvis ikke risikerer du å miste begge. Foto: Privat Vis mer

- Om man kan forbli venn med begge to kommer an på vennerelasjonens kvalitet, og hvordan din kjemi med personene er: Hvem har du kjent lengst og hvor lenge paret har vært sammen kan for eksempel påvirke situasjonen, i tillegg til bruddets art. Er det et «anstendig» brudd der begge er enige om å skille lag eller har det kommer frem vonde ting som gjør kommunikasjon mellom paret vanskelig? Det er mange faktorer som påvirker, forklarer Søyland og fortsetter:

- Noen kan og vil være venn med begge, men noen ganger vil paret se det som både vanskelig og unaturlig og da er det viktig at du lytter til dem. Ellers kan du risikere å miste begge.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt

- Blir ofte også et vennskapsbrudd

Schmidt er enig med Søyland og legger til at alt kan gå an i vanskelig situasjoner som dette, men at det som oftest ender opp med at man skiller lag med en av personene.

- For noen par er det ikke problemeatisk at vennskapsfoholdet fortsetter fra dag en. Alt ettersom hvor smertefullt bruddet er, men erfaringsmessig så er et ofte sånn at når månedene går uten kontakt med den ene siden, er det som om det går seg til uten de vennene, sier Schmidt og fortsetter:

- Så veldig ofte vil det dessvere også bli et vennskapsbrudd når et par går fra hverandre. Det er ofte en del av den store smerten når et brudd skjer. Og det er også derfor mange kvier seg for å gå fra hverandre, for de ser totalitetetn i et brudd.

- Men hvordan skal man som venn da gå frem? Hvordan skal man eventuelt si i fra til den ene parten?

- Først og fremst snakk med de som bryter uansett hva. Hør med begge parter hva de ønsker og vær tydelig. Personelig ville jeg ha tatt kontakt med begge to, hver for seg, virkelig formidlet at jeg syns det er forferdig trist, at jeg er glad i dem begge og høre litt hva de tenker er best for dem og best for alle angående våre forhold, sier Schmidt og legger til:

- Også vet du jo selv hvem som er din nærmeste venn hvis det er slik at du ikke kan, uten å såre noen, ha et forhold til begge. Da burde du ta en avskjedssamtale med den andre personen og takke for det som har vært, og forklare at du nå og for en uviss periode fremover dessverre, av lojalitet til den andre, må holde lav profil.

LES OGSÅ: Derfor får kvinner sterkere kjærlighetssorg

Gode samtaler er nøkkelen til vennskapet

Schmidt for støtte av Søyland som legger til at selv om man som venner har de beste intensjoner for å holde liv i vennskapet på begge sider, vil man som oftest miste noen venner og støttespillere i en krise som denne. Likevel forteller hun at det er håp i noen tilfeller, men at man uansett er nødt til å gå forsiktig frem og at gode samtaler er nøkkelen.

- Har du har et alt for sterkt ønske til å bevare vennskapet med begge parter kan du forsøke å forklare at du gjennom årene har blitt knyttet til begge to og fortelle hvorfor du ønsker å være venn med for eksempel hennes eks, sier Søyland og fortsetter:

- Det kan være at dere har en felles interesse begge har stor glede av, eller at du er bekymret for hans nettverk og for at han skal bli deprimert om han ikke har noe sosial omgang i en vanskelig tid. Uansett hva grunnen er bør du også spørre din venninne om hva hun tenker om det og hvordan hun tenker du kan gå frem for i vareta henne best mulig samtidig som du balanserer vennskapene.

LES OGSÅ: - Vi snakker altfor lite om hvor beintøft det er å gå igjennom et brudd

Skulle det likevel være vanskelig for henne å forstå, men for viktig for deg til å la vennskapet gå, er det i alle fall godt å ha en åpen dialog om det. Søyland tipser blant annet om at dere gjerne kan finne løsninger sammen, som for eksempel noen enkle kjøreregler for det «nye» vennskapet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer