Seksualitet:

Vet du hva det betyr å være androseksuell?

- Det betyr mye for oss alle å finne ut hvem vi er.

FINNES MANGE LEGNINGER: Det kan være vanskelig å holde styr på alle legninger og seksuelle orienteringer som finnes, og hvis du ikke har hørt om alle så er du definitivt ikke alene. FOTO: NTB
FINNES MANGE LEGNINGER: Det kan være vanskelig å holde styr på alle legninger og seksuelle orienteringer som finnes, og hvis du ikke har hørt om alle så er du definitivt ikke alene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I mange år har LGBT stått for lesbisk, homofil, bifil og trans. I ettertid har det utviklet seg til LGBTQ+ for å inkludere de mange andre kjønns- og seksuelle identitetene som finnes. Q-en symboliserer «queer« (eller noen ganger spørrende) og plusstegnet symboliserer alt annet, inkludert androseksualitet.

Det er fantastisk at det finnes rom og muligheter for de fleste av oss til å finne en legning og en identitet som føles riktig. Men til tider kan det være vanskelig å holde tunga rett i munnen, for vet du egentlig hva det betyr å være panfil, autoseksuell eller gynoseksuell?

Androseksuell er også et eksempel på en seksuell legning som har vært definert lenge, men som nok mange aldri har hørt om. Så hva betyr det egentlig?

- Androseksuell er ikke et nytt begrep, men har eksistert i mange år. Andro betyr mann, og definisjonen på androseksuell er at man tiltrekkes av det mannlige.

Det sier sexolog Siv Gamnes til KK.

Personer som er androseksuelle tiltrekkes av de mannlige trekkene og maskuliniteten til en person, uavhengig av det biologiske kjønnet til personen. En mann kan for eksempel være androseksuell hvis han tiltrekkes av de maskuline trekkene til en kvinne.

Rom for individuelle tolkninger

- Det jeg legger i ordet androseksuell er å tiltrekkes av mennesker med såkalte maskuline trekk, men det kan også være slik at de av oss som definerer seg som androseksuelle legger noe annet i det. Når det kommer til noe så viktig og personlig som et menneskes seksualitet og identitet, er det ofte rom for individuelle tolkninger og forståelser.

Det sier Inge Alexander Gjestvang, som er leder for FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold til KK.

Hvis noen forteller deg noe om hvem de er, kan det å spørre om hva det betyr for dem være en fin måte å finne ut hva og hvordan vedkommende definerer seg selv, uavhengig av din egen forståelse.

- Det betyr mye for oss alle å finne ut hvem vi er, hvem vi forelsker oss i, hvem vi tiltrekkes av og hvem vi ønsker å ha sex med. Det å finne sin identitet eller sin yndlingsrett på livets koldtbord har mye å si for det å stå trygt i hvem man er, sier Gjestvang.

Han sier at det nok for mange kan oppleves underlig med mange merkelapper og båser, men at det er viktig å huske at det ligger mye god psykisk helse i å finne noe man virkelig føler passer en selv og ens eget liv.

- I vår bevegelse bruker vi begrepet "å bryte med normer for kjønn og seksualitet" som paraplybegrep, og så finnes det et stort og spennende mangfold av mennesker i nettopp det begrepet, forklarer han.

TILTREKKES AV MASKULINITET: Androseksuelle tiltrekkes av de mannlige trekkene og maskuliniteten til en person.
TILTREKKES AV MASKULINITET: Androseksuelle tiltrekkes av de mannlige trekkene og maskuliniteten til en person. Vis mer

Finnes utallige legninger

- Hvorfor finnes det så mange legninger som mange aldri har hørt om?

- Det er nok mange grunner til det. På dette nivået blir seksualiteten en form for sosial konstruksjon. Disse legningene som popper opp er konstruert på bakgrunn av et behov for å definere, forklarer Gamnes.

Det finnes utallige legninger og seksuelle orienteringer. For eksempel gynoseksuell, som er det motsatte av androseksuell, og som betyr at man tiltrekkes av det feminine. Det er også mulig å være autoseksuell, som betyr at man er tiltrukket av seg selv, eller autoandrofil, som betyr at man er tiltrukket av sine egne mannlige trekk, uavhengig av biologisk kjønn.

- I utgangspunktet er det en sosial konstruksjon, som stort sett bare omtales her i den vestlige verden. Mange synes nok det kan være forvirrende og vanskelig å finne sin plass, sier Gamnes.

De siste årene har det vært en trend at mange ikke ønsker å definere legningen sin, men sexologen ser at den trenden er i ferd med å snu. Flere og flere gir uttrykk for å ha behov for å definere sin egen legning.

- Spesielt i yngre miljøer opplever noen at det ikke er nok å "bare" være heterofil eller homofil. Det blir sett på som litt kjedelig, og mange ønsker å ha en fetisj eller å kunne definere seg som noe spesielt, forklarer hun.

Mange finner seg ikke til rette i noen av de vanligste legningene, og begynner å grave og lete etter begreper i litteraturen, fordi folk flest har behov for en eller annen form for tilhørighet. Androseksuell er et begrep som stammer fra latin, på norsk ville kanskje ordet blitt maskulinitetsseksuell eller noe lignende.

BETYR MYE: Det å finne sin identitet eller sin yndlingsrett på livets koldtbord har mye å si for det å stå trygt i hvem man er, sier Gjestvang.
BETYR MYE: Det å finne sin identitet eller sin yndlingsrett på livets koldtbord har mye å si for det å stå trygt i hvem man er, sier Gjestvang. Vis mer

Ikke det samme som heterofil

Noen tenker nok at å være androseksuell høres ut som det samme som å være heterofil og ciskjønnet kvinne. (Ciskjønnet betyr at vi identifiserer oss med det kjønnet vi ble tilegnet ved fødsel. Altså det motsatt av transkjønnet). Men å være androseksuell er noe helt annet.

Det finnes mange heterofile kvinner som er seksuelt og romantisk tiltrukket av menn, men hvor det ikke er de maskuline egenskapene som er det sentrale fokuset i tiltrekningen. Det kan være andre egenskaper ved menn som gjør at disse kvinnene synes de er tiltrekkende.

En som identifiserer seg som androseksuell tiltrekkes av maskuline egenskaper, men personen de er tiltrukket av trenger ikke å identifisere seg som mann.

En person som identifiserer seg som androseksuell kan være ciskjønnet, transkjønnet (manglende samsvar med det kjønnet man er tildelt ved fødselen og selvopplevd kjønn), ikke-binær (at en person verken opplever seg som kvinne eller mann) eller noe annet. Det samme gjelder menneskene de tiltrekkes av.

Det finnes også et eget prideflagg for androseksuelle. Det androseksuelle pride-flagget inneholder tre tydelige striper. Den øverste stripen er himmelblå, den midterste stripen har en mørk rødbrun nyanse og den nederste stripen er lilla.

ANDROSEKSUELL: En kvinne kan for eksempel være androseksuell hvis hun tiltrekkes av de maskuline trekkene til andre kvinner.
ANDROSEKSUELL: En kvinne kan for eksempel være androseksuell hvis hun tiltrekkes av de maskuline trekkene til andre kvinner. Vis mer

Mange føler behov for å definere

Det er mange mennesker i verden som føler at de faller utenfor det typiske heteronormative, og da er det ikke uvanlig å føle et behov for å definere sin egen legning og identitet ned i detalj.

- Vi mennesker er glade i å høre hjemme, og for dem som føler seg litt annerledes er det ofte viktig å finne en kategori som føles riktig og som de kan føle at de hører hjemme i.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Selv om det i dag finnes så mange definisjoner og begreper for å definere legning, kjønn og identitet at det kan være forvirrende for noen, er det veldig viktig for mange.

- Noen tenker gjerne det er rart, men for andre er det ikke rart i det hele tatt. For dem som ikke følger normen i samfunnet kan det å definere seg selv føles livsviktig, sier Winther.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer