11 myter om kjemi:

–Vi er altfor dårlige til å gi folk en ekstra sjanse

Matchmaker forteller at 8 av 10 par som har blitt skapt via henne har vært mennesker hvor én av dem ikke ønsket å treffes igjen.

KJEMI: Må du like en person for å ha kjemi med dem? Kan kjemi utvikles over tid? FOTO: NTB
KJEMI: Må du like en person for å ha kjemi med dem? Kan kjemi utvikles over tid? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De aller fleste av oss har nok opplevd begge disse situasjonene når vi møter noen for første gang:

1. Du møter en person du «klikker med» fra første sekund - humoren er lik, samtalen flyter - kjemien er rett og slett skikkelig god.

2. Du møter en person som du rett og slett ikke klaffer med i det hele tatt. Det handler ikke nødvendigvis om at du ikke liker personen, men samtalen blir klein og klønete og det føles litt som om dere kommer fra to forskjellige planeter.

Det er ikke alltid lett å sette fingeren på hvorfor vi føler kjemi med noen. Det føles bare lett, enkelt og naturlig.

Men hvorfor oppstår slik personkjemi - tilsynelatende ut av ingenting - med noen mennesker, og ikke med andre? Kan kjemi endres over tid? Er det lettere for noen å kjenne kjemi med mange?

Her får du 11 myter om kjemi, og innspill fra ekspertene.

– Lettest å få kjemi med andre når vi er genuine

Alle først hører vi med psykolog og daglig leder ved Onlinepsykologene, Kyrre Dyregrov: Hva er egentlig kjemi mellom mennesker?

Dyregrov påpeker at personkjemi er et sammensatt begrep.

– Det er mange ting som spiller inn, alt fra væremåte og kroppspråk, til handlinger og verdier. På generell basis er vi mer tilbøyelige til å «klikke» med folk som likner oss selv. Folk vi kan kjenne oss igjen i. Folk vi deler interesser, verdier og holdninger med.

Det er ikke alltid vi kan sette en finger på akkurat hva det er, vi bare merker det, forklarer Dyregrov. Og det kjennes som regel godt.

– Jeg tenker det er lettest for oss å få kjemi med andre når vi er genuine, altså når vi er oss selv, uten å dekke over, eller uten å late som om vi er noen andre. Dette er lettere når vi er trygge på oss selv og trygge på andre.

PSYKOLOG: Kyrre Dyregrov. FOTO: Tommy Stormark
PSYKOLOG: Kyrre Dyregrov. FOTO: Tommy Stormark Vis mer

11 myter om kjemi

Psykolog Marianna Pogosyan skrev nylig en artikkel i Psychology Today om dette temaet.

Her tok hun for seg 11 vanlige myter og antagelser vi ofte har om personkjemi. Vi har oppsummert listen her:

1. Det er umulig å rette opp i et dårlig førsteinntrykk

Feil. Førsteinntrykk er viktig, men de er ikke umulige å rette opp i, ei heller er de 100 prosent riktige. For eksempel kan du mislike noen etter første møte, men lære deg å like dem etter hvert som tiden går.

2. Du vet om du har kjemi med et annet menneske etter bare noen øyeblikk

Feil. Noen ganger vet du det ganske raskt. Andre ganger kan du tro at du ikke har kjemi med noen, men så kommer det seg når dere blir bedre kjent.

3. Det er sjelden å oppleve kjemi med andre mennesker

Feil. Kjemi er faktisk mer vanlig enn folk tror - rett og slett fordi kjemi ikke bare oppstår i romantiske forhold. Vi har kjemi med venner, familiemedlemmer og kolleger.

For eksempel: Er det én person i familieselskaper du alltid søker mot og har det hyggeligst sammen med? Det er kjemi, påpeker Pogosyan.

4. Kjemi er ikke konstant - den kan være der én dag, og forsvinne dagen etter

Sant. Det er ikke alltid at kjemien varer. Den kan variere, og til og med forsvinne. Du føler mest sannsynlig ikke god kjemi i hvert eneste sekund du er sammen med mennesker du er glad i.

DÅRLIG FØRSTEINNTRYKK: Førsteinntrykk kan endres - det er viktig at vi gir folk flere sjanser, mener datingekspert. FOTO: NTB
DÅRLIG FØRSTEINNTRYKK: Førsteinntrykk kan endres - det er viktig at vi gir folk flere sjanser, mener datingekspert. FOTO: NTB Vis mer

5. Du må like personen for at det skal oppstå kjemi.

Dette er sant.

6. Karismatiske mennesker opplever oftere kjemi med andre

Ikke nødvendigvis. Karisma er noe annet enn kjemi: Noen mennesker kan være veldig karismatiske og godt likt av andre, men det betyr ikke nødvendigvis at de skaper dypere relasjoner eller har en dypere tilknytning til andre mennesker.

7. Kjemi kan oppstå mellom to personer som er svært ulike hverandre

Sant. Når dette skjer, er det ofte fordi de har noe viktig til felles. For eksempel kan to musikere fra totalt ulike kulturer ha god kjemi med hverandre - fordi de begge elsker musikk.

8. Kjemi har mer å gjøre med hvordan du lytter og responderer til personen, enn hvordan du fremstår i deres øyne

Begge er viktige, men mange undervurderer viktigheten av å lytte til andre.

9. Du kan ikke «fake» eller tvinge frem kjemi

Du kan ikke fake kjemi, og det vil være vanskelig å tvinge frem kjemi hvis det ikke er der i utgangspunktet.

10. Kjemi er noe som oppleves av begge parter

Ikke alltid. Når kjemi varer over tid er det sannsynlig at begge merker det, men når forhold utvikler seg kan den éne føle mer på kjemi enn den andre. Disse forholdene varer som regel ikke, skriver Pogosyan.

11. Kjemi handler om kjærlighet

Det kommer an på. Det er noen typer kjærlighet som ikke er avhengig av kjemi - for eksempel kan man elske barna sine selv om man ikke har god kjemi med dem. Man kan også ha god kjemi med kolleger uten å føle kjærlighet for dem. I lidenskapelige og romantiske forhold vil det imidlertid som oftest være mye kjemi.

Hvordan fungerer kjemi i dating?

Den aller mest spennende kjemien er nok sistnevnte - nemlig den romantiske typen. Kanskje også den aller mest forvirrende?

Hvis du er singel og på jakt etter den rette, er sjansen stor for at du har vært på en del dater, og opplevd ulike typer kjemi:

Noen finner du kanskje fysisk tiltrekkende, men du føler ikke en dypere mellommenneskelig kjemi. Andre føler du kanskje en mer vennskapelig tilknytning til. Kanskje har du også opplevd å få skikkelig god kjemi med noen som i utgangspunktet er langt fra typen du vanligvis går for?

Vi kobler på datingrådgiver og matchmaker Ane Hagen, som først og fremst understreker:

– Jeg tror det er veldig viktig at vi begynner å legge vekk ordet kjemi for mellommenneskelige relasjoner og heller deler begrepet opp i tiltrekning og tilknytning.

Hun utdyper:

– Fordi når vi snakker om kjemi i for eksempel dating, så handler det som regel ikke om de kjemiske reaksjonene som kan skje mellom to mennesker, men hvordan vi ser på de menneskene med utgangspunkt i hva vi føler og tenker.

DATINGRÅDGIVER: Ane Hagen. FOTO: Privat
DATINGRÅDGIVER: Ane Hagen. FOTO: Privat Vis mer

– Hva tenker du om de ulike mytene - relatert til dating - for eksempel dette med at førsteinntrykk ikke kan endres?

– Førsteinntrykk er viktig, ikke fordi de ikke kan endres, men fordi vi ofte tar avgjørelser på bakgrunn av førsteinntrykket vi får. Se for eksempel på nettdating. Hvor mange der er det som aldri får mulighet til å bli kjent med noen på grunn av førsteinntrykket andre får av å se på profilen? Eller hvor sjeldent det blir en date nummer to når førsteinntrykket ikke er bra på date nummer en?

Vi er alt for dårlige til å gi folk en ekstra sjanse, eller tid til å vise hvem de er, fordi vi tar avgjørelser basert på førsteinntrykket, mener Hagen.

– Det er ikke noe annet enn det ordet betyr: et første inntrykk. En invitasjon til å skape flere inntrykk før man tar en avgjørelse burde være standaren, noe det dessverre ikke er.

Selv pleier Hagen å tvinge kundene sine til å gå på både én og to dater selv om førsteinntrykket var dårlig.

– Hvorfor? Fordi 8 av 10 par som har blitt skapt via meg har blitt skapt mellom mennesker hvor én av to som regel ikke ønsket å treffe personen igjen. Jeg har blitt kjent med begge to over tid, jeg tar ikke avgjørelsene mine basert på et førsteinntrykk, men på det jeg vet om dem etter å ha blitt godt kjent med dem. Derfor vet jeg også hvor godt de kan passe sammen hvis de gir hverandre tid og rom til å lære hverandre å kjenne.

Lytt til den andre personen - og gi dem en sjanse!

Hånd i hånd med førsteinntrykket, kommer myten om at vi vet om det er kjemi og tiltrekning etter bare noen minutter.

Kanskje har du opplevd å sitte på en første date og tenke nesten umiddelbart: «Hyggelig fyr, men her er det ikke noe tiltrekning.»

Hva tenker Hagen? Kan tiltrekning bygges over tid, hvis vi i utgangspunktet synes dette er en fin person vi kunne tenke oss å bli bedre kjent med?

– Du føler noe i løpet av noen minutter som der og da skaper en følelse i deg. Denne følelsen vil kunne endre seg hvis du er åpen og nekter å tro at det du føler fra første stund er det du alltid vil føle.

– Hvor mange ganger har du ikke opplevd at utseende til en person endrer seg ut i fra personligheten til den personen? Og hvor ofte opplever ikke single at tilknytningen endrer seg når du kommer inn under huden på noen og ikke bare baserer meningene dine med utgangspunkt i det overfladiske?

– Og så var det dette med at mange glemmer at lytting er viktig for å føle kjemi med noen. Det å lytte er vel også avgjørende for å ha en vellykket date?

– For å kunne skape en tilknytning må vi lytte til hverandre. Det er ved å bli kjent med et menneske og ved at et menneske viser interesse for å bli kjent med oss at vi knytter oss.

Hagen forteller at sesong tre av Love is Blind ruller over skjermen nå, og hun anbefaler alle single å se den.

– Legg merke til hvordan de blir tiltrukket av hverandre og tilknyttet til hverandre, med utgangspunkt i samtalene de har. Hva de sier, hva de føler, hva de tenker har så stor betydning for båndene som skapes. Vi må bli flinkere til å lytte til hverandre for å forstå hverandre og ikke minst lære hverandre sikkelig å kjenne.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer