Sex:

- Vi forbinder sex med manndom, og at han liksom alltid skal være klar

Mange par er egentlig på bølgelengde seksuelt, men mangel på kommunikasjon gjør at ingen er helt fornøyde.

SEX: Mange kvinner tar det svært personlig om hun blir avvist i senga. FOTO: NTB Scanpix
SEX: Mange kvinner tar det svært personlig om hun blir avvist i senga. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens nedsatt sexlyst hos kvinner er noe man kanskje til og med forventer at skal skje i flere omganger i løpet av livet, så er det samme noe som for mange menn er ganske vanskelig å snakke om. Thomas Winter, som er sexolog og familieterapeut ved Curasenteret mener også mange overvurderer menns sexlyst og hvor stor forskjellen mellom kjønnene egentlig er.

- Vi forbinder sex med manndom, og han skal liksom alltid være klar. Om du ikke er det så går det liksom litt på bekostning av mannsrollen, sier Winter.

For du har kanskje hørt at menn tenker på sex hvert syvende sekund? Eller føler du deg ekstremt avvist om han ikke orker en kveld? Det sitter kanskje fortsatt litt igjen at vi forventer at en mann «alltid» er klar for sex, og mangel på kommunikasjon i et forhold kan dessuten gjøre at begge parter er misfornøyde med sexlivet.

- Jeg ser ofte at om mannen ikke har lyst, så kan kvinnen oppleve at det er noe krenkbart der, sier Winter.

Han mener det fortsatt finnes stereotypier rundt hvor høy sexlyst menn og kvinner har og skal ha, og dessuten at det ofte er langt vanskeligere for ham å snakke om ereksjonssvikt eller lystproblematikk enn det det er for mange kvinner.

- Men det er et tema det har vært snakket mer om de siste årene – det er mer vanlig å også snakke om mannen nå, påpeker han.

LES OGSÅ: Her bør du berøre mannen din

Ereksjonssvikt har sjeldent med lyst å gjøre

Han forteller også at mange kvinner blir redde for at det er dem det er noe galt med når en mann ikke ønsker ha sex eller har problemer med ereksjonen.

- Når det for eksempel gjelder ereksjonssvikt så er jeg overrasket over hvor mange kvinner som legger det på seg selv. Ereksjonssvikt handler sjeldent om lyst, men om prestasjon. Mange kvinner er veldig flinke til å peke innover mot seg selv, mener Winter.

Ereksjonsproblemer betyr med andre ord svært sjeldent at partneren ikke tenner ham. Likevel vil mange kvinner tenke i den retningen, bli usikre og i noen tilfeller til og med begynne å mistenke utroskap. Det å hause opp situasjonen vil imidlertid heller gjøre vondt verre.

- Om en får for mye forstyrrelser rundt dette, så er sannsynligheten for at man får det til mindre og mindre. Det handler om å ta bort presset, påpeker Winter.

LES OGSÅ: Ereksjonsproblemer er vanlig og kan skje menn i alle aldre

PROBLEMER I SENGA: Ereksjonsproblemer betyr svært sjeldent at partneren ikke tenner ham. FOTO: NTB Scanpix
PROBLEMER I SENGA: Ereksjonsproblemer betyr svært sjeldent at partneren ikke tenner ham. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tenker at kos må ende i sex

Også samlivsterapeut og sexolog Torill Beate Enget, som driver praksis på Helgeland, mener dårlig kommunikasjon kan føre til mange misforståelser mellom par.

- Min erfaring er at kvinner ofte kan tenke at de ikke kan kose med mannen uten at det forventes at det ender i sex, mens han kanskje savner akkurat det samme. Da er det ofte mangel på kommunikasjon som er problemet, sier hun.

Menn har en høyere produksjon av testosteron enn kvinner, noe som igjen vil ha betydning for sexlysten. Samtidig er det selvfølgelig mange kvinner som har høyere sexlyst enn gjennomsnittsmannen, mens de færreste menn alltid er gira, eller tenker på sex hvert syvende sekund slik myten sier.

Enget påpeker at begge parter kan synes det er vanskelig å være den som har minst lyst på sex, og å være den som blir avvist.

- Det kan godt være ham som tenker at «er jeg ikke tiltrekkende nok», «er det noe med størrelsen på penis» og så videre. Da gjelder det å skape en kommunikasjon på hvor mye og hva man forventer, sier hun.

Hun mener at selv om gamle kjønnsroller har sittet godt fast lenge, så er vi langt mer opplyste enn tidligere, og det er ifølge henne ikke nødvendigvis sånn at vi forventer så mye mer av ham. Samtidig mener også hun at lystproblematikk hos menn og ereksjonsproblemer er noe som stadig er svært tabu, og at mange par ikke snakker nok om sex.

- De jeg snakker med, som har det vanskelig, sliter ofte med det at man ikke har sagt ifra om hva man forventer, hva man liker og hva man synes er godt, påpeker hun.

LES OGSÅ: Slik får du tilbake sexlysten

Mange har samme tenningsmønster, men vet det ikke

Også Winter er opptatt av å få frem kommunikasjon som det viktigste verktøyet for et godt sexliv.

KOMMUNIKASJON: Ekspertene trekker fram kommunikasjon som det viktigste verktøyet i et forhold. FOTO: NTB scanpix
KOMMUNIKASJON: Ekspertene trekker fram kommunikasjon som det viktigste verktøyet i et forhold. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Mange har samme type tenningsmønster, men har ikke snakket om det og har hatt et sexliv som ikke har vært bra for noen av dem, sier han.

Han er samtidig opptatt av at det er viktig å oppsøke hjelp om en har lyst- eller ereksjonsproblemer. De fleste problemer kan man få god hjelp med, men samtidig blir det vanskeligere jo lenger man har gått uten.

- Menn er fryktelig dårlige på å oppsøke hjelp, sier han og påpeker videre at de aller fleste problemer kan fikses.

LES OGSÅ: 5 viktige ting dere bør snakke om før dere blir sammen

LES OGSÅ: - Flere kvinner ligger helt stille under samleie og lar mannen gjøre jobben

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer