Hemmeligheter:

- Vi skjuler alt for mye og det bare tukler det til for oss

Men hvorfor gjør vi det egentlig?

HEMMELIGHETER: Er du alltid ærlig med kjæresten din, eller har også du noe du skjuler? FOTO: NTB Scanpix
HEMMELIGHETER: Er du alltid ærlig med kjæresten din, eller har også du noe du skjuler? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang skjult shoppingposene dine fra kjæresten? Sagt at den nye freshe kjolen var «skikkelig billig»? Kanskje løyet om hvor mange drinker du tok på byen i helgen? Eller unngått å innrømme hvor mange du egentlig har hatt sex med før du ble sammen med kjæresten?

Vi har alle noe vi helst holder for oss selv, og dette er typiske eksempler på det. Men er det egentlig så bra for forholdet?

– Vi skjuler alt for mye, og det bare tukler det til for oss, sier Ingeborg Reber, som er parterapeut hos Parterapeut.no, til KK.no.

Også Kari Erøy, parterapeut og familierådgiver hos Samtalen AS, forteller til KK.no at dette er et tema som ofte kommer opp i terapirommet. Gjerne i forbindelse med tillitsbrudd.

En bagatell av en løgn kan bli et større problem for forholdet, dersom partneren oppdager at du skjuler noe. Dette kan få partner til å lure på hva annet det er du skjuler eller lyver om, sier hun.

Men slapp av, du er ikke nødvendigvis en dårlig kjæreste av den grunn. Det er veldig vanlig, ja, rett og slett menneskelig å ikke fortelle alt vi opplever, gjør eller tenker på.

– Men hva vi velger å holde for oss selv kan være forskjellig fra person til person. Noen forteller for eksempel lite fra fortiden sin, mens andre er åpne, forklarer Erøy.

LES OGSÅ: En lystløgner blir så vant til å lyve om noe at de til slutt tror på det selv

I SKJUL: Nettshopper du med felles kredittkort, eller tekster med han kjekke på jobben? FOTO: NTB Scanpix.
I SKJUL: Nettshopper du med felles kredittkort, eller tekster med han kjekke på jobben? FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Skjuler ting i frykt for kjærestens reaksjon

Så hva er egentlig grunnen til at vi bevisst skjuler ting fra kjærestene våre? Ifølge Reber kan det være mange grunner til det.

– Ikke minst handler det om vår frykt for å stå for det vi gjør. Så kan det også være vår redsel for intimitet, samtidig som vi lengter veldig etter nærhet og intimitet. Det er et paradoks, forteller Reber.

Erøy tror også dette handler mye om vår tidligere erfaring, hvordan vi er vant til at våre budskap blir tatt imot.

– Kanskje unngår man å si noe fordi man forventer en sterk reaksjon fra den andre. For eksempel hvis man er vant til at det ofte blir mye styr om en har kjøpt noe som ikke er diskutert med partner på forhånd, vil en kvie seg, og heller prøve å unngå å fortelle dette. Men for noen kan det også være at en holder tilbake, fordi en synes temaet er flaut eller skambelagt å snakke om, forklarer hun.

Hvis du ofte skjuler ting fra kjæresten kan det kanskje være lurt å spørre seg selv hva som er grunnen til det? Er det partner som ofte er urimelig? Forventer du en sterk reaksjon?

Eller, kan det være at du på et ubevisst plan vet at du har gått litt for langt?

– Skjuler du for eksempel hvor mye du har drukket på byen, eller ikke vil fortelle at du snakket med en mannlig kollega hele kvelden, så kan det gjerne være et tegn på at du selv føler du har krysset en grense, sier Erøy.

LES OGSÅ: En gang utro, alltid utro. Eller?

HVIT LØGN: Sjekk hva jeg fant på salg. Skikkelig billig altså. FOTO: NTB Scanpix.
HVIT LØGN: Sjekk hva jeg fant på salg. Skikkelig billig altså. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Noen ting bør absolutt ikke skjules

Noen hemmeligheter må man jo få lov til å ha. Men det er også noen ting du gjør lurt i å dele med din partner. Erøy mener det viktigste er å skille mellom hva som er rimelig og hva som er urimelig.

– Du må skille mellom det du MÅ fortelle, og den informasjonen som du kan bestemme selv om du vil fortelle. Spør deg selv «er det viktig at partner vet dette?» Har for eksempel en god venn fortalt deg en hemmelighet, så må du bestemme deg for hvem du skal være lojal mot. Hvem bør vite det du vet? Forklarer Erøy.

Økonomi og pengebruk er et tema hvor det i parforhold er viktig å være åpen nok. Spesielt om du og kjæresten er gift eller samboer, har felles barn, eller i det minste har felles utgifter.

– Vi har gjerne ulike måter å bruke penger på, men hvis du bruker penger fra deres felles økonomi så er dette noe partner har rett til å vite om. Hvis du bruker av dine egne penger, og det ikke påvirker fellesskapets økonomi, så kan det være mer en vurderingssak, sier hun.

Men hun råder til at dere snakker om hva som er greit. Å vite hva kjæresten din forventer og regner med at du er åpen på, er viktig å vite. Da kan du lettere gjøre kloke valg, som ikke påvirker et ellers godt parforhold du vil ta vare på.

I bunn og grunn handler det om hva slags forhold du ønsker at dere skal ha. Vil du at partner skal være åpen og ærlig mot deg, bør du selv også være det.

– Jo mer åpenhet vi har, jo mer tillit, nærhet og intimitet får vi også. Alt henger sammen, påpeker Reber.

Og vær også obs på at du ikke straffer kjæresten når han først er ærlig.

– Ønsker du for eksempel at han skal være åpen om alt, men du møter hans ærlighet med krangel, så ødelegger du for deg selv. Og han vil kvie seg for å være ærlig neste gang, sier Erøy.

Sett av tid til å prate om hvordan dere vil ha det, hvor åpne dere bør være, for ikke å skape utrygghet i samlivet. Det gir større frihet å vite, fremfor å lure på om noe er greit eller ugreit.

– Påse at du selv vet hvordan du vil bli behandlet og inkludert, og sjekk ut med kjæresten hva han ønsker fra deg. Tør å være ærlig på det du selv mener og forventer, samtidig som du møter din partner med samme rett. Da gir dere hverandre mulighet til å fortelle hva dere ønsker og kan møte den andre med samme rett, legger hun til.

LES OGSÅ: Fem viktige ting dere bør snakke om FØR dere blir sammen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer