FERIE MED KJÆRESTEN: Det er ikke alltid kjæresteturen blir så hyggelig som man hadde trodd.  Foto: NTB Scanpix
FERIE MED KJÆRESTEN: Det er ikke alltid kjæresteturen blir så hyggelig som man hadde trodd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Krangling På Ferie

- Vi som jobber med parproblemer merker stor pågang etter sommerferien

Høye forventninger kan skape dårlig stemning i ferien, sier ekspert.

De fleste par ser svært frem til kjæresteturen. Det skal bare være dere, som pleier forholdet og gjør ting sammen uten forstyrrelser. Ideen høres fin ut, men kanskje er du en av dem som har blitt skuffet etter ferien?

- De fleste har store forventninger rundt det å dra på tur sammen. Man ser for seg at ferien skal bli idyllisk og veldig romantisk, men det er ikke alltid disse forventningene blir innfridd. Særlig ikke hvis det er barn i bildet, for da går ikke alltid ting som planlagt, sier Parisa Saleh ved Bergen Familieterapi til KK.no. 

LES OGSÅ: Dette krangler vi om når vi er på kjæresteferie

Merker stor pågang etter sommerferien 

Familieterapeut og sexolog, Thomas Winther, forklarer at det er svært vanlig å bli litt skuffet etter en kjæresteferie. For noen kan det være så ille at forholdet står i fare

- Vi som jobber med par merker mye pågang etter en ferie. Spesielt etter sommerferien, sier han. 

- Før ferien lever man som regel i en ganske hektisk hverdag. Ideen om å kunne reise bort sammen og pleie forholdet høres veldig bra ut, og man gleder seg til å ha mindre å gjøre og bare kunne slappe av. For noen blir ferien heller basert på mye irritasjon. Dere går oppå hverandre hele tiden, og irritasjonsmomenter hos partneren din blir mer fremtredende. 

Han forklarer at mange tenker at det du irriterer deg over eller misliker ved en partner vil forsvinne når dere får tid til å bare være dere. For mange blir det heller motsatt, fordi man ikke får den samme «bufferen» man har i hverdagen - at man får tid fra hverandre. 

- I hverdagen drar vi på jobb og har egne avtaler, som gjør at vi får tid til å savne hverandre. På en ferie er man som regel sammen hele tiden. 

HØYE FORVENTNINGER: Vi har ofte høye forventninger før vi reiser på ferie.
HØYE FORVENTNINGER: Vi har ofte høye forventninger før vi reiser på ferie. Vis mer

LES OGSÅ: Ja, du kan utsette mensen når du er på ferie

- Ikke nødvendigvis annerledes med barn

Winther tror også at familieferier kan få samme negative utfall, men om dere har med barna deres på ferien har dere flere muligheter for å få en liten pause fra hverandre. 

- Har dere to barn i forskjellig alder vil dere jo få muligheten til å dele opp familien litt. En blir med gutten og en blir med jenta, som har forskjellige interesser, for eksempel.

- Da har dere litt på plusskontoen når dere sees igjen, sier han.

FAMILIETUR: Er barna med kan dere dele opp familien i blant, så alle koser seg når dere er samlet igjen, sier terapeut.
FAMILIETUR: Er barna med kan dere dele opp familien i blant, så alle koser seg når dere er samlet igjen, sier terapeut. Vis mer

LES OGSÅ: Er dere klare for å få barn?

Trenger ikke gjøre alt sammen på kjæresteferie

Terapeuten mener likevel det er viktig å huske at også kjærestepar har lov til å tilbringe litt tid fra hverandre på ferie. Dere må ikke gjøre det samme hele tiden. Faktisk kan det være positivt å gjøre litt forskjellige ting

- Det gjør ingenting at den ene tilbringer en dag på stranda mens den andre besøker museer. Da får begge gjort det de ønsker, og så kan dere ha en fin kveld sammen etterpå. 

Hvis dere kommer hjem etter en ferie og rett og slett er skikkelig lei av hverandre eller føler at forholdet har fått en knekk, er det lurt å søke hjelp. 

- Ofte er det slik at de øynene som skaper problemene ikke er de rette til å reparere dem. Det er god hjelp i å prate med en tredjepart som kan finne andre løsninger. 

Winther råder dere til å tenke gjennom hva slags forventninger dere har til ferien før dere reiser. Hvis dere vet at dere ønsker å gjøre forskjellige ting i blant, så snakk om det, slik at det ikke blir dårlig stemning i ferien. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: