Fra utsiden kan det se ut som en hvilken som helst sammenkomst, med deltakere fra midten av 20-årene til slutten av 50-årene. Kjønnsfordelingen er veldig lik. Praten sitter løst rundt bordet, men det er ikke jobb, hobbyer eller familieliv som er i fokus. Det er heller spørsmål som: Hvor lenge har dere holdt på med swinging, da?
KK er til stede på et hotell langt unna hovedstaden. Og hotellet vi befinner oss på, er reservert for en gruppe mennesker som ikke er velkomne hvor som helst. Vi har fått lov til å være til stede på et lukket arrangement i regi av SpicyMatch – Norges største nettsted for swingere.

Swinging: - På mange måter er det det motsatte av utroskap
Denne helgen inneholder mer enn mingling og seksuell aktivitet – det blir servert to- og treretters middag, frokost og lunsj. Fredag kveld er det neonparty, og lørdag kveld er temaet «Engler og demoner». Lørdag ettermiddag er holdt av til foredrag i et auditorium, flere stands og catwalk.
Helgens arrangører, et par i 30-årene, forteller at de hittil ikke har hatt et eneste tilfelle av corona. Dette til tross for at de har arrangert fester jevnlig. Tidligere har de hatt et krav om negativ covid-test, eller gyldig corona-sertifikat. Men nå som restriksjonene er borte, får man komme så lenge man er frisk.
- Vi har vært veldig nøye på smittevern, og ved flere arrangementer har vi hatt teststasjon med hurtigtest. De som skal på festen blir anbefalt å holde seg mest mulig hjemme dagene i forkant av festen, og gi beskjed om de får symptomer både før og etter festen, forklarer arrangørene.

Åpen fra første stund
Et av parene KK snakker med, er Anders og Beate, et sprudlende par i 50-årene. Paret ønsker ikke å la seg avbilde, da de er redde for å bli gjenkjent.
- Jeg har etter hvert blitt et ganske kjent ansikt i swingersmiljøet, sier Anders.
Paret møttes for syv år siden, gjennom dans, og allerede på første date fortalte Anders at han ikke var ute etter et monogamt A4-forhold.
- Han fortalte meg at han ønsket et vanlig forhold, men at det ikke var utenkelig at han kom til å spørre jeg om jeg ville være sammen med andre også, forteller Beate.
- Hva tenkte du da?
- Jeg tenkte at han ville ha mulighet til å møte andre, selv om han var sammen med meg.
Det var en god grunn til at Anders valgte å være åpen fra første stund.
- Ut ifra tidligere erfaring, har jeg funnet ut at desto lenger du venter med å ta opp slike interesser med partner, desto vanskeligere blir det – fordi du har mer å tape.

Disse sexfantasiene går igjen hos oss kvinner
Ventet på at noe skulle skje
Selv om de hadde hatt denne praten, gikk tiden, og det skjedde ikke noe. Beate ventet på at det skulle skje noe spennende, og etter at de hadde vært sammen et år, tok de et oppvaskmøte. Beate lurte på hvorfor Anders hadde fortalt henne om sine ønsker, men ikke gjorde noe med det.
Det hele viste seg å være en misforståelse.
- Anders trodde at jeg var så negativt innstilt, at han måtte prøve å fire på kravene sine. Mens jeg egentlig bare gikk og ventet på at noe skulle skje, sier Beate, og ler godt.
- Hva førte til at du endret mening?
- Det føltes ikke riktig i starten, men etter at vi hadde vært sammen en stund, ble jeg trygg på at det var oss to. Det handlet aldri om at jeg ikke kunne tenke meg å swinge eller bytte partner i en eller annen form, jeg måtte bare vite at jeg var den som sto i fokus hos Anders. Når jeg føler meg trygg, vil jeg gjerne være med og utforske.
Første swingersfest
Muligheten bød seg da Anders og Beate ble invitert til et privat arrangement i byen, av noen gamle bekjentskaper av Anders. Han hadde vært på slike arrangementer tidligere, men det var Beates første gang.
- Jeg var ikke vanskelig å be – jeg var bare veldig nysgjerrig og spent på hva jeg hadde i vente, forteller hun.
- Hvordan gikk det?
- Vi var heldige i og med at det var et privat arrangement – da ble det ikke for stort. Jeg var tydelig på at ingen skulle ha forventninger til oss, og jeg sa ifra til Beate at hun skulle gå frem i sitt tempo, forklarer Anders.
- Det var veldig kjekt. Vi møtte alle slags folk, men vi var ikke noe særlig frempå og aktive første gangen. Det var så mye nytt, og en uvant situasjon. Men jeg følte meg frem og kjente litt på hvordan det var, og jeg syntes det var ganske ålreit. Jeg møtte hyggelige folk, hadde mange gode samtaler, og lo masse, sier Beate.

Ikke mange regler
- Har dere noen regler?
- Vi er enige om at uansett hva som skjer, så tar vi det ikke opp der og da. Om noe ikke føles helt greit, snakker vi om det etterpå. Det er veldig viktig med den åpenheten i etterkant, men ikke mens noe pågår – det kan være ødeleggende og skape usikkerhet. Heldigvis har det aldri oppstått noen store problemer, fordi vi er så trygge på hverandre, forteller Beate.
Anders understreker at mange par har ulike grader av interne «spilleregler». Selv kjører de ganske fritt spillerom.
- Jeg ser på det som en reise. Når du skal på et arrangement, vet du aldri hvem du treffer eller hva som skjer i løpet av dagen, kvelden eller helgen. Vi tar det litt som det kommer, og blir med på moroa om vi føler for det, sier Anders, og tilføyer:
- Noen ganger tøyer man grensene litt, og det føles naturlig. Om den ene parten føler at noe blir feil, snakker vi om det etterpå, så det ikke gjentar seg, forteller Anders.

5 vanlige seksuelle fantasier og fetisjer
Festen
Etter middag, går vi i samlet tropp til lokalet som ligger i nærheten av hotellet. Via gangen kommer man inn i et rom med en kjøkkendel og stue, som har blitt omgjort til dansegulv. Hvem som er DJ veksler gjennom kvelden.
Enkelte står helt nakne og danser, med neonmaling på kroppen, mens andre er mer påkledd – i neonkjole eller dress med neonfarger. Hva man tar på seg, eller ikke tar på seg, står man fritt til å velge selv. Men festene i regi av SpicyMatch, har stort sett ulike temaer.

Fra dansegulvet går man videre til et rom med en stor sofa, hvor folk mingler. Deretter går man ut, hvor det er muligheter for å trekke luft eller røyke, om man har behov for det. Videre kommer man inn en dør, hvor det er enkelt å se at alt er tilrettelagt for en spenstig kveld – om man ønsker det. Det er madrasser bortover hele veggen, og et soverom om man vil trekke seg litt unna. Det er også satt frem en massasjebenk, og store mengder kondomer og glidemiddel.
For en person med fordommer, kan det kanskje være lett å se for seg mange kåte mennesker som har sex med hverandre, men sånn er det ikke. Noen forteller at de er ganske kresne, og heller har fokus på å bli kjent med nye mennesker. Likevel får samtlige madrasser kjørt seg utover kvelden, og desto senere det blir, jo flere salige smil ser vi rundt oss.
En annen ting som er bemerkelsesverdig, som skiller seg fra de fleste fester, er at ingen ser ut til å være overstadig beruset. Det er også noe miljøet er kjent for, skal vi tro flere av deltakerne.

Ingen sjalusi
Når Anders og Beate får spørsmål om de noen gang har kjent på sjalusi, svarer begge kontant nei.
- Jeg har en tendens til å fange personers oppmerksomhet, gjerne ganske lenge, så det kunne lett ha oppstått sjalusi. Men det har det ikke, forteller Beate.
Enkelte swingerspar leker kun i samme rom. Slik er det ikke for Anders og Beate. De drar på festen sammen, og presenterer seg som et par, men de flyr som regel litt rundt hver for seg.
- Vi har full frihet til å sirkulere på hver vår kant. Det hender at Beate møter et par, og legger beslag på mannen i litt lang tid. Jeg føler ikke noe ansvar for å passe på henne, men det hender at jeg føler et ansvar for å ta vare på dama som står igjen og lurer på hvor mannen hennes ble av. Da kan jeg gjerne underholde ved å ta en prat eller danse litt, sier Anders.
Stigma og sjalusi
Det finnes ikke forskning som viser hvor mange som swinger, men ifølge en dansk undersøkelse, viser det seg at cirka 1,1 prosent har vært på swingersklubb/sexklubb. Langt flere fantaserer om det.
Mange swingere holder livsstilen skjult for andre, fordi de er redde for stigma og fordommer. Dette er blant de største problemene swingere møter på, ifølge Even Tyr Bjerkeli, sexologisk rådgiver ved SIKS (Seksualitet, Identitet, Kjønn, Samliv). Men sjalusi, er også en gjennomgående utfordring.

- Sjalusi er en konsekvens av andre følelser, gjerne usikkerhet og skam. Dette vil være en utfordring uansett relasjonsform, også i monogame relasjoner.
- Hvordan takle sjalusi?
- Den beste måten å takle sjalusi på, er å identifisere hvor følelsen kommer fra. Ofte er det en usikkerhet i en selv, en følelse av utilstrekkelighet. Istedenfor å takle disse følelsene, er det mange som legger de over på partner. Da er det viktig å kommunisere, som er essensen i alle relasjoner. Hvordan man prater sammen er limet i et forhold, ikke sex, forklarer Bjerkeli.
Kan styrke forholdet
Bjerkeli forklarer at swinging kan gjøre forholdet sterkere, på samme måte som når man utforsker hverandres seksualitet på ulike områder.
- Det handler om å vite hva en selv og partnerne ønsker, hvordan uttrykke behov og lyst, og hvordan man forholder seg til de andres behov, sier han, og legger til:
- Ved å møte likesinnede som kjenner på de samme følelser av gleder og usikkerheter, i et miljø der det å snakke sammen om sex er en naturlig del av samspillet, vil man styrke egen kompetanse på dette.
Det kan også være positivt for eget selvbilde, ifølge Bjerkeli:
- Ved å oppleve god sex, begjær, og muligheten til å utfolde seg og bli kjent med egen nytelse, og ikke minst grenser, kan være en sterk egoboost.
Bjerkeli understreker at all seksuell aktivitet bør handle om nytelse. Om man av ulike grunner ikke er komfortabel med swinging, eller føler sterk følelsesmessig motstand, så bør man tenke seg godt om, og eventuelt avstå.
- Å utfordre egne grenser kan være givende, men man skal også være varsom og ærlig med seg selv og partner. Som ved smerter under sex, skal man ikke overskride sine grenser for å tilfredsstille partnere. Dette gjelder også emosjonelt ubehag. Sex skal være godt, deilig, gøy og givende, og det er alltid lov å trekke seg, sier han.

- Jeg sa: «jeg vil ha dere begge. Hva sier dere til det?»
Mange er nysgjerrige
Mange av vennene til Anders og Beate vet at de er en del av swingersmiljøet. De har et lite innblikk, uten å kjenne til detaljene. Men de holder det skjult for familie, inkludert barna, kollegaer og andre bekjentskaper. De skulle ønske at de kunne være åpne om livsstilen, men det går ikke med tanke på jobb.
- Vi skulle ønske at vi kunne gå på byen med en tredjeperson for eksempel. Vi hadde ikke hatt noe problem med det, men vi vet ikke hvordan omgivelsene mottar det. Sånn sett opplever vi stigma, men ikke blant nære venner som vi åpner oss til, forteller Anders.
- Hvordan reagerer folk når dere forteller om det?
- De fleste er veldig nysgjerrige, og stiller gode spørsmål av ren nysgjerrighet – de er ikke fordomsfulle. Mange sier at det høres spennende ut, og noen gir uttrykk for at det er noe de kunne hatt lyst til å prøve selv. Andre tenker at selv om det høres spennende ut, tror de ikke at det er noe som kan passe for dem, forklarer Anders.
Det hender at Anders og Beate har møtt folk de kjenner til fra før, på swingersarrangementer.
- Det er bare morsomt. Spesielt om det er noen vi har kjent lenge, da er det gøy å finne ut at vi har den samme interessen, uten at vi har visst om det, forteller Beate, før Anders tar ordet:
- Jeg synes det er viktig å få frem at det ikke bør være kleint. Hvorfor skal man være flau over at man møter på kjentfolk, når man uansett er der i samme ærend?
Kommuniserer bedre
Paret mener at de har blitt gode til å kommunisere med hverandre. Ved å swinge, er de ganske sikre på at de ubevisst blir tvunget til å snakke enda bedre sammen.
- Når du holder på med dette, krever det respekt og tillit begge veier, hvis ikke fungerer det ikke. Jeg tror at forholdet vårt har blitt styrket av denne livsstilen, sier Anders.
- Jeg har blitt flinkere til å kommunisere. Før kunne jeg ikke snakke om slike ting i det hele tatt. Nå kan vi diskutere hva som er bra, og hva vi ønsker av hverandre. Vi er tryggere på oss selv, og hele grunnmuren i forholdet. Vi er flinke til å gi hverandre plass, og rom til å utforske. Det er ikke noe å være redd for, forteller Beate.
Anders forteller at usikkerhet i forholdet har vært et problem i tidligere relasjoner:
- Tidligere gruet jeg meg til å dra på jobbarrangementer utenbys, fordi jeg visste at jeg ville komme hjem til masse spørsmål om hvem jeg hadde snakket med, hvem jeg hadde danset med, og sånne ting. Det er ingen god følelse.

Har et åpent forhold
- Kunne dere hatt, eller har dere, åpent forhold?
- Ja, vi definerer forholdet vårt som åpent. Men til nå har det vært mer åpent den ene veien, sier Anders, før Beate avbryter:
- Men du har jo ingen lås på deg, kjære. Du vil jo ikke.
Anders forklarer at Beate kan gjøre hva hun vil, når hun vil, med hvem hun vil. Men på et eller annet tidspunkt, må han få vite at det skjer, eller at det har skjedd.
- Hun trenger ikke å spørre om lov eller varsle meg på forhånd. Om hun for eksempel vil dra direkte fra jobb, på besøk til noen, får hun lov til det – jeg vil bare vite at det er det hun har gjort. Det har ikke skjedd ennå, men så åpent er det faktisk fra min side, forklarer Anders.
- Du liker jo at jeg møter andre, svarer Beate.
Anders forklarer at mange menn fantaserer om at dama er med andre menn. Det gjelder ham også. Grunnen til at han ikke har et stort behov for å møte andre på egenhånd, er litt mer sammensatt.
- En av grunnene, er at jeg er en godt moden mann, og jeg presterer ikke på samme måte som da jeg var 24. Derfor ønsker jeg å unngå situasjoner som kan bli pinlige – rett og slett fordi ikke ting alltid fungerer slik det skal lenger, sier han åpenhjertig.
Anders forklarer at en annen grunn er at han sannsynligvis er litt «skadet» av tidligere forhold.
- Jeg er redd det skal bli litt guffen stemning i heimen. Jeg vet at jeg får lov, men jeg har ikke hatt et behov for å gjøre noe med det, sier han.
Beate forteller at Anders også leker med andre, men at han sjelden tar den helt ut – man kan gjøre mye selv om bokseren fortsatt er på.
- Anders sin glede, handler mye om at jeg opplever glede og nytelse. Jeg er den mest aktive parten. Vi er ikke det typiske paret som møter et annet par, og bytter partner. Det er også ganske sjelden vi møter et par hvor alle fire føler en seksuell kjemi. Derfor velger vi å løse det på en litt annen måte, sier hun med et smil, og legger til:
- Min eneste regel, er at jeg ikke gjør noe jeg ikke har glede av. Det skal være noe jeg får noe ut av – jeg gjør ingenting kun for noen andre sin del.

- Uansett hvem jeg er sammen med, vil jeg ha sex med andre
En trygg arena
Anders og Beate har vært på mange swingersarrangementer de siste årene. Beate forteller at det har vært en positiv utvikling, med tanke på arenaene de møtes på.
- Etter at Spicymatch så å si tok over, har arrangementene vært mye bedre organisert, og det føles tryggere enn det vi har vært med på tidligere. Det er rent, organisert, fine fasiliteter, og fine folk. Alle oppfører seg respektfullt. Tidligere har jeg truffet mennesker jeg helst skulle ønske ikke var til stede, sier hun.
Anders og Beate forteller at de drar på swingersfester først og fremst for å være sosiale.
- Vi vet at vi får en fin helg, at vi to har det bra sammen, og så ser vi hva som skjer. Ofte har vi mange interessante, dype samtaler – det handler ikke bare om sex, understreker Beate.
- Det er sosialt og lekent, skyter Anders inn fra siden.
Etter at Anders og Beate har vært på et treff, kan de prate og mimre om det i flere uker.
- Det er definitivt et krydder i hverdagen, sier de.
Mye hat
Lynn Myrdal, nesteder og talsperson i SMil Norge, en organisasjon for BDSM og sadomasochisme, og talsperson i PolyNorge, en organisasjon for relasjonsmangfold, er til stede under helgens arrangement.

Lynn var en av de første i Norge som snakket høyt om at hen er polyamorøs. Hen har også holdt på med swinging før i tiden. Da hen begynte å uttale seg om livsstilen sin i mediene, fikk hun massiv kritikk.

Lynn lever i et polyamorøst forhold: - Da jeg var syk «kommanderte» jeg mannen min ut på damejakt
- Jeg fikk så mye hat i starten. Nordmenn generelt er veldig dømmende og normfaste, sier hen.
Hen trekker frem et eksempel på en opplevelse hen selv har hatt, i møte med helsevesenet:
- En gang gikk jeg til en legen for å ta en intimsjekk. Da fikk jeg spørsmål om hvorfor, ettersom jeg er gift. Jeg svarte at vi har et åpent forhold. Da fikk jeg høre «er ikke mannen din god nok da, eller?» Jeg ble helt sjokkert.
Lynn forteller videre at hen har måttet krangle seg til å få ta en test for kjønnssykdommer analt.
- Legen mente at dersom jeg ikke hadde klamydia i vagina, kunne jeg ikke ha det i rumpa heller. Hva vet vel legen om hva jeg har gjort? Det er en lokal infeksjon – du kan ha klamydia i lungene også, men det hopper ikke rundt i kroppen av seg selv, sier hen, og legger til:
- At vi har et helsevesen hvor enkelte må krangle seg til tester, eller få invaderende spørsmål om privatlivet, sier noe om stigmaet som finnes i samfunnet vårt.
Kondomer og glidemiddel finnes flere steder i festlokalet, og både arrangørene og Lynn mener at swingere generelt er flinke til å beskytte seg mot kjønnssykdommer, ved å bruke kondom eller teste seg hyppig. Under helgens arrangement har Lynn med seg tester fra Helsedirektoratet, slik at alle som vil kan få teste seg for kjønnssykdommer.

Lynn forklarer at det har skjedd en holdningsendring de siste årene, og at stadig flere har lært seg å akseptere at folk skal få gjøre som de vil. Hatkommentarene i kommentarfelt har blitt nesten halvert, ifølge hens beregninger.
- Det har blitt tryggere å si at man er polyamorøs, og liker flersomhet i relasjoner. Det er kjempebra. Men det er fortsatt mye stigma knyttet til swinging – noe jeg håper vil bli endret i årene fremover, sier Lynn optimistisk.
Personene som er intervjuet i artikkelen ønsker å være anonyme. Derfor er navnene deres anonymisert.