Julebordsex:

Vi synes det er utrolig deilig å snakke om andres samliv, og da kan det fort bli ugreit

Ekspertene er enige om at det ikke er særlig lurt å hoppe i høyet med en kollega i julebordsesongen.

JULEBORDSEX: I julebordsesongen er det mange som blir litt ekstra godt kjent med kollegaen sin. FOTO: NTB Scanpix
JULEBORDSEX: I julebordsesongen er det mange som blir litt ekstra godt kjent med kollegaen sin. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Lite er vel opphav til mer hvisking i kontorgangene enn julebordet? For november og desember er tiden da vi legger igjen jobbversjonen av oss selv på kontoret og lar sjefer og kolleger se sider av oss de overhode ikke får se resten av året. Stemning og alkohol gir dessuten mange litt mot de ikke visste de hadde og vips er det som var litt uskyldig flørting på kontoret blitt til litt mer.

Men julebordsex kan bli komplisert.

- Man bør jo tenke over om det er ok å treffe igjen denne kollegaen på jobb, påpeker sexolog Siv Gamnes.

LES OGSÅ: Slik takler du å se eksen på jobb hver dag

Mange følelser kan komplisere julebordsexen

For det kan bli kleint, avhengig av hvilket forhold dere har fra før. Mange har dessuten litt vanskelig for å skille sex og forelskelse og forventer noe mer etter en one night stand, og det at dere skal fortsette å traske rundt i de samme gangene hver dag kan gjøre det vanskelig om den andre parten ikke gjengjelder følelsene.

- En kan kjenne på mange forskjellige følelser etterpå. Noen angrer på det de har gjort, de føler skam for at de ikke klarte å la være noe de hadde bestemt seg for å ikke gjøre, og om en part følte at sexen var fantastisk og vil fortsette noe mens den andre ikke vil det, så kan man kjenne på såre følelser. Da kan det jo bli ekstra vanskelig om du skal se denne personen hver dag i ettertid, sier Gamnes.

Ofte er det imidlertid etablert noen følelser mellom kollegene fra før, og om dere jobber sammen hver dag vet dere kanskje også litt om hvor dere har hverandre.

- Jeg tenker nok at de følelsene ofte var der fra før, påpeker Gamnes.

LES OGSÅ: Får du følelser med en gang?

- Det er ingenting det sladres om som samliv

For mange går det imidlertid helt greit å komme på jobb mandagen etter et julebord der en har blitt litt bedre kjent med kollegaen enn man hadde planlagt. Samlivsrådgiver og familieterapeut Solveig Vennesland forteller at mange i dag godt kan ha sex med en kollega uten å legge så mange kompliserte følelser i det, føle at det blir kleint eller at forholdet deres forandrer seg på noe vis. Det betyr imidlertid ikke at det ikke vil kunne gå utover stemninga på jobb, for dine kolleger kan godt mene noe annet enn deg.

- Problemet er at det er fortsatt ingenting det sladres så mye om som samliv. Det er kaffemat. Vi synes det er utrolig deilig å snakke om andre samliv, og da kan det fort bli ugreit, sier samlivsrådgiver og familieterapeut Solveig Vennesland.

LES OGSÅ: Er du forelsket i en god venn?

Drar på julebord for å flørte

Men hva er det som skjer på julebordet? Hvorfor er det der sex og utroskap skjer og nye forhold blir etablert?

- Den man jobber med skaper man relasjoner til, og man ser kollegene nesten mer enn man ser partneren hjemme. Da har man allerede skapt en relasjon og for mange kolleger så er det en form for flørting der også. Når man da møtes på julebordet, der det drikkes alkohol og man er i en helt annen setting, så kan det danne grunnlaget for å gå et skritt videre, sier Gamnes.

Dessuten, påpeker hun, har det rett og slett blitt litt sånn. Vi forbinder julebord med julebordsex og smådrama.

- I Norge er det litt aksept for at sånn er det bare. Noen drar på julebord for å flørte, og kanskje gjør man mer enn det, sier hun.

Men det er ikke bare one night stands som skjer på et julebord. Svært mange finner sin livs kjærlighet på jobb, og julebordet kan være stedet der man endelig tør å handle etter et år med stjålne blikk og en flørtende tone.

- Når man har kolleger man omgås hver dag. så kanskje man liker personen og til og med bli forelska, og da kan nok en ny arena med en mer avslappende atmosfære gjøre at det skapes rom for å ta frem de følelsene. Jeg tenker at mange par nok har blitt sammen på julebordet, men at følelsene har vært der lenger, sier Gamnes.

KJÆRLIGHET PÅ JOBB: Mange finner kjærligheten på jobb. FOTO: Scanpix.com
KJÆRLIGHET PÅ JOBB: Mange finner kjærligheten på jobb. FOTO: Scanpix.com Vis mer

LES OGSÅ: Slik finner du kjærligheten i voksen alder

Mange gruer seg til partneren skal på julebord

Noe langt mindre hyggelig enn kjærlighet på jobb er at sidesprang også ofte skjer med en kollega, og julebordet regnes som høysesong for utroskap.

- Det er jo ingen man kjenner så godt som de på jobb, og så blir alkoholen en veldig viktig faktor på julebordet. Man jobber sammen og har mye til felles og har det utviklet seg noe der, så tipper det fort over på et julebord, sier Vennesland.

Og julebordets dårlige rykte gjør at det for mange er tungt å sitte hjemme og vente på at kjæresten skal komme hjem fra julebordet.

- Det er veldig, veldig vanlig å grue seg til julebordsesongen, og de færreste tar med seg partneren på julebordet, påpeker hun.

Har du tråkket over streken skal du tenke deg nøye om før du forteller det til din partner, mener Vennesland. Svært ofte kommer utroskap frem på et eller annet vis, men å fortelle for å lette din egen samvittighet er ikke noe hun anbefaler.

- Mange forteller av hensyn til sin egne dårlige samvittighet, og den belastningen tenker jeg at du bare må tåle. Om du forteller må du regne med et opprør, sier hun.

- Dersom du ikke vil miste din partner hjemme, så er det lurt å tenke seg godt om på forhånd, før du lager føringer for sex med kolleger på julebord.

LES OGSÅ: Flørter kjæresten din med en kollega?

Lite i veien for kjærlighet på jobb

Finner du kjærligheten på jobb kan det igjen være lurt å tenke over det at det kan bli komplisert om dere gjør det slutt og fortsatt jobber sammen. I flere land er kjærlighetsforhold på jobb noe man helst unngår, men i bedrifter i Norge er det lite retningslinjer rundt akkurat det, og sånn sett lite i veien for å etablere et parforhold med en kollega. Unntaket er om du den ene av dere er leder for den andre. Da kan dere, som Vennesland sier bli offer for mye sladder, og det kan være bedriften også må gjøre noen forandringer. Ellers er kjærlighet på jobb også en privatsak.

- Ja, i utgangspunktet så er det det, men det kan bli en jobbsak om disse to har et foresatt- og underordnet-forhold. Da kan det bli ugreit, og det kan påvirke forholdet til andre kolleger. Da vil bedriften i mange tilfeller forsøke å omplassere en av de to, forteller Sven Kinden Iversen, i HR Norge, som er en medlemsorganisasjon for de som jobber med organisasjon og ledelse.

Om den ene rapporterer til den andre er det altså ikke like lett, men Iversen påpeker at det meste løser seg med god kommunikasjon.

- Jeg tenker at man snakker sammen om problemstillingen når den oppstår, sier han og legger til:

- Informer sjefen når dere ser at dette blir noe varig. Jeg ville nok informert så tidlig som mulig, men det er viktig at det ikke blir sånn at det blir noe dyneløfting i bedriften.

LES OGSÅ: Valg av kjæreste kan avsløre mye om deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer