Åpent forhold:

- Vi trenger ikke fortelle om tilfeldige partnere

De har lov til å ha sex med andre. Og forelske seg. Men kjæresteparet Tone (34) og Max (52) må bruke kondom når de ligger med andre.

ÅPENT FORHOLD: Max og Tone lever i et åpent forhold og er strålende fornøyde med det. FOTO: Privat
ÅPENT FORHOLD: Max og Tone lever i et åpent forhold og er strålende fornøyde med det. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tone Haldorsen og Max Thorup Due møttes da de begge utdannet seg til sexologer. En del av undervisningen foregikk i Århus, der Max bor. Og da Tone, som bor utenfor Oslo, spurte medstudentene om noen hadde en sofa hun kunne lande på, så hun slapp dyre hotell, var Max på tilbudssiden.

Allerede første kvelden skjønte begge at dette kunne utvikle seg til noe mer enn vennskap. Det kunne bli noe helt spesielt. Klisjeen «kjærlighet ved første blikk» fikk plutselig mening.

Dette var i august 2019, og paret er fortsatt like forelsket. De ønsker å dele resten av livet, men vet at ting kan skje underveis. Begge tror imidlertid at ved å unngå de strenge reglene i et monogamt forhold, er sjansene for å bevare gnisten større.

De aksepterer at de kan tiltrekkes av andre. Det betyr ikke at de elsker og respekter hverandre mindre. Tvert imot. Tone og Max sier de aldri før har vært så trygge i et forhold som de er nå.

I åpent forhold med drømmemannen

Begge har vokst opp i kristne hjem. Begge har levd i monogame forhold. Begge har barn.

For Tone ble de monogame forholdene som en tvangstrøye. Hun skjønte tidlig at hun ønsket et annet sexliv enn med den samme mannen hele tiden.

– Det sto i sterk kontrast til hva jeg lærte i konfirmasjonsundervisningen. Tone må le.

– Der fikk vi høre at hvis vi mistet jomfrudommen før ekteskapet, var sjelen vår fordømt.

Jeg flyttet hjemmefra som 15 åring, og forlot den lille bygda på nordvestlandet. Jeg har verdens snilleste mamma, som aksepterer meg akkurat slik jeg er, uten at vi snakker om detaljene.

For både Tone og Max er det viktig å leve på en slik måte, at de ikke sårer andre. De vet det er en fare for det, og har vært dønn ærlige fra første stund.

– Max er drømmemannen, og jeg føler meg utrolig heldig som har møtt en som ønsker å leve slik som meg, sier Tone og kikker forelsket på kjæresten sin.

DRØMMEMANN: – Max er drømmemannen, og jeg føler meg utrolig heldig som har møtt en som ønsker å leve slik som meg. FOTO: Privat
DRØMMEMANN: – Max er drømmemannen, og jeg føler meg utrolig heldig som har møtt en som ønsker å leve slik som meg. FOTO: Privat Vis mer

Har lov til å utforske følelser for andre

Max brukte lenger tid på å finne ut hvordan han ville leve. Han var over 40 år da han opplevde å bli forelsket i to kvinner samtidig. Han skjønte ikke hvordan han skulle klare å velge den ene, og han trodde den gangen det ikke var lov å elske begge to. Slik var jo normene. Vendepunktet kom da han tok videreutdanning til tantramassør.

– En tantramassør utfører sensuell og erotisk massasje, forklarer Max.

– Takket være dette miljøet kom jeg i kontakt med mange som så flere muligheter enn det tradisjonelle monogamiet, også når man ønsker å leve sammen i par-relasjoner. Det åpnet øynene mine.

Max forteller at det er fint å ha lov til å ha sterke kjærlighetsrelasjoner til to, men vidunderlig å ha det bare til en. Tone.

FORNØYD: – Jeg kan utforske følelsene for en annen, uten at det er feil, og uten at det er utroskap, sier Tone. FOTO: Privat
FORNØYD: – Jeg kan utforske følelsene for en annen, uten at det er feil, og uten at det er utroskap, sier Tone. FOTO: Privat Vis mer

Men selv om både Tone og Max beskriver forholdet deres som helt spesielt, er begge klare på at det i løpet av livet vil dukke opp andre som også er interessante. Kanskje noen de til og med blir litt småforelsket i. Begge fremhever hvor fint det da er å leve i et trygt, åpent forhold.

– Jeg kan utforske følelsene for en annen, uten at det er feil, og uten at det er utroskap, sier Tone.

– Hadde flere hatt det sånn, kunne nok mange samlivsbrudd vært unngått. Vi jobber hardt med oss selv og forholdet. Vanlige strategier som angrep og forsvar forekommer ikke mellom oss. Vi gjør alt for å vise hvor høyt vi elsker hverandre, og har overhodet ingen grunn til å føle sjalusi, legger Max til.

Dette er utroskap for oss

Tone og Max, som begge er sexologer og jobber som det, setter seksuell helse høyt. De har laget en gjensidig avtale om at det ikke er lov til å ha samleie med andre uten å bruke kondom. Dette er både for å beskytte seg selv, hverandre og den involverte tredjeparten. Det er også av respekt for hverandre.

– Å elske uten kondom er forbeholdt oss som er primærpartnere. Det er med på å gjøre oss spesielle for hverandre, og er noe bare vi to deler, forklarer Max.

– Vi kan også trøste og støtte hverandre hvis den ene er lei seg, uansett hva det gjelder. Det gir en enorm trygghet å dele denne tilliten og åpenheten.

Tone og Max bor i hvert sitt land, og under koronapandemien er avstandsforholdet en utfordring. Ikke fordi det gir mer rom for å treffe andre, men fordi de savner hverandre. Paret besøker hverandre så ofte det er mulig, og har også bodd sammen flere uker i strekk. Tone er hjemme hos Max i Århus når KK snakker med dem.

– I tillegg til at vi trives sammen på andre måter, har vi et fantastisk sexliv. Vi er åpne og ærlige, men trenger ikke nødvendigvis fortelle om tilfeldige partnere vi møter på vår vei. Et mer fast forhold der følelsene involveres, blir det annerledes med, sier Tone.

Paret forklarer at utroskap for dem vil være ikke å bruke kondom og ikke å svare ærlig på spørsmål fra hverandre. Så enkelt, eller så vanskelig.

FORNØYD: – Hadde flere hatt det sånn som oss, kunne nok mange samlivsbrudd vært unngått, sier Max. FOTO: Privat
FORNØYD: – Hadde flere hatt det sånn som oss, kunne nok mange samlivsbrudd vært unngått, sier Max. FOTO: Privat Vis mer

Vil aldri bli en norm

Familieterapeut og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, Trude Aarnes, har 15 års erfaring innen parterapi. Hun viser til at andre former enn monogami alltid har vært aktuelt for noen, og ikke bare innen andre religioner og kulturer, Christianiabohemen og fri sex på 70-80-tallet er typiske eksempler.

De som får det til, kan leve svært lykkelige i sine åpne forhold. Aarnes tror imidlertid ikke at åpne forhold, uansett type, passer for flertallet, og dermed ikke vil bli en norm i samfunnet vårt.

– Det handler mye om kultur, og i Norge er det å få kjæreste forbundet med kjærlighet, forelskelse og romantikk. Penger og makt skal ikke være grunnlaget for et forhold etter norske normer. Og selv om holdningene svinger litt i takt med tiden, har det monogame forholdet alltid være det mest vanlige, sier Trude Aarnes.

– Av og til foreslår en av partene foreslår å ta inn andre personer i begynnelsen av et forhold, for andre er dette noe som kan komme etter hvert, og ha ulike årsaker.

TERAPEUT: Familieterapeut og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, Trude Aarnes, har 15 års erfaring innen parterapi. FOTO: Privat
TERAPEUT: Familieterapeut og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, Trude Aarnes, har 15 års erfaring innen parterapi. FOTO: Privat Vis mer

Sett klare grenser for forholdet

Trude Aarnes poengterer at det finnes mange fallgruver både i monogame og i åpne forhold. Hun understreker at man ikke må tro at den andre har den samme oppfattelsen av hva som er greit. Den ene parten snakker kanskje bare om sex, mens den andre inkluderer forelskelse. Det er avgjørende å klargjøre hva man aksepterer og ikke aksepterer når man går inn i et forhold.

– Vil man praktisere et åpent forhold, er det viktig å være sikre på at begge har lyst. Hvis den ene går med på ordningen i redsel for å miste den andre, funker det dårlig. Man må heller ikke se på et åpent forhold som en løsning når man sliter, sier Trude Aarnes.

– Et åpent forhold forutsetter trygge rammer og bunnsolid tillit til hverandre. Begge vet hva slags personer de kan ha sex med, hvor de kan praktisere sexlivet, hva de skal fortelle partneren og hva de skal gjøre hvis de blir forelsket. De har definert hva som er utroskap for dem, og dette kan variere fra par til par.

Trude Aarnes kommer ikke med en fasit, men sier at to som elsker hverandre, og på en eller annen måte bringer ekstra personer inn i forholdet, må stole på hverandre. Uten gjensidig tillit vil de ikke ha det godt. Har de denne tilliten til hverandre, kan åpne forhold gjøre begge lykkelige og fornøyde, også over tid. Begge må forstå at den andre alltid vil være der, og ikke forlater kjæresten, selv om hen er intim med andre.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer