Snakke om fremtiden:

Vil han ikke snakke om fremtiden?

- Vi kvinner har en tendens til å ligge opptil flere år foran når det gjelder fremtidsplaner.

SNAKKE OM FREMTIDEN: Det at han ikke vil snakke om det, må ikke bety at han ikke vil ha en fremtid med deg. FOTO: NTB Scanpix
SNAKKE OM FREMTIDEN: Det at han ikke vil snakke om det, må ikke bety at han ikke vil ha en fremtid med deg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du tatt opp baby-temaet 14 ganger men uten noe ordentlig svar? Eller lurer du fælt på når dere skal flytte sammen? Blir han kanskje irritert når du nevner det, eller unngår han spørsmålet? Da lurer du kanskje på hva det betyr.

Det er nok fort gjort å tenke at han ikke er interessert i en fremtid med deg om han ikke vil snakke om den, men ifølge ekspertene er det ikke nødvendigvis det det betyr.

- Nei, det er på ingen måte sikkert han tviler på en felles fremtid, sier Bianca Schmidt, gestalterapeut og samlivsrådgiver, og fortsetter:

- Vi kvinner har en tendens til å ligge opptil flere år foran når det gjelder fremtidsplaner, og det er oftere vi som drar i gang den samtalen.

LES OGSÅ: Derfor skal du være forsiktig med baby-spørsmålet

Vi stopper opp når vi føler oss tvunget

Det kan altså godt hende han bare ikke er helt «der» ennå. Det betyr heller ikke at han er mindre interessert i deg enn du er i ham, men at han bruker litt lenger tid før han begynner å legge fem- eller tiårsplaner.

Det som imidlertid kan skje om en part snakker mye om fremtiden med en som ikke er klar for det er at det kan bli enda mindre attraktivt for førstnevnte å skulle tenke i samme retning.

- Det som skjer når vi føler at noen prøver å tvinge oss til noe er at bremseklossene kommer på, sier Schmidt.

LES OGSÅ: Flere par velger særbo fremfor sambo

Et vanlig, vondt tema

Andreas Narum er psykolog og parterapeut og driver parweb.no. Han forteller at fremtidspraten for mange blir et vondt tema i forholdet, og at det er vanlig at den ene parten blir usikker på den andre når vedkommende ikke er like gira på å snakke om kirkegulv, hytter, hunder og barn.

- Ja, det er jo nærliggende å tenke slik. Mange vil oppfatte det som en tvil om en felles fremtid, og det kan være vondt. Mange par har dette som en tilbakevennende vond samtale.

Men det er ikke nødvendigvis sånn, påpeker han. Fremtidspraten kan rett og slett være uvant. Mange er ikke vant til å snakke om vanskelige eller alvorlige ting, og mange par har sjelden slike samtaler.

- Mange har lite trening i å snakke om viktige ting, og da kan det bli en ubehagelig setting for begge to. Det tror jeg er den viktigste grunnen til at man ikke vil snakke om dette; det blir en vond situasjon man ikke har verktøy for å håndtere.

LES OGSÅ: - Bruk lang tid på å etablere parforholdet før dere flytter sammen, tenk heller år enn måneder.

Fokuser på å bygge forholdet

I noen tilfeller kan det også være det rett og slett er for tidlig for ham å begynne å snakke om hvor dere skal bo og hvor mange barn dere skal ha. I andre tilfeller kan det handle om at han føler seg presset.

Kanskje du kjenner at du er der i livet at du ikke har tid til å vente i flere år på at han skal bestemme seg? Det å stille ham til veggs kan imidlertid, ifølge Narum, ha motsatt effekt av det du ønsker. Praten blir mer og mer ubehagelig for hver gang og du kan se lenger etter et tydelig svar. Samtidig kan du ikke gå å lure for alltid.

- Det er rimelig på et tidspunkt å kunne be om en indikasjon på hva han vil, men du kan ikke tvinge noen til det, sier Narum.

Det er to måter du kan prøve å få svarene du trenger på, sier Narum. Du kan spørre «jeg trenger å vite om du vil ha barn med meg» eller du kan gå omveien:

- Gjør alle de tingene som gjør at man blir bedre kjent med hverandre.

Det betyr at du heller fokuserer på å bygge forholdet, nærheten, tryggheten og vennskapet, samtidig som dere øver dere på å snakke om viktige, alvorlige og kanskje vanskelige ting. Det beste er om begge kan være enige om at man må vedlikeholde forhold og at det er lurt å lære seg noen enkle måter å gjøre det på.

MÅ TRENES PÅ: Mange mangler trening i å snakke om vanskelige ting, mener psykolog Andreas Narum. FOTO: NTB Scanpix
MÅ TRENES PÅ: Mange mangler trening i å snakke om vanskelige ting, mener psykolog Andreas Narum. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Kvinner er ofte mer vant med å snakke om følelser

Også Schmidt forteller at for mange kan det å snakke om hvor man vil og hva man ønsker for forholdet i fremtiden være uvant å skulle sette ord på.

- Kvinner er generelt mer trent i å snakke om følelser enn det menn er, påpeker hun.

Hennes råd er å så frøet, altså fortelle ham at dette er noe du har tenkt på, men å prøve å unngå at han føler seg tvunget til å gi deg et klart svar. du at du ikke kan vente, er det imidlertid ikke så mye annet å gjøre enn å gjøre det klart for ham.

- Man kan jo ikke være mer tålmodig enn man er, og når du kjenner at klokka tikker så kan det bli et stressmoment. Det du kan gjøre da er å si at «jeg funderer på dette med etablering, og om det er slik at du ikke tenker likt om det, så må vi få det frem i lyset», foreslår hun.

Kom for eksempel med en tidsfrist for når han må kunne si noe om hvorvidt han mener en fremtid med deg er usannsynlig. Har du ikke så dårlig tid, er det imidlertid lurt å la saken ligge litt om han ikke virker å være klar for å snakke om det. Samtidig er det viktig at du tør å ta det opp, slik at han er klar over at det er noe du tenker på.

- Ofte tenker man at det er innlysende at han også tenker på det samme, men om du ikke sier noe, så er det vanskelig for ham å vite. Det er ikke sikkert han har tenkt på det i det hele tatt.

LES OGSÅ: Slik får du ham til å åpne seg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer