Sexlyst:

Vil kjæresten din ha sex mye oftere enn deg?

- Hvis dette er et problem for dere, er det svært viktig å ta tak i det tidlig, sier sexolog.

SEXLYST: Det er ikke uvanlig at den ene vil ha mer sex enn den andre i et parforhold. FOTO: NTB Scanpix
SEXLYST: Det er ikke uvanlig at den ene vil ha mer sex enn den andre i et parforhold. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sex kan faktisk være litt komplisert noen ganger, til og med om du stoler hundre prosent på partneren din. De fleste av oss går gjennom perioder med mer eller mindre sexlyst - men hva skjer hvis lysten er veldig skeivt fordelt mellom dere to?

- Noen ganger er det slik at én har ekstrem lyst og den andre har «normal» lyst, og andre ganger er det én som har «normal» lyst og den andre har nedsatt lyst, understreker Siv Gamnes til KK.no.

Hvis du føler at du har nedsatt sexlyst er det en god idé å gå litt inn i deg selv for å se om det kan være en spesiell grunn til det. Ligger det noe mer bak?

- Nedsatt sexlyst kan komme av at noe annet er galt. Er det noe du føler mangler? Er det noe som er vanskelig følelsesmessig? Det er lurt å spørre seg selv hva dette egentlig handler om, sier sexologen.

LES OGSÅ: Klager han over at dere ikke har nok sex? Da bør du fortelle ham dette

Unngå kompromisser

Hvis kjæresten din har mer lyst på sex enn du selv har, kan det hende du har opplevd å kjøre litt «pliktsex», enten for å være god mot kjæresten eller for å få han til å slutte å mase. Slike kompromisser mener Gamnes dere burde styre unna.

- Kompromiss er ikke en god løsning her. Da ender man ofte opp med at begge to er misfornøyde likevel. Se om dere kan finne på andre løsninger. Et lurt spørsmål å stille seg er: «Hva er sex for oss?»

Slik kan dere kanskje komme frem til nye måter å gjøre dere begge tilfredsstilt. Kanskje dere kan prøve andre seksuelle aktiviteter enn samleie? Gamnes mener uansett at du ikke skal presse deg til sex for å gjøre partneren din glad.

Det er ingen hemmelighet at sex er svært viktig for mange. Lite sex kan skape problemer for forholdet, men Gamnes tror disse problemene ofte er der allerede. Slik kan en ond sirkel utvikle seg.

VARIASJON: Det kan være lurt å prøve andre ting enn kun samleie for å øke lysten. FOTO: NTB Scanpix
VARIASJON: Det kan være lurt å prøve andre ting enn kun samleie for å øke lysten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Det kan for eksempel være de ytre rammene. Er dere i en småbarnsperiode, for eksempel, har dere kanskje ikke hatt tid og overskudd til sex. At dere ikke har sex kan også skape nye konflikter, forklarer hun.

Prøv å finn ut om grunnen er de ytre rammene, eller om det er mer dyptgående. For noen kan det rett og slett være at følelsene for partneren har endret seg. Du kan også føle på om du kjenner tenning for andre personer eller i andre situasjoner.

- Det finnes også ulike verktøy og øvelser man kan prøve for å bedre sexlysten. Men ofte blir det lite hensiktsmessig å kaste seg over alle råd og tips, så jeg vil heller anbefale å søke hjelp, sier Gamnes.

Hun forklarer at den største tabben de fleste gjør er å la det gå alt for lang tid før de søker hjelp. Da har problemet gjerne vokst seg stort. Hun understreker at de aller fleste er veldig nervøse og litt skamfulle når de søker hjelp om sexlivet sitt, men mener det er veldig viktig å bite seg i denne skammen og gjøre det likevel.

- Mitt aller beste råd er å gripe tak i et slikt problem tidlig, da er det mye lettere å løse det.

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther forklarer til KK.no at det er mange par som kommer til han med problemer rundt manglende sexlyst.

- Hvis ikke sexen blir vedlikeholdt vil den forsvinne, og mange føler at forholdet har blitt mer som et venneforhold enn et parforhold, sier han til KK.no.

Han understreker at intimitet er veldig viktig for parforholdet og at det er viktig å gjøre noe med det dersom dere føler det er blitt et problem.

LES OGSÅ: Har dere sluttet å ha sex?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer