Frieri

Vil vi egentlig bli fridd til foran mange mennesker?

- Det er vanskelig å si nei når du har andres øyne på deg, sier sexolog.

JA ELLER NEI? Det er på ingen måte alle kvinner som ønsker å bli fridd til offentlig, så det er lurt å kjenne sin kjære godt. FOTO: NTB Scanpix
JA ELLER NEI? Det er på ingen måte alle kvinner som ønsker å bli fridd til offentlig, så det er lurt å kjenne sin kjære godt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det finnes mange måter å fri til kjæresten sin på, og på nettet florerer det av spektakulære frierier fra alle verdenshjørner. Det er flashmobs på torget, kjærlighetserklæringer på toppen av Eiffeltårnet, kiss-cam frierier på baseballstadion og klassiske restaurantfrierier.

Det er kanskje ikke så rart mannfolka får litt panikk og tror at de må pønske ut noe storslagent hvis de skal fri. Men er det egentlig det vi kvinner ønsker?

– Det er på ingen måte alle kvinner som ønsker å bli fridd til offentlig. Noen liker å vise kjærligheten sin foran andre, mens noen vil at dette skal være et spesielt øyeblikk mellom bare dem selv og den de elsker. Der er vi alle forskjellige, sier Bianca Shcmidt, sexolog og gestaltterapeut, til KK.

Det hele er avhengig av hvor ekstrovert man er som person. De som liker å bli sett kan synes det er veldig gøy, andre er ikke fullt så glad i alt dette fokuset.

LES OGSÅ: Romantiske filmer kan være skadelig for parforholdet

PARIS: Siden 90-årene har frieriene blitt langt mer romantiske og storslåtte. Å fri på en feriereise til Paris er slett ikke uvanlig. Foto: Shutterstock / Ditty_about_summer
PARIS: Siden 90-årene har frieriene blitt langt mer romantiske og storslåtte. Å fri på en feriereise til Paris er slett ikke uvanlig. Foto: Shutterstock / Ditty_about_summer Vis mer

– Blir man sjenert og flau over mye oppmerksomhet så kan et offentlig frieri gi en følelse av å bli eksponert, men hvis du trives med å være i rampelyset så kan det være fint. Det kan føles deilig at andre ser at noen elsker deg, forklarer hun og legger til at dette selvsagt er forutsatt at du vil ha mannen.

– Det er jo ingenting som er verre enn å bli fridd til i offentlighet hvis man ikke vil ha mannen som frir, påpeker hun.

LES OGSÅ: - Jeg visste ikke hva forelskelse var før jeg møtte Sonny

Føler deg presset til å svare «ja»

I dag er det vanligere at man har vært samboere en stund før man tar opp spørsmålet om giftemål, og dette gjør at frieren ofte har en god «hunch» på om svaret blir ja eller nei. Schmidt påpeker likevel at det ikke alltid er så svart-hvitt å vurdere om et forhold skal bli livslangt eller ikke.

– Noen ganger er man kanskje ikke helt sikker, og man vurderer litt frem og tilbake. Lever du i et slikt forhold der du er litt usikker på om det er rett for deg, så kan det være svært ubehagelig å bli fridd til i offentlighet, forklarer hun.

Se for deg at mannen din har gått ned på kne midt i restauranten og han sitter der med dådyrøyne og en ring i hånda. Alle ser på deg, og kanskje hører du til og med et «aaww» fra nabobordet. Ville du tørt å svare nei nå?

Du vil nok føle et tydelig press for å si ja. Det er vanskelig å si nei når du har andres øyne på deg, sier Schmidt.

Frieri har ikke alltid vært en stor og viktig greie her til lands, men er en trend som har kommet mer og mer i løpet de siste årene. Kanskje mye takket være internett og sosiale medier.

OPPMERKSOMHET: Du bør være ganske trygg på at hun liker oppmerksomhet før du velger et offentlig frieri. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com
OPPMERKSOMHET: Du bør være ganske trygg på at hun liker oppmerksomhet før du velger et offentlig frieri. Foto: Shutterstock / Rawpixel.com Vis mer

– Det er en typisk amerikansk tradisjon. Når man ser på internett kan det nesten virke som det har blitt en konkurranse. Det første folk spør om er hvordan fridde han og hvor stor er ringen? Det skal liksom være så spektakulært, forteller hun.

LES OGSÅ: Her finner vi kjærligheten

Jul og nyttår er høysesong for frieri

Audun Kjus, seksjonsleder for Norsk etnologisk gransking, har undersøkt nordmenns frierikultur og samlet opp en god bunke frierhistorier som gir et innblikk i våre vaner gjennom tidene. Også han tror vi har latt oss inspirere av amerikanske kulturimpulser.

– På 1960-tallet var det ikke vanlig med store eller offentlige frieri, det var kanskje ikke så vanlig med frieri i det hele tatt. Det normale var at avtalen om ekteskap ble inngått i en privat og fortrolig situasjon, sier han til KK.

Og akkurat som veldig mange andre ting, endret også dette seg med tiden. Fra 90-årene ble frieriene langt mer romantiske og storslåtte, og det er ikke uvanlig å fri på en romantisk feriereise.

– De nye frieriene er atskillig mer dramatiserte enn 60–70-tallets lavmælte eller slentrende frieri. Nå frir de ved verdens største juv eller på toppen av verdens høyeste tårn. Det kan ligge timer eller uker med planlegging bak. Sabling av champagneflasker og et hav av stearinlys kan også være med i bildet, forteller han.

Og faktisk er julen en høysesong for å fri til kjæresten.

– I svarene til NEG-undersøkelsen om frieri fra 2015 har vi fått flere eksempler på at selve julemåltidet, med hele brudens familie til stede, kan brukes som ramme for et formelt frieri. Men det er også vanlig å fri på nyttårsaften. Når klokka runder midnatt kan håpet om et godt nytt år blande seg med håpet om mange gode år sammen, sier Kjus.

Kjenn ditt publikum

I dagens delekultur er vi vant til at våre liv brettes ut på sosiale medier. Vi liker å vise fram de gode tingene i livet vårt, og å skryte av egen lykke. Det betyr derimot ikke at det er dette som setter standarden for hvor bra vi har det.

– Et storslagent frieri er ikke en gjenspeiling av hvor høyt du er elsket, eller hvor sterkt et forhold er. Det er ikke det som er avgjørende, sier Schmidt.

Hvis du skal fri til kjæresten din og lurer på hva slags type frieri du bør gå for, anbefaler Schmidt at du gjør litt research og tenker deg godt om.

– Her handler det om hvor godt du kjenner kjæresten din. Viser hun affeksjon i offentlighet eller mer i det private? Forteller hun venninner og venner om alt det romantiske dere gjør? Finn ut hvem hun er så har du større sjanse for å lykkes med frieriet, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer