Smerter under sex:

Vilde får sterke smerter av sex: - Følte meg ubrukelig som kjæreste

Hvordan ta vare på parforholdet når sex forbindes med smerter?

VULVODYNI: Vilde har vulvodyni. Her forteller hun og kjæresten om hvordan smertetilstanden preget samlivet deres. FOTO: Privat
VULVODYNI: Vilde har vulvodyni. Her forteller hun og kjæresten om hvordan smertetilstanden preget samlivet deres. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vilde Holm Raggan (28) har vulvodyni, en smertetilstand hvor et område i vulva (utenfor skjedeåpningen) er svært smertefullt ved berøring. Cirka 15 prosent av alle kvinner får vulvodyni og/eller vaginisme i løpet av livet.

Vilde var hos mange leger og spesialister før hun fikk tilstanden.

- Jeg har også vært hos utallige gynekologer som bare har fnyst av meg og sagt at alt er fint. Jeg har grått i frustrasjon, og flere ganger måtte jeg ta med meg daværende kjæreste for å få støtte.

28-åringen ble blant annet satt på flere antibiotikakurer for urinveisinfeksjon, før hun ble diagnostisert med vulvodyni på vulvaklinikken i Oslo.

Store smerter

Vilde forklarer at smertene er verst i perioden fra eggløsning til menstruasjonen er over. Da er smertene ganske konstante.

- Hvis jeg forsøker å ha samleie i denne perioden forsterkes smertene, og det føles ut som at jeg tisser ståltråd i flere dager etterpå.

I de verste periodene blir jeans byttet ut med løse bukser. Vilde bruker også fryseelement eller varmeteppe på underlivet for å lindre.

- Når smertene er på sitt verste holder jeg meg hjemme. Om jeg er ute blant folk, pleier jeg å smile og lytte til samtalen, og late som at ingenting er galt, mens alt jeg egentlig tenker på er hvordan jeg kan sitte for å få mindre vondt.

STERKE SMERTER: Vulvodyni er en tilstand som kan være svært smertefull. Foto: Privat
STERKE SMERTER: Vulvodyni er en tilstand som kan være svært smertefull. Foto: Privat Vis mer

Har påvirket samlivet mye

Da Vilde begynte å date sin forrige kjæreste, Nikolai, hadde de mye sex i starten. Dette til tross for at hun visste at det ville gjøre vondt etterpå.

- I starten av et forhold har man jo mer lyst på hverandre, og det er vanskelig å styre seg, samtidig som jeg ikke ville være hun kjipe som sa nei. Noen ganger gikk det også fint å ha sex, uten at jeg fikk vondt.

Smertene ble verre med tiden, og Vilde slet med dårlig samvittighet overfor Nikolai. Noen ganger presset hun seg til å ha sex, selv om hun visste at det ville gjøre vondt. Hun understreker at Nikolai aldri presset henne – det var noe hun gjorde selv.

- De gangene jeg ikke hadde vondt, kunne jeg få problemer med å bli kåt, fordi kåthet for meg ble forbundet med smerte. Jeg klandret meg selv mye. Jeg følte meg mislykket, og som en ubrukelig kjæreste, noe som smittet over på forholdet.

Vilde hadde tidvis også problemer med intimitet. Det kunne være vanskelig å ligge inntil kjæresten og kose, fordi hun var redd han fikk forventninger om at de skulle ha sex.

TAKLER DET BEDRE: Vilde har lært seg å leve med tilstanden, og takler det bedre nå enn tidligere. Foto: Privat
TAKLER DET BEDRE: Vilde har lært seg å leve med tilstanden, og takler det bedre nå enn tidligere. Foto: Privat Vis mer

Fortalte om tilstanden tidlig

Nikolai og Vilde ble et par høsten 2018, og var sammen i litt over et år, før han reiste til Østerrike. Han understreker at det ikke var Vildes plager som var årsaken til at det ble slutt mellom dem.

Vilde fortalte at hun hadde vulvodyni ganske tidlig i forholdet, før de ble et par.

- Som mann kan det være vanskelig å sette seg inn i hennes situasjon, men jeg så jo hvordan det påvirket henne, og at hun hadde store smerter. Det virker helt forferdelig. Det var også frustrerende å være med henne til gynekologer som ikke trodde på henne, sier Nikolai.

Nikolai forklarer at de hadde god seksuell kjemi, men at han etter hvert innså at Vilde ville gi mer enn det hun egentlig kunne.

- Selv om en penis er erigert, betyr det ikke at man må ha sex, selv om det kan se sånn ut. Men for meg er nærhet og intimitet like viktig – det er jo fordelen med å ha en kjæreste, kontra å ha et one night stand, hvor man bare vil ha sex. Jeg tror Vilde følte at hun i de dårlige periodene ikke kunne innfri, men jeg følte det ikke sånn i det hele tatt.

Han forklarer at de snakket mye om problemene, men det er mye følelser involvert, og det kan være vanskelig.

- Jeg synes vi hadde det fint sammen, og at vi hadde et veldig bra sexliv, men vi var kanskje ikke de beste til å kommunisere. Jeg følte at jeg hadde litt skyld i det også. Det er vanskelig å se kjæresten sin ha det så vondt, og at hun følte at hun ikke var bra nok – noe som overhodet ikke er sant.

Blitt mer bevisst

Vilde er singel nå, og hun mener at det er det beste for henne slik situasjonen er nå.

- Da har jeg mye mindre vondt. Heldigvis føler jeg at jeg har blitt bevisst på disse mønstrene, og fått et bedre forhold til smertene mine, sier hun, og tilføyer:

- Jeg har datet litt i nyere tid, og det er ikke like utfordrende som det var før. Men det er fortsatt såpass ille at jeg ikke kan ha sex de sist to dagene før jeg skal på jobb eller sitte lenge på skolen.

Snakker åpent om tilstanden

Mange kvinner med underlivssmerter lider i stillhet. Noen synes det er flaut, og at det er for privat til at det kan deles med noen. Vilde er en åpen person, og da ble det naturlig for henne å være åpen om tilstanden.

- Om jeg er åpen, føler jeg at folk er mer åpne tilbake, og at jeg raskt knytter sterke bånd.

For enkelthets skyld fortalte Vilde i starten at hun hadde kronisk urinveisinfeksjon, noe som de fleste vet hva er, istedenfor en tilstand mange ikke har hørt om.

- Folk er svært forståelsesfulle og veldig overrasket over at det ikke finnes noe skikkelig behandling som har effekt. Det er så mange kvinner som sliter med smerter i underlivet, og det merker jeg når jeg åpner meg opp om mine plager. Veldig ofte forteller jenter at de også sliter med smerter eller har opplevd smerter på et tidspunkt.

Forsket på par

Linn Myrtveit Stensrud er psykolog, og jobber som stipendiat på OsloMet. Nå holder hun på med en doktorgrad om vulvodyni, sponset av Norske Kvinners Sanitetsforening. Hun har blant annet sett på hvordan tilstanden påvirker parforholdet.

PSYKOLOG OG FORSKER: Linn Myrtveit Stensrud. Foto: Magnhild Landrø
PSYKOLOG OG FORSKER: Linn Myrtveit Stensrud. Foto: Magnhild Landrø Vis mer

- Det er en stor andel av kvinnene som ikke forteller om plagene til partneren sin i det hele tatt.

Det kan gå mange år før noen våger å fortelle det til partneren. Noen sier det aldri, og later som ingenting.

- Mange kvinner synes det er fryktelig skamfullt, og at det er vanskelig å snakke om. Dersom partneren får vite det etter lang tid, vil det oppleves som vanskelig. Mange tenker at de har gjort noe galt.

En av mennene Stensrud har intervjuet, fortalte at han følte seg som en voldtektsmann, da han fikk vite at kjæresten hadde kroniske underlivssmerter.

- Det påvirket selvbildet hans – han følte seg som en grusom person, som hadde ødelagt kjæresten sin som han var så glad i. Men han visste det jo ikke.

Blant disse parene er det en større andel som har angst og depresjon sammenlignet med andre par. Det er neppe tilfeldig, tror Stensrud.

- Mange av dem som er i et forhold, tenker at partneren vil gå fra dem. Mange føler seg utilstrekkelige, og at de ikke er kvinnelige nok. De føler på skam og skyldfølelse fordi de ødelegger parforholdet.

Er redde for å bli forlatt

Det er også mange kvinner som unngår å si noe til partner, i redsel for å bli forlatt.

- Det forstår jeg, for det er en viss risiko for at det skjer. Studier viser at halvparten av alle menn vil gå ifra dama om hun ikke vil ha sex, så det er en reell bekymring, sier Stensrud.

Noe partneren kan gjøre for å hjelpe, er å berolige kvinnen, forklarer Stensrud:

- Fortell at du tror på at det er en reell tilstand, at det er vondt og vanskelig, men at du ikke kommer til å gå ifra henne på grunn av det. Vær støttende, og si at hun ikke er så verdiløs og håpløs som hun føler seg. Vær engasjert i behandlingen, og bli med der du kan. Bare det er en god start, og det vil kunne redusere stress.

Vær åpen med partner

Stensrud anbefaler å snakke åpent om problemene med kjæresten, istedenfor å skyve hen unna.

- Mange kvinner unngår nærhet, da de er redde for at partneren tror det er en invitasjon til sex. Det kan bidra til at man trekker seg mer og mer unna – til slutt får ikke partneren en klem engang. I slike tilfeller vil partneren føle seg avvist, uten å skjønne hvorfor. Vær åpne med hverandre om hva som er greit og ikke, anbefaler Stensrud.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer