Narsissistisk personlighetsforstyrrelse:

Visste du at det finnes 4 typer narsissister?

Ikke alle er utadvendte og sjarmerende.

HØYE TANKER OM SEG SELV: Å føle seg berettiget og viktig er i kjernen av narsissismen. De føler at de har rett på spesiell behandling og forventer at andre skal oppfylle deres ønsker. FOTO: NTB
HØYE TANKER OM SEG SELV: Å føle seg berettiget og viktig er i kjernen av narsissismen. De føler at de har rett på spesiell behandling og forventer at andre skal oppfylle deres ønsker. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En person med narsissistisk personlighetsforstyrrelse kan ofte sjarmere deg og ta deg med storm i starten. Du ser en utadvendt, selvsikker og sjarmerende person, og føler deg verdsatt, sett og forgudet. Du lar deg rive med av hans eller hennes store ord og tanker.

Det er slik vi kjenner narsissisten fra historier og filmer. En utadvendt person med høy selvtillit som trives med oppmerksomhet. Men visste du at det finnes rolige og sårbare narsissister?

De grandiose narsissistene er svært sosiale og viser høy selvtillit, sikkerhet, mot og dominans. Mens de sårbare skjuler sin selvoppfatning, frykter mennesker, kommer til kort sosialt og er dominert av hat, bitterhet og krenkbarhet.

Uansett hvordan personligheten fremstår, vil du over merke at noe ikke stemmer. Du får gjerne skyldfølelse uten å ha gjort noe galt, og merker at personen mangler empati og har urealistisk høye tanker om seg selv.

Kanskje mister du kontakten med mennesker du er glad i uten at du helt forstår hvorfor, eller kanskje du opplever at den psykiske helsen din får seg en knekk. Ofte kan det være vanskelig å oppdage at du blir manipulert og det kan være veldig vanskelig å komme seg bort fra forholdet.

Mistenker du at du har møtt en person med narsissistisk personlighetsforstyrrelse? Da er det viktig å være bevisst på at det finnes ulike typer narsissister med ulike kjennetegn og symptomer. Det er ikke alle som er utadvendte og glade i rampelyset.

EN GRANDIOS NARSISSIST: De er sjarmerende, oppmerksomhetssøkende, selvopptatte, ufølsomme, utnyttende, autoritære og aggressive. FOTO: NTB
EN GRANDIOS NARSISSIST: De er sjarmerende, oppmerksomhetssøkende, selvopptatte, ufølsomme, utnyttende, autoritære og aggressive. FOTO: NTB Vis mer

Felles kjennetegn

- Som for alle personlighetsforstyrrelser er det mange varianter, sier Svenn Torgersen, professor emeritus i psykologi ved Universitetet i Oslo til KK.

Forskere har jaktet på kjernen av narsissisme, altså tegn som alle narsissister har uavhengig av alvorlighetsgrad, skriver Psychology Today.

- Forskeren leter etter noe som forener og som rettferdiggjør en betegnelse slik som narsissisme. Hun finner at det er «self-important entitlement», noe som vel kan oversettes med å ha «spesielle rettigheter basert på egen viktighet». Jeg er enig i at det å føle seg berettiget er i kjernen av narsissismen, sier Torgersen.

Følelsen av å være spesielt berettiget går ut på å føle at du har rett på spesiell behandling og forvente at andre skal oppfylle dine ønsker.

- Man kan føye til en oppfatning av at en selv er atskilt fra andre mennesker i en opphøyet posisjon, som berettiger et høyt nivå av egoisme, sier han.

4 ulike typer narsissisme

Mange ser på en narsissist som en sjarmerende og utadvendt person som søker rampelyset, men det stemmer ikke alltid.

Forfatteren i Psychology Today konsentrerer seg om to typer; den grandiose og den sårbare, men nevner også to andre, «communal» og «malignant», altså ondartet.

- En narsissistisk person er ett eller annet sted på denne dimensjonen, og kan også bevege seg frem og tilbake. De kan også ha varierende styrke av de narsissistiske trekkene, sier Torgersen.

Dette kjennetegner de fire ulike typene narsissisme:

1. Den grandiose narsissisten

Dette er de skrytende, grandiose narsissistene som er gjenkjennelige i filmer. De har den typen narsissistisk personlighetsforstyrrelse som du kanskje forestiller deg

- Den grandiose viser sin oppblåste selvoppfatning uten blygsel og kan sjarmere, særlig mer usikre mennesker, sier Torgersen.

De er sjarmerende, oppmerksomhetssøkende, selvopptatte, ufølsomme, utnyttende, autoritære og aggressive. Noen er fysisk voldelige. Disse uempatiske, arrogante narsissistene tenker høyt om seg selv, men sparer ingen forakt for andre.

De har høy selvtillit og tilfredshet med livet sitt, til tross for smerten de forårsaker andre.

2. Den sårbare narsissisten

En mindre kjent type narsissisme er den sårbare narsissisten, også referert til som skjult narsissisme. I likhet med de grandiose er også de sårbare narsissistene selvopptatte, berettiget, utnyttende, manipulerende og aggressive, men de frykter kritikk så mye at de viker unna oppmerksomhet.

- Den sårbare tør ikke vise det i frykt for å bli slått ned på, i stedet rumler forakten for andre i det skjulte, sier Torgersen.

I motsetning til grandiose narsissister er sårbare narsissister usikre og misfornøyde med livet, i stedet for å føle seg selvsikre og selvtilfredse. De opplever mer angst, skyldfølelse, depresjon, overfølsomhet og skam. De er motstridende, og har både oppblåste og negative irrasjonelle syn på seg selv.

FRYKTER KRITIKK: De sårbare narsissistene er også selvopptatte, berettiget, utnyttende, manipulerende og aggressive, men de frykter kritikk så mye at de viker unna oppmerksomhet. FOTO: NTB
FRYKTER KRITIKK: De sårbare narsissistene er også selvopptatte, berettiget, utnyttende, manipulerende og aggressive, men de frykter kritikk så mye at de viker unna oppmerksomhet. FOTO: NTB Vis mer

3. «Communal»-narsissisten

- Den som betegnes som «communal», opplever seg selv som et moralsk mye bedre menneske og tørster etter applaus for sine gode handlinger, forklarer Torgersen.

«Communal»-narsissister verdsetter varme, behagelighet og nærhet. De ser på seg selv og ønsker å bli sett på av andre som den mest pålitelige og støttende personen, og prøver å oppnå dette gjennom vennlighet.

De er like utadvendte som den grandiose narsissisten, men mens den grandiose narsissisten ønsker å bli sett på som den smarteste og mektigste, vil de bli sett på som den mest givende og hjelpsomme.

De er ikke mindre egoistiske, men bruker ulik oppførsel for å oppnå anerkjennelse og makt.

4. Den ondartede narsissisten

- Den såkalte «maligne» eller ondartede narsissisten er det man kan betegne som en psykopat med et sterkt behov for å slavebinde andre, skade dem, tilføre dem psykisk og fysisk smerte og leke med dem som «katten leker med musa». Og vi kan finne flere varianter, sier Torgersen.

Ondartede narsissister anses å være i den ytterste enden av spekteret, på grunn av deres grusomhet og aggressivitet.

De er paranoide, umoralske og sadistiske. De finner glede i å skape kaos og å ta folk ned. Disse narsissistene er ikke nødvendigvis grandiose, utadvendte eller nevrotiske, men er nært beslektet med psykopati.

FØLER SEG BEST: Mange narsissister overvurderer sine egne evner og tåler kritikk veldig dårlig. FOTO: NTB
FØLER SEG BEST: Mange narsissister overvurderer sine egne evner og tåler kritikk veldig dårlig. FOTO: NTB Vis mer

Kan være vanskelig å vurdere

Hvis du har vanskeligheter med å identifisere hvilken type narsissist du har møtt, kan det være fordi grandiose narsissister svinger mellom tilstander av storhet og sårbarhet.

For eksempel kan grandiose narsissister vise sårbarhet og følelser, vanligvis sinne, når suksessen blir hindret eller deres oppfattelser er under angrep.

Personer med narsissistisk personlighetsforstyrrelse er med andre ord ikke bare sjarmerende og utadvendte, slik mange kanskje tror. De finnes i et spekter som spenner fra dominerende og ekstrovert til introvert og nevrotisk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer