Orgasme:

Visste du at det finnes 8 ulike typer kvinnelige orgasmer?

- Orgasmen ligger ikke nødvendigvis mellom beina, sier sexologen.

ORGASME PÅ HALSEN ELLER I ØRET: - Den største erogene sonen vi har er huden vår, og både kvinner og menn kan oppnå nytelse og orgasme av å bli berørt andre steder på kroppen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
ORGASME PÅ HALSEN ELLER I ØRET: - Den største erogene sonen vi har er huden vår, og både kvinner og menn kan oppnå nytelse og orgasme av å bli berørt andre steder på kroppen, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De fleste kvinner har opplevd, eller i det minste hørt om, g-punktorgasme og klitorisorgasme. Det er gjerne de typene orgasme man tenker på og forbinder med kvinnelig seksualitet.

Men visste du at det finnes 8 ulike typer kvinnelige orgasmer, og mange som ikke har sammenheng med underlivet i det hele tatt?

- Mennesker kan oppnå orgasme på utrolig mange ulike måter, og den ligger ikke nødvendigvis mellom beina. Den største erogene sonen vi har er huden vår, og både kvinner og menn kan oppnå nytelse og orgasme av å bli berørt andre steder på kroppen.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Winther forteller at når folk blir utsatt for ulykker, blir lammet eller opplever skader i underlivet, så oppdager de ofte at det er mulig å få orgasme fra andre deler av kroppen.

- Man blir opphisset mellom ørene, ikke mellom beina, og man kan oppnå orgasme på veldig mange måter. Mange tar på de stedene på partneren som de er vant til å ta på, men det finnes mye mer å utforske, forklarer Winther.

8 ulike orgasmer

FINN G-PUNKTET: G-punktet ligger på innsiden av vaginaen på øvre side, og kan for eksempel stimuleres med fingre, vibrator eller med en partner. FOTO: NTB Scanpix
FINN G-PUNKTET: G-punktet ligger på innsiden av vaginaen på øvre side, og kan for eksempel stimuleres med fingre, vibrator eller med en partner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge det australske kvinnebladet womenshealth.com.au, finnes det 8 ulike kvinnelige orgasmer:

Klitorisorgasme

Kvinner har 8000 nerver i klitoris, og det er derfor en type orgasme som de fleste har hørt om eller opplevd.

Brystvorteorgasme

TENK ANNERLEDES: - Stryk hverandre over hele kroppen, og dere vil garantert oppleve noe nytt og annerledes, oppfordrer sexologen. FOTO: NTB Scanpix
TENK ANNERLEDES: - Stryk hverandre over hele kroppen, og dere vil garantert oppleve noe nytt og annerledes, oppfordrer sexologen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Det er mange som liker å bli berørt på brystene, men det er også mulig å oppnå orgasme på den måten.

Kysseorgasme

Rundt 20 prosent av kvinner skal ha opplevd å få orgasme ved å kysse partneren sin. Leppene dine er hundre ganger mer sensitive enn fingertuppene dine, så kyssing kan føre til orgasme og nytelse om det varer lenge nok.

Analorgasme

Mennesker har utrolig mange nerver i analåpningen, og det er også mulig å få orgasme av å bli berørt der.

G-punktorgasme

G-punktet ligger på innsiden av vaginaen på øvre side, og kan for eksempel stimuleres med fingre, vibrator eller med en partner.

Livmorhalsorgasme

Livmorhalsorgasme er en orgasme som kan oppnås ved dyp penetrering slik at livmorhalsen stimuleres.

Orgasme fra andre erogene soner

Kroppen din er full av erogene soner, og det er mulig å få orgasme på hele kroppen. Da må man stimulere et bestemt område, som for eksempel med en tunge i øret.

Fantasiorgasme

Det er faktisk også mulig å oppnå orgasme med å fantasere om noe som du tenner på. Orgasmen sitter altså mellom ørene og ikke mellom beina.

Kan få orgasme på hele kroppen

- Det er mulig å få orgasme på siden av magen, på halsen og mange andre steder på kroppen. Dette er ofte steder hvor vi vanligvis ikke berøres på en erotisk måte, så det er uvant for oss. Men mange kan ha glede av å prøve nye ting og kjenne på at det finnes flere erogene soner, sier Winther.

Både menn og kvinner har erogene soner over hele kroppen, og kan oppnå nytelse på utradisjonelle måter.

- Jeg oppfordrer til å ha erotiske kvelder med partneren din hvor dere utforsker hverandres kropper. Stryk hverandre over hele kroppen, og dere vil garantert oppleve noe nytt og annerledes, oppfordrer han.

Ikke så viktig hvilken type orgasme du får

- Det snakkes om mange ulike kvinnelige orgasmer, noen mener det er veldig mange flere enn åtte mens andre snakker om færre. Jeg har ingen fasit på hvor mange som finnes, men jeg er i utgangspunktet heller ikke så positiv til å dele dem inn i ulike typer orgasmer.

Det sier sexolog Siv Gamnes til KK.

Sexologen hjelper mange kvinner som sliter med å oppnå orgasme, og mener at en inndeling i ulike typer kan skape et større press.

- For kvinner som ikke klarer å oppnå orgasme, kan det være frustrende å høre om alle disse ulike typene orgasme som det er mulig å oppnå. Det viktigste er ikke hva slags type orgasme hun får, men at hun klarer å få det, påpeker hun.

Gamnes sier at i de aller fleste tilfeller må klitoris være involvert for å oppnå orgasme.

- Det kan være utvendig stimulering av klitoris eller innenfor skjedeåpningen, og det er ulikt hva kvinner liker og hva som funker for dem. For andre kan det være snakk om at hun må ha dype støt inn i skjeden for at hun skal oppnå orgasme. Det er veldig individuelt, så man bør heller fokusere på hvordan oppnå orgasme i stedet for å tenke på hva slags type orgasme man får, råder hun.

Gamnes forteller også at orgasmen kan føles ulik fra gang til gang, selv om den oppnås på samme måte. Det avhenger blant annet av både følelser og dagsformen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer