Pause I Parforholdet

Vurderer dere å ta en pause i forholdet?

Det kan være til god hjelp så lenge det gjøres riktig.

Å TA EN PAUSE: En pause i forholdet kan få et positivt utfall hvis det gjøres riktig. Foto: Shutterstock / Stokkete
Å TA EN PAUSE: En pause i forholdet kan få et positivt utfall hvis det gjøres riktig. Foto: Shutterstock / Stokkete Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle husker vi da Rachel og Ross i «Friends» tok en pause fra forholdet for å finne ut av ting, og Ross endte opp med å ha sex med Chloe fra kopibutikken. (Åh som vi hatet henne).

Dette var opphavet til den klassiske setningen «we were on a break», som tydelig demonstrerte at Rachel og Ross hadde to vidt forskjellige ideer om hva en pause innebærer. Og dette ble begynnelsen på slutten av deres forhold. 

LES OGSÅ: - Alle forhold kan ikke reddes, og noen ganger er det for det beste at paret skilles

Men det må ikke alltid være sånn. I mange tilfeller kan en pause faktisk være bra for forholdet.

– Det er ingen automatikk i at en pause er forstadiet til et endelig punktum, selv om det også skjer. Gjøres det på rette måten kan pausen også få et positivt utfall for paret, sier Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, til KK.no. 

– I hverdagens mas og kjas blir vi jo ofte litt blinde for hverandre. En pause kan være en «eye opener». For det er kanskje først når vi er i posisjon til å miste noen vi har kjær at vi kjenner på savn, refleksjoner og forstår dets egentlige verdi, forklarer hun.

LES OGSÅ: Ari Behn:- Kvinner og menn ønsker det samme. Kjærlighet. Kall det ikke sex

Ikke foreslå en pause hvis du egentlig ønsker et brudd

Spørsmålet om å ta en pause i forholdet er noe Søyland møter i sin praksis når et par er i krise – spesielt hvis paret føler at de ikke har progresjon, eller parterapien ikke gir ønsket resultat. Hvorvidt det kan hjelpe er avhengig av parets egen innstilling til pausen.

Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn, tror også en pause kan være til hjelp for noen, men det er ikke dermed sagt at det vil fungere for alle. 

– Det å ta en pause fra hverandre kan vekke følelser av savn og et ønske om å komme sammen igjen. Kanskje man ser verdien og de gode kvalitetene i partner og forholdet om man er borte fra hverandre en periode, forteller hun til KK.no. 

Men hvis man velger en pause bør det være fordi man faktisk vil redde forholdet.

VEKKE FØLELSER: - Det å ta en pause fra hverandre kan vekke følelser av savn og et ønske om å komme sammen igjen, sier Ulla Aasland. Foto: Shutterstock / GeniusKp
VEKKE FØLELSER: - Det å ta en pause fra hverandre kan vekke følelser av savn og et ønske om å komme sammen igjen, sier Ulla Aasland. Foto: Shutterstock / GeniusKp Vis mer

– Pausen bør brukes til virkelig å kjenne på følelsene for partner og til å jobbe med og bearbeide utfordringer og eventuelle problemer. Om man kun ønsker å benytte pausen til å lete etter en ny bør man heller være ærlig og avslutte forholdet, sier hun.

Det kan også være at den ene ser på en pause som «begynnelsen på slutten» og er imot utflytting, mens den andre kan se på det som en mulighet til å puste litt friere og reflektere over situasjonen. 

– Dersom du er lite motivert til å reparere relasjonen vil en slik pause trolig ha lite for seg. Men om du oppriktig ønsker at dere skal finne tilbake til hverandre, kan det å fjerne «hverdagsstøyen» være en mulighet til å tenke klarere og kanskje se flere muligheter, forklarer hun.

– Mitt råd er å være ærlig og åpen. Ikke foreslå pause om det er noe du bare gjør for å komme deg ut av forholdet – si det heller rett ut. Å late som du vil redde forholdet når du er på vei ut vil gjøre din partner enda mer såret, legger hun til. 

LES OGSÅ: Alenetid i forhold:- Det er faktisk ikke sunt å alltid være to i et forhold

Sett noen regler før dere tar pause

Men det er ikke bare ærlighet som er viktig. For å unngå å ende opp som Ross og Rachel kan det også være lurt å legge noen regler for pausen, slik at det ikke sklir ut eller oppstår misforståelser underveis.

– Ja, det er absolutt viktig å definere hva en legger i ordet «pause». Begge må definere det eksplisitt og så må paret bli enige om noen felles kjøreregler som gir trygghet i det utrygge. Da kan en pause fungere, forteller Søyland.

Hun anbefaler også at man setter en klar sluttdato for pausen, for eksempel med en evalueringstime hos en parterapeut. Men parallelt med at man tar bort hverdagsstøyen er det også viktig å tilføre noe positivt. 

– For eksempel kan man legge inn noen dater, parterapi, egenterapi, og det å gjøre noe kjekt sammen som familie. Her må den som har mest behov for pause definere hva som er «passe» med samvær – for det må heller ikke være så mye opplegg at pausen «forsvinner», forklarer hun. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer