Ta en pause:

Vurderer dere å ta en pause?

Ekspertene mener det kan fungere, men kun under visse forutsetninger.

TA EN PAUSE: Vurderer du å ta en pause fra kjæresten er det i hvert fall noen ting dere bør bli enige om på forhånd. Ekspertene har heller ikke kjempetro på at en pause er løsningen når forholdet skranter. FOTO: Scanpix.com
TA EN PAUSE: Vurderer du å ta en pause fra kjæresten er det i hvert fall noen ting dere bør bli enige om på forhånd. Ekspertene har heller ikke kjempetro på at en pause er løsningen når forholdet skranter. FOTO: Scanpix.com Vis mer
Publisert

Vurderer du å be om en pause fra kjæresten? Eller har du kanskje opplevd å bli satt «på vent» selv? Det kan kanskje virke som en god idè å få litt tid til å savne hverandre og til å se hvor forholdet egentlig står, men håper du på en ny vår etter en lang, passiv pause, kan det være du håper på for mye, for et forhold krever tross alt litt aktiv innsats. Å trykke på pauseknappen når det blir vanskelig er i hvert fall ikke noe samlivsekspertene ser ut til å tro veldig på.

- Jeg tror nok at det i mange tilfeller er begynnelsen på slutten, sier samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen.

Det betyr imidlertid ikke at du skal gi helt opp om du skulle befinne deg i denne situasjonen nå. Ingenting gjelder for alle, og er dere enige om at dere vil det skal fungere, og til å faktisk bruke pausen på forholdet så kan saken stille seg annerledes.

- Om dere bestemmer dere for en pause, så bør dere sette dere ned og snakke sammen. Den som har bedt om en pause bør fortelle hvorfor, og si sannheten. En god prat kan være en øyeåpner for den andre, sier Heen.

En passiv pause, der dere bare venter og håper det skal skje noe når dere er tilbake sammen igjen, er nok heller lite produktiv. Da utsetter dere kanskje problemet, eller dere sklir helt fra hverandre under pausen. En aktiv pause derimot, der dere er enige om hvordan dere skal jobbe for å få det bedre sammen i fremtiden, kan gjøre forholdet godt. For eksempel kan det være lurt å bruke pausen til å gå i parterapi og rense lufta sammen med en tredjeperson.

- Det viktige er at dere snakker om følelser. Sett dere ned og snakk sammen – oppsøk en parterapeut som kan hjelpe dere gjennom dette, foreslår Heen.

LES OGSÅ: Når han nekter å akseptere at det er slutt mellom dere

Skjer ikke av seg selv

- Når vi lever i et forhold hvor vi ikke er fornøyde, så leter vi etter en løsning. De færreste ønsker at det skal bli slutt. Vi har en iboende frykt for å tape relasjoner. Det er helt instinktivt – vi er flokkdyr. En av løsningene man kan komme frem til da er en pause der man håper det vil skje en endring helt av seg selv, sier gestalterapeut Bianca Schmidt.

Hun har ikke veldig tro på den taktikken. Lite skjer helt av seg selv i et forhold.

- Hvis en pause skal føre noe sted, så krever det dedikert arbeid – for eksempel at man tar en pause for å slippe konflikten som er der og da, men at man samtidig går i terapi, sier hun.

Har dere ikke en plan for å gjøre pausen til noe produktivt, vil den i mange tilfeller heller fungere som en trinnvis avslutning.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til at det blir slutt

Lag en avtale for hvordan pausen skal gjennomføres

De fleste vil vel helst unngå Ross og Rachel-tilstander, og begge ekspertene er opptatt av at dere bør ha klare rammer før dere setter i gang med pausen. Bestem dere for hvordan pausen skal gjennomføres, hvor mye kontakt dere skal ha, og hvor lenge skal den vare.

- Dere kan si at dere skal ha en pause i tre måneder, og etter tre måneder så møtes dere og tar en statusoppdatering, sier Heen.

LES OGSÅ: Føles han mer som en venn enn en kjæreste?

Greit å sette krav

USIKKERT: En pause er en tid preget av mye usikkerhet. FOTO: Scanpix.com
USIKKERT: En pause er en tid preget av mye usikkerhet. FOTO: Scanpix.com Vis mer

Blir du bedt om en pause, er det viktig å huske på at et forhold fremdeles er et samarbeidsprosjekt. Schmidt påpeker også at det ikke er slik at personen som ber om en pause skal bestemme hva den skal brukes til og hvor lenge den varer.

- Selv om det er kjæresten din som ber om en pause, så er det ikke slik at det er han som skal bestemme alt. Det må være veldig greit at den som blir satt på hold setter noen krav. Dere må snakke sammen om hva som skal skje i pausen, og dere bør også snakke om hva som er lov under en slik pause – kan dere for eksempel treffe andre mennesker?

Hun råder også til å komme til bunns i hva som er kjærestens motiv før du går med på det.

- Jeg ville spurt og spurt til jeg var helt overbevist hva denne pausen var for noe. Hvorfor vil du ha en pause? Hvordan skal den hjelpe forholdet? Da kan det jo også hende at det etter hvert kommer frem at han egentlig vil ut, påpeker hun.

LES OGSÅ: - Det kan være like usunt å krangle for lite som å krangle for mye

Ofte bedre med en «clean break»

Å gjøre det slutt med noen er tungt og vondt. Det er vondt å såre et annet menneske, og det er kanskje vanskelig å ta en ordentlig beslutning på at du skal ut av forholdet. Da kan det kanskje virke som en god idé å gjøre det litt gradvis heller enn å «rip the bandaid», men for svært mange er det nok sistnevnte som til syvende og sist er det minst smertefulle. Ingen av ekspertene tror veldig på en pause som en god måte å avslutte et forhold på.

- At en ber om en pause betyr at man ikke er tilfreds med tingenes tilstand, og da kan det jo også bety at man er på vei ut. Er man på det stadiet at man tar seg en pause, så er det en som ikke er fornøyd, og ofte er det nok sånn at den ene er på et helt annet sted enn den andre, sier Heen, som mener det i mange tilfeller er best å heller si klart ifra om at du vil ut av forholdet.

For i likhet med det å bare la kontakten dabbe ut istedenfor å si klart ifra, kan en pause skape mye usikkerhet, og det å vente og ikke vite kan være vel så vondt som å vite at det er over.

- For noen så er det nok mer behagelig å få en sånn trinnvis avslutning, men den aller verste måten jeg kan tenke meg å bli dumpa på er ghosting, sier Schmidt.

LES OGSÅ: Den beste måten å gjøre det slutt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer