Forhold:

Vurderer du å ta eksen tilbake? - Sjansen for å lykkes er liten

- Dere går tilbake til de samme problemene, sier eksperten.

SAMME PROBLEMER: Det er viktig å vite at dere går inn igjen i forholdet med akkurat de samme problemene som dere hadde da dere gikk ut av forholdet, sier eksperten.
SAMME PROBLEMER: Det er viktig å vite at dere går inn igjen i forholdet med akkurat de samme problemene som dere hadde da dere gikk ut av forholdet, sier eksperten. Vis mer
Publisert

Jeg er nok ikke den eneste som kan se tilbake på tidligere forhold og kun huske det positive, som spennende ferier, romantiske dater og morsomme minner. Det er lett å glemme de voldsomme kranglene, de store ulikhetene eller hvor rotete han faktisk var.

Vi mennesker er født med selektiv hukommelse, og hvordan vi husker og tenker tilbake på tidligere opplevelser vil endre seg over tid og bli farget av nye opplevelser.

Det er nok en av årsakene til at noen får både tre og fire barn, selv om det kan være forferdelig slitsomt med babytid og våkennetter. De husker bare kosen, de første smilene og all kjærligheten.

Det samme gjelder i forhold, og det finnes noen som går tilbake til eksen igjen og igjen og igjen. Etter bruddet husker de alt som var fint og glemmer alt som ikke fungerte. Ett eksempel fra kjendisverden er Janne Formoe og Jan Fredrik Karlsen, som har gjort det slutt og blitt sammen igjen - ja mange ganger!

Men hva er sannsynligheten for å lykkes hvis man blir sammen med eksen igjen?

MÅ JOBBE MED RELASJONEN: - Dessverre er sjansen for å lykkes veldig liten, hvis dere ikke gjør noe med det som var vanskelig i utgangspunktet, sier eksperten.
MÅ JOBBE MED RELASJONEN: - Dessverre er sjansen for å lykkes veldig liten, hvis dere ikke gjør noe med det som var vanskelig i utgangspunktet, sier eksperten. Vis mer

- Som regel liten sjansen for å lykkes

Det finnes selvfølgelig eksempler på par som har gått rett tilbake til hverandre etter et brudd og levd lykkelig resten av livet, men det gjelder dessverre de færreste av oss.

- Vi går alltid inn i et forhold med tanker om hvordan det skal være. Etter hvert når noe irriterer oss, leter vi etter andre ting som irriterer oss. Hvis vi tenker at vi ikke burde bli værende i forholdet, leter vi etter det negative og samler opp grunner til å gå.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Etter en stund, med avstand fra eksen og tid for seg selv, husker mange kun det positive. Det gjelder spesielt hvis dere har barn sammen og kontakten er grei.

- Dessverre er sjansen for å lykkes veldig liten, hvis dere ikke gjør noe med det som var vanskelig i utgangspunktet. Hva var grunnen til at dere gjorde det slutt? Det er viktig å vite at dere går inn igjen i forholdet med akkurat de samme utfordringene som dere hadde da dere gikk ut av forholdet. Det er stor sannsynlighet for å ikke lykkes, for dere går tilbake til de samme problemene, sier Winther.

De fleste som blir sammen med en eks vil fort gå tilbake til gamle mønstre, og får fort revet av plasteret som midlertidig dekket til såret. Da husker mange hvorfor det ble slutt i utgangspunktet.

- Hvordan kan man da øke sannsynligheten for å lykkes i et forhold med eksen?

- Sørg for at dere går grundig gjennom det som ble vanskelig sist gang. Hvis dere blir forelsket på nytt, vil det nok føles vanskelig å ta opp det som dere slet med sist, men det er utrolig viktig, sier Winther.

Begynn å jobb med problemene med én gang, og ikke tenk at dere vil vente til senere. Det er lettere å jobbe med problemene i fredstid enn i krig, altså mens dere har det bra sammen.

EKSEN: Mange husker kun det positive med eksen, som spennende ferier og romantiske dater, spesielt om kontakten etter bruddet er god.
EKSEN: Mange husker kun det positive med eksen, som spennende ferier og romantiske dater, spesielt om kontakten etter bruddet er god. Vis mer

Er mulig å redde forholdet

- Det er mye som kan avgjøre hvor stor sannsynligheten er for at dere klarer å redde forholdet etter et brudd. Det handler ikke minst om årsaken til at dere gjorde det slutt, hvor lenge dere har vært sammen og hvor lenge dere har vært fra hverandre, sier par- og familieterapeut Petra Westad til KK.

Westad sier at hvis dere har gått fra hverandre og vurderer å bli sammen igjen, er det kjempeviktig å snakke grundig sammen om hva som var årsaken til bruddet og hva begge mener skal til for at dere skal lykkes bedre denne gangen.

- Dersom begge ønsker å prøve på nytt, er det også viktig å avklare deres forventninger til hverandre. Hvis utroskap var årsaken til bruddet, blir reparasjonsarbeidet bli spesielt krevende og da er det nok lurt å oppsøke en parterapeut, sier hun.

Dere må få klarhet i hva som faktisk skjedde og hva som gjorde at dere ikke klarte å fortsette. Hvis dere gjorde det slutt i kampens hete midt i en krangel over noe som ikke var så alvorlig, er det større sannsynlighet for at dere kan redde forholdet.

Det er viktig å snakke ærlig om hvordan dere hadde det i forholdet og hvor problemene lå, for å kunne løse utfordringene. For noen kan det være hjelpsomt å snakke med en nøytral tredjepart, for eksempel er parterapeut.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer