«Wokefishing»:

«Wokefishing» er den nye datingtrenden du bør være obs på

Slik unngår du å bli lurt.

LETT Å BLI BEGEISTRET: Det er fort gjort å bli revet med hvis du møter en som har akkurat samme meninger og syn som deg, men det kan være lurt å være litt skeptisk.
LETT Å BLI BEGEISTRET: Det er fort gjort å bli revet med hvis du møter en som har akkurat samme meninger og syn som deg, men det kan være lurt å være litt skeptisk. Vis mer
Publisert

Det finnes utallige feller å gå i som singel og på leting (og tro meg, jeg har gått i de fleste av dem!) Prosessen med å skulle sveipe, vurdere, møte, revurdere og analysere potensielle partnere kan selvfølgelig være spennende og gøy, men også utmattende og til tider veldig forvirrende.

Vi får ofte høre at hvis noe virker for godt til å være sant, så er det som regel det. Men som singel og på leting er det lett å se seg litt blind og sluke alt som god fisk. For det er vel bedre å starte med et åpent sinn og håpe at du endelig har møtt drømmeprinsen, eller?

Vi i KK har tidligere skrevet om menn som bruker bilder av kjæledyr som ikke er deres egne for å tiltrekke seg partnere på datingapper, såkalt «Dogfishing».

Vi har også skrevet om datingtrender som «ghosting», «submarining», «sneating» (når noen går på date bare for å et gratis måltid) og «orbiting» (når daten slutter å kontakte deg, men fremdeles liker bildene dine i sosiale medier). Alle disse har til felles at de ikke er særlige hyggelige og kan være svært forvirrende.

Som om ikke dagens datingkultur er forvirrende nok allerede, har det nå dukket opp enda et nytt begrep i datingverden, nemlig «Wokefishing».

Dette er “Wokefishing»

“Wokefishing» er når en person snakker med en annen person og stiller vage spørsmål rundt politiske saker som for eksempel likestilling, dyrebeskyttelse eller miljøvern. Det gjør de for å kartlegge deres politiske holdninger, for så å speile deres respons og fortelle at de støtter, eller til og med brenner for det samme.

- Følelsen som oppstår når man klaffer på viktige politiske områder, er at man passer sammen og at man kjenner seg sett og møtt i sitt engasjement. Mange jenter trekker frem nettopp like politiske holdninger som noe av det absolutt viktigste i deres valg av partner.

Det sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi til KK.

Overraskelsen kan bli stor dersom personen man har møtt ikke er interessert i den politiske saken som de innledningsvis ga uttrykk for, og man kan kjenne seg lurt og manipulert.

- Særlig likestilling og feminisme er tema som menn later som de er interessert i for å vekke engasjementet til en potensiell partner. Som psykolog har jeg møtt flere kvinner som har opplevd nettopp «wokefishing», der partneren de har møtt har gitt uttrykk for at de er engasjert i disse sakene, forteller Blessom.

Etter en stund kommer det altså frem at det kun var en måte å komme i kontakt på, eller å innlede en kortvarig relasjon. Det å late som man er engasjert i et politisk tema er en måte å manipulere andre på.

HELT ENIG: Hvis daten din stiller deg vage, politiske spørsmål og er helt enig i absolutt alt du sier, bør varsellampene blinke. FOTO: scanpix
HELT ENIG: Hvis daten din stiller deg vage, politiske spørsmål og er helt enig i absolutt alt du sier, bør varsellampene blinke. FOTO: scanpix Vis mer

Lett å bli lurt

«Wokefishing» er et nytt navn på et fenomen som har eksistert lenge, og som mange bruker som en helt bevisst strategi.

- Som en kamerat sa til meg: «Jeg bruker alltid hvit t-skjorte og nøytrale jeans slik at jeg kan speile jenter i det de er engasjert i og få de på kroken». Uavhengig av om det var likestilling, dyrs rettigheter eller miljøvern var det i følge min kamerat svært effektivt, forklarer Blessom.

Personer som driver med wokefishing prøver altså å fiske ut av deg hvordan du stiller deg til ulike politiske spørsmål, for så å late som om de er helt enige med deg. De skaper altså en illusjon om at dere er på bølgelengde og har mye til felles.

For eksempel:

Daten din: Hva synes du egentlig om Prideparaden?

Du: Jeg synes det er kjempeviktig å feire skeiv kjærlighet og mangfold.

Daten din: Helt enig, det er så viktig!

Menn og kvinner som driver med wokefishing fremstiller gjerne seg selv som miljøaktivister, antirasister eller som en som engasjerer seg for likestilling. Men realiteten er at de egentlig ikke bryr seg i det hele tatt, eller i verste fall mener det helt motsatte.

Woke er et politisk begrep som refererer til en opplevd bevissthet om spørsmål som gjelder sosial rettferdighet og raserettferdighet. Fishing handler jo om å fiske etter hvordan den andre stiller seg. Derfor har det fått navnet "wokefishing", og begrepet ble introdusert av forfatteren Serena Smith i en nylig artikkel i Vice.

TILPASSER SEG: Det er stor forskjell på å prøve å tilpasse seg den andre, og å bevisst prøve å lure dem.
TILPASSER SEG: Det er stor forskjell på å prøve å tilpasse seg den andre, og å bevisst prøve å lure dem. Vis mer

- Helt naturlig

- Det er nok mange grunner til at folk lyver eller tilpasser seg den andres meninger i starten av et forhold. Vi ønsker å passe inn, og når vi er på date med noen vi virkelig liker, prøver vi automatisk å bli mer lik dem.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

For noen skjer dette instinktivt, mens andre bevisst lyver eller tilpasser seg for å få innpass hos den andre. Winther sier det er stor forskjell på å prøve å tilpasse seg den andre, og det å bevisst prøve å lure dem.

- Hvis en nynazist går ut på date med en antirasist, vil det bli krasj på ett eller annet tidspunkt uansett. Men hvis man er i nærheten av hverandres meninger, er vi ofte tilpasningsdyktige. Det er så mange par som tilpasser seg den andres meninger og interesser, det ser vi gang etter gang, sier Winther.

Han mener at det ikke er grunn til å føle seg lurt dersom partneren tilpasser meningene sine i starten, fordi begge parter gjør det i større eller mindre grad. Men det er selvfølgelig noe helt annet om de prøver å lure deg.

- I starten av et forhold ønsker vi å være like og vi føler oss ofte veldig like. Hvis du ser på nyforelskede par som er ute og spiser, så tilpasser de seg hverandre i kroppsspråket. Hvis den ene lener seg frem, så lener den andre seg også frem. Hormonene bruser og vi blir litt rare, forklarer Winther.

Det varer til nyforelskelsen er over, og man får øynene opp for ulikheter. Hvis en av partene har løyet mye om viktige ting i starten, kan det selvfølgelig bli et problem senere.

VIL BLI LIKT: Det er naturlig å prøve å tilpasse seg den andre parten i et forhold, men vær obs hvis dere er enige om absolutt alt.
VIL BLI LIKT: Det er naturlig å prøve å tilpasse seg den andre parten i et forhold, men vær obs hvis dere er enige om absolutt alt. Vis mer

- Forståelig atferd

- Hva er grunnen til at mange lyver i starten av et forhold?

- Det er vel fordi mennene i situasjonen ønsker å innynde seg hos kvinnen ved å vise at han er interessert i det hun er interessert i. En datingsituasjon er dessuten knapt det rette tidspunktet for motargumentasjon.

Det sier parterapeut Nina Ringnes til KK.

Ringnes sier at for dem som dater mest for å finne en sengekamerat for kvelden, kan det være formålstjenelig adferd.

Det kan derimot bli utfordrende i det lange løp, hvis det kommer frem at man har løyet veldig mye i starten.

"Pynter brura"

Det sies at i krig og kjærlighet er alt lov. Dating handler jo om å finne en match, og om å få den andre personen interessert. Kommunikasjon er helt sentral for å få kontakt og skape følelser.

- Trender er alltid interessante, men dette fenomenet handler om å "pynte brura". Det er et gammelt urinstinkt at vi ønsker å ta oss best mulig ut overfor noen vi er interessert i. Noen fikser håret og sminker seg, mens andre lyver om meninger og holdninger for å virke tiltrekkende.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

- Kan man avsløre slike løgner?

- Dessverre kan wokefishing gi deg en emosjonell hekt. Han vet hvilke saker du er svak for, og gir deg følelsen av at dere er enige. Men du kan fort avsløre ham, om du vil, sier Søyland.

FØLER SEG LURT: Overraskelsen kan bli stor dersom personen man har møtt ikke er interessert i den politiske saken som de innledningsvis ga uttrykk for, og man kan kjenne seg lurt og manipulert.
FØLER SEG LURT: Overraskelsen kan bli stor dersom personen man har møtt ikke er interessert i den politiske saken som de innledningsvis ga uttrykk for, og man kan kjenne seg lurt og manipulert. Vis mer

Slik avslører du «wokefishing»

Det kan ofte være vanskelig å avsløre en wokefisher, fordi det i starten kan virke som de oppriktig mener det de sier og at dere er enige om det meste. For mange kan nok det være en befrielse og gi en følelse av samhold og tiltrekning.

Men det kan være lurt å være litt på vakt hvis daten er enig med deg hele tiden, i absolutt alt.

Et godt tips er å stille et direkte spørsmål uten å si din egen mening først, og så vurdere om du får et godt og ærlig svar. Hvis de prøver å snu spørsmålet tilbake til deg, kan det være de driver med wokefishing.

Et annet tips er hvis for eksempel daten sier at han virkelig brenner for kvinners rettigheter, så kan du spørre hva han konkret har gjort for å støtte den saken. Da merker du ofte fort om det bare er mye snakk og lite handling.

Ikke bare negativt

Vi må heller ikke glemme at det finnes ulike grader av wokefishing.

- Dersom det kun er litt uskyldig, kan du si flørtende at du ikke tror på det de sier. Det gir en mulighet for å få en halvveis tilståelse i retur, noe mange synes er tiltrekkende og sjarmerende, sier Søyland.

Når det blir for mange løgner forsvinner derimot sjarmen, og du føler deg regelrett lurt. Det kaller man tildekking, løgn eller manipulering av følelser.

- De fleste av oss kjenner et par som ler hjertelig av starten på forholdet da han sa at han var veldig interessert i hennes lidenskap, enten det var feminisme, politikk eller aksjesparing. Latteren betyr at en er tilgitt, så alt med måte, sier hun.

Men hvis det er vanskelig å få historiene til å henge sammen og du føler deg lurt, er han vel neppe verdig din tillit og åpenhet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer