THE WITNESS: I dokumentarfilmen «The Witness» (2015) gjør vi et dypdykk i hva som egentlig skjedde vinternatten i 1964 da Kitty Genovese ble knivstukket og voldtatt av Winston Mosely i Queens, New York. Foto: NTB Scanpix
THE WITNESS: I dokumentarfilmen «The Witness» (2015) gjør vi et dypdykk i hva som egentlig skjedde vinternatten i 1964 da Kitty Genovese ble knivstukket og voldtatt av Winston Mosely i Queens, New York. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kitty Genovese

Drapssaken om Kitty Genovese og de 38 øyenvitnene ble skolepensum

Men så begynte historien å slå sprekker.

Da jeg tok enkeltfag i psykologi ved Blindern for noen år siden tok foreleseren fram en drapssak fra bydelen Queens i New York utført i 1964 som et eksempel på hvordan vi kollektivt kan påvirke hverandre til å ikke gripe inn når ugjerninger forekommer - «fordi ingen andre gjør det». Moralen med historien var altså at vi er som flokkdyr, som lar oss påvirke av andres oppførsel og handler deretter. 

Vi har sett flere eksempler på dette i ettertid, hvor mennesker blir angrepet på åpen gate - uten at noen griper inn. Blant annet da to homofile ble banket opp utenfor et utested i Oslo i 2006 (les saken på Gaysir) eller da 25 år gamle Farzana Iqbal ble steinet til døde i 2014 av egen familie og mobb fordi hun hadde giftet seg og blitt gravid mot familiens vilje (les saken på Dagbladet).

SPORTY: Kitty Genovese fotografert rundt 1956. Foto:  FOTO: June Murley // The	 Witnesses Film, LLC.
SPORTY: Kitty Genovese fotografert rundt 1956. Foto: FOTO: June Murley // The Witnesses Film, LLC. Vis mer

Men nå viser dokumentarfilmen «The Witness» fra 2015 (som i disse dager er blitt lagt ut på strømmetjenesten Netflix) at det faktisk ikke er hold i bevisene i drapssaken fra 1964 som er blitt en myte hele verden kjenner til. 

I dokumentaren følger vi drapsofferets bror Bill Genovese (68) som forsøker å nøste opp i hva som egentlig skjedde den fatale drapsnatten da hans 12 år eldre søster ble knivstukket. Da han mistet storesøsteren var han selv 16 år. 

LES OGSÅ: «Making a murderer»-profilens eksforlovede: - Han er et monster

Mens Kitty kjempet for livet skal Moseley ha benyttet anledningen til å voldta henne

Kort fortalt: drapet fant sted om den 13. mars 1964, rundt klokken tre på natten. Kitty var på vei hjem til leiligheten sin i Kew Gardens, Queens, da hun ble knivstukket av en mann som siden skulle vise seg å være trebarnsfaren Winston Moseley (29). Vitner har siden fortalt at de hørte en kvinne som skrek at hun hadde blitt knivstukket og trengte hjelp. En av naboene (en mann ved navn Robert Mozer) skal ha ropt til angriperen fra vinduet sitt at han måtte «la jenta være i fred!». Moseley løp av gårde i frykt for å bli tatt, men da ingen kom ut for å hjelpe henne løp han tilbake og knivstakk henne på nytt. På dette tidspunktet hadde Kitty klart å komme seg inn i en trappeoppgang, og mens Kitty kjempet for livet skal Moseley ha benyttet anledningen til å voldta henne, før han på nytt stakk av fra stedet. Fem minutter etter siste knivstikk ringte vitnet Karl Ross til politiet. Kitty døde i ambulansen på vei til sykehuset. 

PÅ BESØK: Kitty Genovese fotografert i 1959 da hun var på besøk hos besteforeldrene i Brooklyn.	 Foto:  FOTO: Andrew Giordano // The Witnesses Film, LLC.
PÅ BESØK: Kitty Genovese fotografert i 1959 da hun var på besøk hos besteforeldrene i Brooklyn. Foto: FOTO: Andrew Giordano // The Witnesses Film, LLC. Vis mer

Moren ble vitne til mord - flyttet fra byen

La oss spole tilbake i tid. Lenge før Kitty kjørte sin røde sportsbil av typen Fiat hjem for aller siste gang den kalde vinterdagen i mars - fire måneder etter at president John F. Kennedy ble skutt i Dallas. Kitty, som ble døpt Catherine Susan Genovese da hun kom til verden 7. juli 1935 i New York, var eldst i en søskenflokk på fem. Hennes foreldre var det italiensk-ættede ekteparet Rachel og Vincent Andronelle Genovese. 

Familien på syv bodde i et område i Brooklyn side om side med andre italienere da barna var små, men etter at Rachel ble vitne til et mord i 1954 flyttet familien til New Canaan, Connecticut, 77 kilometer nordøst for New York. Men Kitty, som da var 19 år ble værende igjen i Brooklyn på grunn av studier - og fordi hun skulle inngå ekteskap. Dette ble annullert kort tid etter inngåelse. Kitty fikk seg jobb som barsjef ved Ev's Eleventh Hour Bar i Queens, og i 1963 flyttet hun sammen med kjæresten Mary Ann Zielonko - noe som på midten av 60-tallet ikke var «vanlig».

LES OGSÅ: - Ingen vet hvem Nicole Brown Simpson egentlig var

- De er enklere å drepe og kjemper ikke tilbake

Men det at Kitty var lesbisk skal ikke ha vært et motiv for 29 år gamle Winston Moseley. Han hadde ingen kjennskap til Kitty fra før, og hadde gått ut i mars-natten med den hensikt «å drepe den første kvinnen han kom over» - som han selv har forklart under rettshøringer i forbindelse med drapssaken. Moseley ble tatt i forbindelse med et innbrudd seks dager etter drapet på Kitty, og da han var i varetekt innrømmet han at han hadde drept 28-åringen. Han vedkjente også at han før dette hadde voldtatt og drept to andre kvinner. «De er enklere å drepe og kjemper ikke tilbake», skal han ha svart på spørsmålet om hvorfor han gikk etter kvinner. Han ble dømt til døden for drapet på Kitty, men på bakgrunn av sin mentale helse ble dommen i 1967 gjort om til livstid. Moseley klarte å rømme fra fengselet i 1968, og gjennomførte også da en rekke grove lovbrudd - blant annet voldtekt av en gravid kvinne i hennes eget hjem. Moseley døde i fengsel 28. mars i år, 81 år gammel. Da hadde han vært én av de lengstsittende innsatte i et New York-fengsel gjennom tidene. Moseley viste aldri tegn på anger.

STERK DOKUMENTARFILM: «The Witness» ble sluppet i 2015, og er nå tilgjengelig på Netflix.
STERK DOKUMENTARFILM: «The Witness» ble sluppet i 2015, og er nå tilgjengelig på Netflix. Vis mer

To uker etter drapet på Kitty ble det publisert en artikkel i papiravisen The New York Times, som påsto at det var hele 38 øyenvitner tilknyttet saken (antallet veksler mellom 37 og 38 vitner, men i dokumentaren «The Witness» henviser de til tallet 38). I dokumentaren kommer det derimot fram at det faktisk ikke er tilfelle at det var så mange som fikk med seg mordet - og folk sår derfor tvil i myten om at 38 mennesker viste apatiske tendenser. I dokumentaren forklares det med at det skal ha vært flere ørevitner (altså vitner som hørte skrikene til Kitty, men som aldri ugjerningen med egne øyne) som fikk med seg hendelsen, men at det kun var tre stykker som faktisk så med egne øyne at Kitty hadde blitt knivstukket.

LES OGSÅ: Hun ble kalt satanistisk, demonisk og sex-gal: - Jeg var i fengsel i fire år uten at jeg hadde gjort noe galt

Politiet innrømmer at de ikke loggførte alle telefonoppringningene

Disse tre personene var Joseph Fink, Kittys venninne Sophia Farrar og Karl Ross. Fink skal ha sett det første knivstikket. Sophia Farrar (som er med i dokumentaren) bodde i oppgangen der Kitty klarte å komme seg inn etter angrepene og kom løpende ned for å hjelpe henne kort tid etter at Moseley nok en gang hadde stukket av fra åstedet. Vitnet Karl Ross skal være den eneste som var klar over at Kitty hadde blitt knivstukket to ganger. Han tilkalte så politiet, som kom etter noen minutter. Totalt varte hendelsen i rundt 30 minutter.

Den 15 år gamle gutten Michael Hoffman skal ha sett drapsmannen løpe fra stedet og at Kitty haltet seg bortover gaten etter første knivstikk. Han fikk faren til å ringe politiet, og de innrømmer at dette og flere andre telefonoppringninger de fikk om at en kvinne hadde blitt knivstukket i Queens ikke hadde blitt registrert i politirapporten - som igjen skal ha ført til at New York Times skrev saken om de 38 øyenvitnene som ikke gjorde noen ting for å hindre at kvinnen ble drept. 

Se «The Witness»-trailer under:

Les mer om dokumentarfilmen herØvrige kilder: Wikipedia, Biography, New York TimesSkydancingblog og YouTube.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: