ELVEN: Ingeborg Sundrehagen Raustøl spiller befal Mia Holt i den nye thriller-serien «Elven» på TV3.  Foto: Privat
ELVEN: Ingeborg Sundrehagen Raustøl spiller befal Mia Holt i den nye thriller-serien «Elven» på TV3.
Foto:Privat
Elven:

Gikk gjennom tøffe forberedelser til rollen som befal

- Jeg hadde ikke fått trent meg så veldig opp etter fødselen. Jeg løp ganske mye, og fokuserte på utholdenhetstrening og styrke, sier skuespiller Ingeborg Sundrehagen Raustøl til KK.no.

I midten av mars hadde TV3 premiere på den nye thriller-serien «Elven», hvor blant andre Thomas Hayes (20) kjent fra «Skam», Dennis Storhøi (56), Espen Reboli Bjerke (43) og Ingeborg Sundrehagen Raustøl (37) har kapret noen av rollene.

Vi tok en prat med sistnevnte skuespiller, Ingeborg, om hvordan hun forberedte seg til rollen som den ambisiøse karrierebefalen Mia Holt. Til KK.no forteller hun at det til tider var tøft og at hun blant annet fikk førstehåndserfaring fra Nettverk for Kvinnelig Befal (NvKB).

- Det var ikke tid til å trene såpass systematisk med jenter i Forsvaret som jeg hadde lyst til å gjøre. Vi operer jo med korte tidsfrister i denne bransjen og det ble bevilget penger ganske seint i prosessen, men jeg trente hardt i oppkjøringen mot innspillingen på egenhånd. I tillegg har Miriam Weierud, min coach fra NvKB, pisket meg godt underveis. Mye av det man blir utsatt for i militæret kan man jo gjøre selv hvis man orker. Forskjellen er jo at du ikke har noe valg da, forklarer hun.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om «bootcamp»-trening

Ingeborg Sundrehagen Raustøl
HARDTRENING: Nettverk for kvinnelig befal coachet Ingeborg Sundrehagen Raustøl før innspilling av TV-serien «Elven». Foto: Skjermdump fra Nettverk for kvinnelig befal // Facebook

Treningsprosessen til «Elven» startet drøyt et år etter at Ingeborg ble mor for første gang.

- Jeg hadde ikke fått trent meg så veldig opp etter det. Jeg løp ganske mye, og fokuserte på utholdenhetstrening og styrke. Fordi jeg har han lille ble det også tidsbesparende å gå på gruppetimer på treningssenteret. Det handler som nevnt mye om innstillingen. Man tror man ikke orker mer, men så gjør man jo det, forklarer hun, og legger til:

- Fordi det var den type rolle, og den type dame, tenkte jeg at det er her jeg må lete. Mia Holt er ikke en dame som gir seg. Så treningen ble ikke bare for å få den fysiske styrken hennes, men jeg fikk gjort research på hva det vil si å ikke gi seg. Når man først har bestemt seg så gir man seg ikke - og litt til. 

- Merket du noen forandring på kroppen?

- Ja, jeg ble jo sterkere. Og heldigvis for det, for det var ganske lange dager og til tider mye løping, og de er ganske tunge de uniformene i seg selv. Jeg ville jo helst få det til å se ut som at det var dagligdags for meg å bære uniformen. Man kan ikke bare kle den på seg, og «leke» det. Det er jeg ikke fan av. Man må eie det.

LES OGSÅ: Få bedre effekt av styrketreningen

- Sønnen min er såpass liten og jeg følte at det ble for lenge å være borte fra ham

Innspillingen foregikk i Målselv i Troms, og Ingeborg tilbrakte hele november og desember i kalde nord. Da merket hun på kroppen at det var godt å ha forberedt seg fysisk i forkant av innspillingen.

- Det var veldig mye snø etter hvert, og i en scene gikk jeg i snø til livet. Det var utrolig tungt, og så skal man levere en dialog etterpå og da må man ha kondisen oppe, så sånn sett fikk jeg mye gratis igjen for det rent praktisk. Det gir en sånn stringens og sikkerhet på at du vet at du mestrer en del ting som jeg tror ga henne en litt sterkere ryggrad enn om jeg ikke hadde gjort det, forklarer hun.

Ingeborg Sundrehagen Raustøl
VINTERLANDSKAP: Ingeborg Sundrehagen Raustøl forteller til KK.no at det var oppmot 26 minusgrader under innspillingen i Målselv i Nord-Norge. Foto: Privat

Med seg på lasset hadde Ingeborg fått med seg psykolog-ektemannen Kjetil Bremer og sønnen Syver (som da var rundt ett år). Til sammen tilbrakte de rundt to måneder på en hytte midt under mørketiden og i minus 26 grader på det meste. 

Ingeborg Sundrehagen Raustøl
FAMILIEHYGGE: Sønnen Syver og ektemannen Kjetil var med Ingeborg Sundrehagen Raustøl til innspillingen i Nord-Norge. Familien på tre bodde sammen i en hytte Foto: Privat

- Sønnen min er såpass liten og jeg følte at det ble for lenge å være borte fra ham. Det var tøft, for han sov ikke på natten og pappaen var alene med ham i vintermørket på dagtid. Det er ikke bare-bare å være alene med en ettåring som akkurat har lært seg å gå og ikke kan sitte i ro, så jeg tenkte mye på dem da jeg var ute i skogen og lekte yrkesmilitær. Jeg hadde det veldig gøy på jobb, men jeg kjente at etter det siste strekket som var på fire sammenhengende uker, så skulle det bli godt å komme hjem også. 

Men det var ikke bare en aktiv sønn som ba på utfordringer for foreldrene, også praktiske ting som at Ingeborg ikke har lappen og store mengder med snø gjorde hverdagen ekstra spennende for familien på tre.

- Jeg har ikke lappen, så det at vi valgte å bo et stykke unna film-campen ga noen logistikkutfordringer. Vi ble også innesnødd et par ganger fordi naboen glemte å måke. Det var nesten ikke dekning heller. Men det var jo veldig spennende og gjorde det veldig sammensveisende også. Jeg tenkte: «hvis vi klarer det her, da klarer vi hva som helst!». Så ære være mannen min som tok seg ekstra permisjon for å bli med meg opp dit for at jeg skulle kunne gjøre det. Det var et eventyr! sier Ingeborg til KK.no med et smil.

Til forsiden