VALKYRIEN: I «Valkyrien» spiller Sven Nordin og Ameli Isungset Agbota stefar og stedatter. De to har bare godord å si om hverandre! Foto:  Foto: Johan Fredrik Bødtker for Tordenfilm AS
VALKYRIEN: I «Valkyrien» spiller Sven Nordin og Ameli Isungset Agbota stefar og stedatter. De to har bare godord å si om hverandre! Foto: Foto: Johan Fredrik Bødtker for Tordenfilm AS Vis mer

Ameli Isungset Agbota

- Hun kommer til å bli en av de store i årene som kommer!

Det nye stjerneskuddet Ameli Isungset Agbota (23) spiller i NRK-serien «Valkyrien».

Den aller første dagen i 2017 har den nye dramathriller-serien «Valkyrien» premiere på NRK1, og i en av de sentrale rollene spiller den forholdsvis ukjente skuespilleren Ameli Isungset Agbota (23). Vi har sett de fire første episodene av den åtte episoder lange serien, og det er så utrolig forfriskende å se et nytt friskt pust på TV-skjermen!

Ameli, som er utdannet fra Teaterhøgskolen og til vanlig er ansatt ved Den Nationale scene i Bergen, spiller stedatteren til Sven Nordin (59). Han portretterer kirurgen Ravn som prøver å finne en kur til sin dødssyke kone Vilma (spilt av Pia Halvorsen). Han åpner en klinikk under jorden - nærmere bestemt den nedlagte t-banestasjonen Valkyrie stasjon på Majorstuen i Oslo - hvor han tester ut nye metoder for å få kona på beina igjen.

Da KK.no møtte Sven Nordin, i forbindelse med presselanseringen av serien på Cinemateket i Oslo i midten av desember, manglet det ikke på adjektivene da han skulle beskrive sin unge motspiller.

- Ameli har vært helt strålende! Jeg ble så glad da hun fortalte at hun hadde fått jobb i Bergen, at hun stortrives og har masse å gjøre - for det er det aller viktigste som ung skuespiller. At man kommer i gang og får jobbet masse. Det er bare det å jobbe mye som gir deg den erfaringen. Hun kommer med en naturlighet som hun bruker foran kamera, skal hun gråte så gråter hun. Alt kommer helt uanstrengt.

LES OGSÅ: Nå kommer den amerikanske versjonen av «Skam» - disse stjernene vil vi se i hovedrollene!

- Jeg var aldri et sekund bekymret for Ameli

I episode tre har Sven og Ameli en lang scene på en kirkegård som, ifølge Nordin, er ganske heavy, og skal vi tro 59-åringen «leverer Ameli så det spruter».

- Jeg tror hun følte seg veldig trygg på meg og at jeg hadde den stefar-autoriteten som hun trengte. Jeg var aldri et sekund bekymret for Ameli. Jeg har ikke trengt å gi henne råd fordi hun har vært så til stede i det hun har gjort. Hun har en så naturlig replikk og alt kommer så riktig, så jeg har ikke følt at jeg har behøvd å gi henne veiledning. Hun er veldig åpen, varm og til stede, og ikke redd for noen ting. 

- Tror du vi kommer til å se mer til henne i årene fremover?

- Det tror jeg absolutt! Hun kommer til å bli en av de store i årene som kommer, det er jeg helt overbevist om. Hun har alt som skal til for å ha en lang karriere i denne bransjen, sier Sven Nordin til KK.no.

LES OGSÅ: - TV-serier er den nye parterapien

Navnet betyr «det finnes gode mennesker»

Ameli ble født i Trondheim, men da hun var syv år flyttet familien til Årnes i Akershus. Det fine navnet Ameli, som ifølge 23-åringen betyr «det finnes gode mennesker», fikk navnet fordi moren og faren hennes ville ha et navn som fungerte både i Norge og i Ghana. Hun sier til KK.no at det er først nå det har gått opp for henne at hun er med i en stor dramasatsing som skal sendes på norsk rikskringkasting.

NYTT STJERNESKUDD: Ameli Isungset Agbota spiller Siv. Foto:  Foto: Nora Fremmerlid
NYTT STJERNESKUDD: Ameli Isungset Agbota spiller Siv. Foto: Foto: Nora Fremmerlid Vis mer

 

- Det er kjempegøy å ha fått denne tilliten! Det er først nå i det siste at det har gått opp for meg at serien faktisk sendes på NRK. Det har vært en veldig fin erfaring, og er det første jeg gjør med film og TV. Det har vært veldig fine kolleger rundt omkring på alle plan, de er veldig hyggelige og profesjonelle så det har vært en veldig fin balanse.

- Hvordan føles det å jobbe med store og etablerte navn som Sven Nordin, Laila Goody og Pål sverre Valheim Hagen?

- Det er som å jobbe med andre mennesker. De er jo bare folk! Men man lærer tips og triks om hvordan man skal gjøre jobben. Da jeg for eksempel skulle hoppe inn i en scene og være sint på kort tid, fikk jeg tips om hvordan jeg skulle gjøre det, forklarer 23-åringen til KK.no.

- Du og Sven Nordin har jo mange scener sammen i «Valkyrien», hadde du noe forhold til ham fra før?

- Det er jo «Mot i brøstet» jeg husker ham best fra da, men også filmer som han har gjort. Som «Sønner av Norge» og «Elling» for eksempel. Han har jo gjort veldig mye, og veldig mye forskjellig. Han er en skikkelig bra fyr og en god skuespiller!

LES OGSÅ: Danskene har fått øyene opp for «Skam»: - Vi har det villeste girl crush på Noora!

- Jeg kan gjøre hva som helst nå som jeg ikke har mann, barn og leilighet!

Ameli trengte to forsøk for å komme inn på Teaterhøgskolen, og ble headhuntet til Den Nationale scene i Bergen. Når vi spør henne om hvordan hun ser for seg fremtiden blir hun litt blyg, og spesielt når vi kommer inn på Hollywood.

- Fremtiden for meg nå er jo jobben på teateret i Bergen. Der skal jeg jobbe i to år. Det som er viktigst er at jeg får jobbe med prosjekter som betyr noe for meg og for de som ser på. At det ikke bare er svada. Så skal jeg jo også ha det gøy med det selv. Jeg har lyst til å være en skuespiller som kan være trygg på meg selv, slik at jeg kan kaste meg ut i forskjellige ting. Hollywood er ikke drømmen, selv om det hadde vært gøy, men det er ikke det jeg higer etter. Det jeg håper på er jo som sagt å jobbe med bra folk og bra prosjekter, og så er det ikke så farlig hvor det er hen så lenge jeg synes det er gøy og givende. 

- Men helt konkret, om fem år, hvor ser du deg selv da?

VÅGAL DOKTOR: I «Valkyrien» har Sven Nordin rollen som legen Ravn, som i det skjulte prøver å finne en kur til sin dødssyke kone. Foto:  Foto: Erik Aavatsmark for Tordenfilm AS
VÅGAL DOKTOR: I «Valkyrien» har Sven Nordin rollen som legen Ravn, som i det skjulte prøver å finne en kur til sin dødssyke kone. Foto: Foto: Erik Aavatsmark for Tordenfilm AS Vis mer

- Det er veldig vanskelig å svare på! Jeg kan tenke meg å gjøre hva som helst egentlig, men jeg aner ikke hvor jeg er om fem år. Jeg kan være hvor som helst, og spesielt med dette yrket - og i hvert fall nå som jeg er så ung og ikke har barn og mann og leilighet. Da kan jeg jo gjøre hva som helst!

- En serie trenger kanskje noen lokomotiver som meg

I tillegg til 23-åringen Ameli spiller også 25 år gamle Mikkel Bratt Silseth og 30 år gamle Gine Cornelia Pedersen i «Valkyrien» (som både er kjærester i serien og på privaten!). Sven Nordin, som selv har vært med i gamet en stund, synes det er stas å spille med så mange unge, lovende skuespillere.

- Det har vært en stor glede! Jeg tror det er viktig for norsk drama og TV at vi presenterer nye folk. En serie trenger kanskje noen lokomotiver som meg og Pål Sverre, som folk har et forhold til fra tidligere ting, men det er viktig at folk får lov til å se nye ansikter - og når de ansiktene i tillegg er så utrolig bra som de er i denne serien så er det bare en fornøyelse. De bringer med seg en slags friskhet og en naturlighet Det skjer så mye kult i norsk TV-verden for tiden! Vi kan jo snakke om «Skam», ikke sant, hvor helt ubeskrevne blad kommer inn og banker alt som er i TV-verden. Også «Unge lovende», som Gine har vært en del av, er en fantastisk fin serie synes jeg, sier han og legger til:

GJENGEN: Fra venstre: Mikkel Bratt Silset, Ameli Isungset Agbota, Laila Goody, Pål Sverre Valheim Hagen, Sven Nordin, Pia Halvorsen,  Ellen Birgitte Winther og Gina Cornelia Pedersen spiller alle i «Valkyrien». Dette bildet er tatt under pressevisningen i desember. Foto: NTB Scanpix
GJENGEN: Fra venstre: Mikkel Bratt Silset, Ameli Isungset Agbota, Laila Goody, Pål Sverre Valheim Hagen, Sven Nordin, Pia Halvorsen, Ellen Birgitte Winther og Gina Cornelia Pedersen spiller alle i «Valkyrien». Dette bildet er tatt under pressevisningen i desember. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I gamle dager ble jo norsk drama kritisert for å være for teatralsk. Det hadde nok sine naturlige årsaker, for mange av de som spilte i norsk film og TV på den tiden de kom fra teateret. De hadde ikke noen særlig erfaring med det litt naturlige og nedtonede film- og TV-språket. Men det er nå på full fart inn, og disse unge menneskene her er jo vokst opp med det. De kan jo mer om film og TV enn det jeg gjør. De er mer orientert om det som finnes på seriefronten rundt i den store verden enn det jeg er. Så den kunnskapen og den naturligheten som de bringer inn i et sånt prosjekt er utrolig fin.

LES OGSÅ: Husker du «The Nanny»-stjernene?

- Så du har lært noe av dem?

- Ja, det vil jeg absolutt si at jeg har. De har en veldig selvfølgelig måte å gå inn i prosjektet på, ikke en sånn kunstig ydmykhet overfor de eldre som vi kanskje var opplært til å ha i gamle dager. De går rett inn og er seg selv, og den naturligheten gjør at vi får en veldig familiær tone, og det tror jeg er det som skal til når man jobber sammen. Man blir veldig trygg, og det er man jo avhengig av når man skal være så tett på hverandre som det vi har vært her i «Valkyrien». Vi har jobbet sammen i over ett år og blitt en svær familie på mange måter. Det har vært så gøy altså! De overrasker og leverer. Jeg synes det er veldig hyggelig når de unge sier at jeg holder meg veldig bra, og at jeg er ungdommelig i måten å være på. Det er stas at de unge fortsatt har lyst til å jobbe med «gammer'n». 

Sven Nordin forklarer at han får ny energi av å jobbe med yngre skuespillere og at man som etablert skuespiller selv har ansvar for å hive seg inn i nye prosjekter og på den måten utvikle seg selv.

Jeg tror det er veldig viktig at man utfordrer seg som skuespiller og går nye veier, og at man jobber med unge folk. Man må hive seg inn i prosjekter som kanskje ikke har så stort sikkerhetsnett. Det tror jeg vi som er eldre og er godt etablerte har veldig godt av for å holde oss friske og på offensiven. Jeg føler meg veldig komfortabel med å jobbe med dem. Det faglige nivået i norsk film og TV er kjempehøyt, så jeg føler vi har tatt igjen forspranget som Sverige og Danmark har hatt på oss i mange, mange år. Nå tror jeg faktisk at Sverige og Danmark begynner å se litt mot Norge. 

«Valkyrien» har premiere på NRK1 søndag 1. januar.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: