MAKING A MURDERER: Steven Avery fotografert i 2005. Foto: NTB Scanpix
MAKING A MURDERER: Steven Avery fotografert i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Steven Avery

Joseph Evans jr. hevder at Steven Avery innrømmet drapet på Teresa Halbach til ham

- Steven sa at Teresa gråt og bønnfalte ham om ikke å drepe henne.

Du har vel ikke glemt «Making a murderer»? - den banebrytende dokumentaren som gikk som en farsott verden over da den ble sluppet via Netflix julen 2015.

Kort fortalt: amerikanske Steven Avery (54) sitter 18 år i fengsel for en voldtekt som viser seg å ha blitt utført av en annen mann. Han blir sluppet ut igjen, og plutselig er det politiet som er the bad guys

Men kort tid etter skjer det et mord på den unge, vakre kvinnen Terese Halbach (25) - og Avery blir raskt mistenkt for å ha utført drapet - man kan jo spekulere i om politiet fikk fortgang i sakene da de fikk nyss i at Avery og hans advokater skulle saksøke Manitowoc County-politiet i Wisconsin for den nette sum av 36 millioner dollar for tort og svie i forbindelse med de 18 årene Avery satt fengslet på uriktig grunnlag. 

LES OGSÅ: Slik gikk det med de beryktede nazi-kvinnene

Dokumentaren fikk oss til å rope «justismord» på sosiale medier, og vi var mange som ristet på hodet over det amerikanske rettssystemet. Hvordan kan man sette en uskyldig mann i fengsel for andre gang, liksom?

DREPT: Fotografen Teresa Halbach ble bare 25 år. Hun ble drept i oktober 2005. Foto:  Foto: NTB Scanpix
DREPT: Fotografen Teresa Halbach ble bare 25 år. Hun ble drept i oktober 2005. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men nå hevder en mann ved navn Joseph Evans Jr. som møtte Avery da de begge to deltok i Wisconsin Secure Program Facility in Boscobel i 2010 at Avery faktisk innrømmet overfor ham at Avery voldtok og drepte den 25 år gamle kvinnen på Halloweenaften i 2005. Joseph Evans Jr. er selv dømt for drapet på sin egen kone i 2009.

LES OGSÅ: «Making a murderer»-profilens eksforlovede: - Han er et monster!

- Steven Avery bandt henne fast til sengen og i 90 minutter forgrep han seg på henne

I et ni sider langt brev publisert via nyhetsstedet Rockford Advocate åpner Joseph Evans Jr. opp om hva Steven Avery visstnok skal ha avslørt da de to møttes i 2010: 

«Da Halbach kom til skrotplassen var Avery veldig flørtende og spurte om hun ville spise middag med ham. Teresa takket nei til daten, men godtok å bli med inn i Averys trailer hvor de skulle snakke om salget av bilen hun hadde kommet for å fotografere. Etter å ha snakket med Halbach ved kjøkkenbordet fant han fram en kniv fra skuffen og tok tak i Halbachs hår. Han tok kniven mot strupen hennes og førte henne inn på soverommet hans. Steven sa at Teresa gråt og bønnfalte ham om ikke å drepe henne». 

«Steven Avery bandt henne fast til sengen og i 90 minutter forgrep han seg på henne. Så kom Averys nevø Brendan Dassey tilfeldigvis inn. Han skal ha trodd at Halbach sov. Avery fikk så Dassey til å hjelpe ham med å bli kvitt liket».

Slik lyder deler av brevet skrevet av Joseph Evans Jr. som er publisert via Rockford Advocate. I 2006 ble Steven Avery og hans da 16 år gamle nevø Brendan Dassey fengslet for mordet på unge Teresa. Avery er dømt til livsvarig fengsel, mens Dassey har en mulighet til å bli en fri mann tidligst i 2048.

NEVØEN: Brendan Dassey var bare 16 år da han ble fengslet for å ha medvirket i drapet på mordet på unge Teresa Halbach. Foto:  Foto: NTB Scanpix
NEVØEN: Brendan Dassey var bare 16 år da han ble fengslet for å ha medvirket i drapet på mordet på unge Teresa Halbach. Foto: Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

På tampen av fjoråret kom nyheten om at en føderal dommer hadde avgjort at Brendan Dassey skulle slippe ut av fengsel i påvente av en ankesak mot ham. En føderal ankedomstol i Chicago avgjorde i november at han allikevel ikke ble prøveløslatt.

Den dag i dag er altså mordgåten fremdeles uløst, og ingen vet hvem som faktisk drepte den 25 år gamle fotografen - til tross for at Avery nå sitter bak lås og slå. Han har ikke kommentert utsagnene til Joseph Evans Jr.

Sesong 2 av «Making a murderer» er bekreftet av Netflix, og er forventet å ha premiere i løpet av 2017.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: