USMINKET MILA KUNIS: Den 32 år gamle skuespillerinnen droppet sminken på coveret til den siste utgaven av magasinet Glamour. Nå diskuteres det hvorvidt hun er det eller ikke. Foto: Steven Pan/Glamour
USMINKET MILA KUNIS: Den 32 år gamle skuespillerinnen droppet sminken på coveret til den siste utgaven av magasinet Glamour. Nå diskuteres det hvorvidt hun er det eller ikke. Foto: Steven Pan/Glamour Vis mer

Mila Kunis

Mila Kunis (32) stiller «usminket» på forsiden til Glamour

- Lurer publikum på en enda mer utspekulert og skjult måte, mener ekspert.

I det siste nummeret av motemagasinet Glamour pryder skuespillerinnen Mila Kunis (32) (som av flere menn regnes som den «perfekte» kvinnen) to forsider. Den første (som du ser i butikkhyllene) viser Kunis iført lag på lag med denim, fullt påsminket og stylet - og som vanlig godt retusjert.  

Blar du en side inn i bladet, finner du imidlertid en helt annen Kunis på cover 2. Det retusjerte og glamorøse frontbildet, er her byttet ut med et langt mer naturlig og såkalt «100 prosent sminkefritt» coverbilde av Mila. Eller, det er hvert fall det Glamour selv hevder. Ifølge magasinet skal skuespillerinnen kun ha leppepomade, serum og øyekrem på seg på bildet. 

- Jeg bruker ikke sminke. Og jeg vasker ikke håret hver dag. Det er ikke ting jeg forbinder med meg selv. Jeg ser likevel opp til kvinner som våkner opp 30-40 minutter for tidlig for å sette på eyeliner. Jeg synes det er vakkert. Jeg er bare ikke den personen, sier Kunis i intervju med Glamour. 

I tillegg skal skuespillerinnen har sagt at hele ideen med et naturlig cover passet henne godt, da hun hater å bli retusjert for mye. Likevel, til tross for at både Kunis og Glamour har fått mye skryt den siste uken for å vise to sider av både bransjen og skuespillerinnen (noe de virkelig fortjener), har det blitt stilt spørsmål rundt det «usminkede» coveret. For et kjapt Googlesøk viser nemlig at den usminkede Kunis på Glamour-coveret ikke samsvarer helt med den virkelige sminkefrie Kunis. Det er nemlig helt klart at det står litt moderne sminke bak den «naturlige» gløden til 32-åringen. Se bilder av Mila Kunis uten sminke nederst i saken!

LES OGSÅ: - Vi må slutte å sammenligne oss med retusjerte magasinbilder

- Lurer publikum på en enda mer utspekulert og skjult måte

For både et trent og utrent øye kan se og forstå at selv om det ikke er snakk om foundation, maskara og eyeliner, er det uten tvil snakk om både gode Photoshopferdigheter og lyskunst fra fotografens side. Med andre ord - her er det både sminke og retusjering på plass, selv om magasinet selv hevder at alt er naturlig. 

- Hvis informasjonen om at det som skal være uretusjert likevel er retusjert, så vil det være å lure publikum på en enda mer utspekulert og skjult måte.

Marit Danielsen, spesialist i psykomotorisk fysioterapi ved Regionalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser i Helse Nord-Trøndelag, forteller til KK.no at til tross for at coveret er veldig naturlig sammenlignet med andre forsider - som både er fulle av sminke og retusjering - kan det dessverre gi motsatt effekt enn ønsket.

- Hvis informasjonen om at det som skal være uretusjert likevel er retusjert, eller i dette tilfellet det som skal være usminket likevel til en viss grad er sminket, så vil det være å lure publikum på en enda mer utspekulert og skjult måte, sier Danielsen og legger til: 

- Det uoppnåelige «perfekte» blir bare enda lengre unna når det «usminkede» i tillegg presenteres som naturlig. At personer som Mila Kunis, som er et forbilde for veldig mange, presenteres på denne måten forsterker dette inntrykket. 

Det er ikke uvanlig at utseende i mange sammenhenger blir fremstilt som en nødvendig faktor for å lykkes i livet, forklarer Danielsen, noe som gir lite rom for andre verdier, og som kan bidra til dårlig selvfølelse og mer sammensatte problemstillinger. 

- Press for å oppnå det «riktige» utseendet er en stor utfordring i dagens samfunn, og mediene er med og setter standarder. De idealer som ofte presenteres er uoppnåelige for de fleste. Hvis trenden med retusjerte eller usminkede coverbilder på magasiner handler om å fremme aksept for naturlig utseende, så kan det være en positiv faktor, men kun dersom de faktisk er uretusjerte eller usminkede. 

LES OGSÅ: Rachel Nordtømme og Ellen Arnstad viser seg uten sminke

Coveret med sminke og retusjering. Foto: Steven Pan/Glamour
Coveret uten sminke og retusjering. Foto: Steven Pan/Glamour

- Mange skjønner ikke at bildene blir retusjert 

Danielsen får støtte fra Tone Skipa, som er makeupartist og tidligere skjønnhetsansvarlig i KK og HENNE. Hun forteller også at den naturlige skjønnhetstrenden vi ser i motebransjen i bunn og grunn er bra, men at det selvfølgelig til tider kan bli presentert feil.

- «Uten sminke» kan være så mangt. «No makeup» er en trend som slår til for fullt fremover. Vi ser det ikke bare på forsider av glossy magasiner, men også på catwalken. Jeg synes det er en fin trend å vise modeller med så lite sminke som mulig, man er jo vakker også uten sminke. Dessuten blir uttrykket mer individuelt, mens sminke skaper likhet, sier Skipa.

- Men ærlig talt, vi er så opplyste om dagen, og det finnes knapt et bilde på Instagram eller Facebook som ikke er lagt filter på og retusjert.

Hun forklarer at det at det står og fokuseres sterkt på at modellen er uten sminke kan føles som at man som leser blir lurt når man ser hvor fin Kunis er, men samtidig presiserer hun at det likevel ikke står noen ting om at bildet ikke er retusjert.

- Vi har jo klagd på retusjering i alle år. Selv med full sminke med sotede øyne, perfekt hud uten en eneste pore og knall røde lepper er det altfor mange som ikke skjønner at bildet er retusjert, sier Skipa og fortsetter:

- Men ærlig talt, vi er så opplyste om dagen, og det finnes knapt et bilde på Instagram eller Facebook som ikke er lagt filter på og retusjert, selv om det er et såkalt naturlig bilde. Alle skjønner det, og til og med kjenner igjen hvilket filter som er brukt.

LES OGSÅ: Disse appene gir deg plettfri hud på 1-2-3

Ifølge Skipa er det nesten en selvfølge at magasiner aldri vil sette et uretusjert bilde på cover. I tillegg tror hun at det er minimal retusjering i dette coverets' tilfelle, også ligger det antagelig godt lysarbeid fra fotografens side. Likevel er hun enig med Danielsen om at det er viktig å være tydelig hva det faktisk er snakk om for at leserne ikke skal føle seg enda mer lurt. 

- Gjør man et poeng ut av at et bilde er uretusjert og det står at det er det, da er saken en helt annen om det er pyntet på. Det er å føre leseren bak lyset, sier Skipa.

Foto: Broadimage
Foto: Splash News
Foto: wenn.com
Foto: Splash News
Foto: Splash News
Foto: wenn.com

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: