GRAVIDITET: Prinsesse Sofia av Sverige fødte prins Alexander i april 2016. Nå - under ett år etter - annonseres det at hun er gravid på ny. Dette bildet av prins Carl Philip, prinsesse Sofia og prins Alexander er fra august 2016. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.se
GRAVIDITET: Prinsesse Sofia av Sverige fødte prins Alexander i april 2016. Nå - under ett år etter - annonseres det at hun er gravid på ny. Dette bildet av prins Carl Philip, prinsesse Sofia og prins Alexander er fra august 2016. Foto: Kate Gabor, Kungahuset.seVis mer

Prinsesse Sofia

Prinsesse Sofia ble gravid igjen bare åtte måneder etter at hun fødte prins Alexander

- Det er som regel et tegn på at mor er ved god fysisk helse når kroppen begynner å forberede seg på ny graviditet relativt kort tid etter en fødsel.

I slutten av mars kom den gledelige nyheten om at prinsesse Sofia (32) og ektemannen prins Carl Philip (37) av Sverige venter barn nummer to. (PSST: Prins Alexander og prins Oscar sjarmerte med lek under dåpen!)

«Vi har gleden av å kunne meddele at vi venter barn, et søsken til prins Alexander. Vi ser frem til å ønske et nytt, lite medlem velkommen til familien vår», står det i pressemeldingen fra prinseparet som ble publisert på Kungahuset.se torsdag 23. mars. Ifølge Kungahuset er terminen beregnet til september 2017. 

Litt kjapp hoderegning gjør at man kan estimere at prinsessen ble gravid i desember, og ettersom prins Alexander ble født 19. april 2016 betyr dette at Sofia ble gravid bare åtte måneder etter at hun fødte sitt første barn.

ROMANTISK: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia giftet seg i juni 2015. Til høsten blir de foreldre til barn nummer to. Foto:  Foto: NTB scanpix
ROMANTISK: Prins Carl Philip og prinsesse Sofia giftet seg i juni 2015. Til høsten blir de foreldre til barn nummer to. Foto: Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Se Sofias store stilforvandling - fra «Paradise Hotel» til svensk prinsesse!

– Anbefalingen er ikke absolutt, men kvinner bør vente minst 12 - og ideelt sett 18-23 måneder

Da dukket disse spørsmålene opp i hodet vårt: Hvor tidlig kan man bli gravid etter fødsel? Hvor lenge bør man vente med å bli gravid etter en fødsel? Kan man støte på noe problemer/ubehageligheter om man blir gravid for tidlig? 

– Det at kroppen begynner å forberede seg på ny graviditet med eggløsning relativt kort tid etter en fødsel, er som regel et tegn på at mor er ved god fysisk helse – og dermed i stand til å bære fram et nytt barn. Men for mor kan kort tid mellom fødsel og ny graviditet gi økt risiko for blødning i svangerskapet, for tidlig vannavgang og økt risiko for død, har allmennlege Thea Steinert, svarlege hos Lommelegen.no, tidligere uttalt i en sak på KK.no.

Hvor lenge man bør vente forklarer Steinert at er relativt individuelt for hver kvinne. Årsaken til dette er at kvinner kan ha ulike kroppslige utgangspunkt før første graviditet, og fordi selve graviditeten kan forløpe forskjellig. 

– Anbefalingen er ikke absolutt, men kvinner bør vente minst 12 - og ideelt sett 18-23 måneder - etter en fødsel før de forsøker å bli gravide på nytt. Grunnen til dette er at forskning kan tyde på at det er økt risiko for for tidlig fødsel og spedbarnsdød dersom det går kort tid mellom to graviditeter. Jo kortere tid mellom to graviditeter, jo mer øker risikoen, sier hun. 

TRE BLIR FIRE: Bare åtte måneder etter at prins Alexander kom til verden ble prinsesse Sofia gravid på ny. Terminen er foreløpig satt til september 2017. Da blir den lille sjarmøren storebror i en alder av 17 måneder.  Foto:  Foto: Kungahuset.se
TRE BLIR FIRE: Bare åtte måneder etter at prins Alexander kom til verden ble prinsesse Sofia gravid på ny. Terminen er foreløpig satt til september 2017. Da blir den lille sjarmøren storebror i en alder av 17 måneder. Foto: Foto: Kungahuset.se Vis mer

LES OGSÅ: Spesiell etikette-regel går utover de to gravide prinsessene

Jordmor Siv Anett Hernar Belgum fra Kvinne/barn-klinikken ved Haugesund sykehus forklarer i samme KK.no-sak at man kan bli gravide igjen ved den aller første eggløsningen etter graviditeten, men når denne kommer kan variere fra kvinne til kvinne.

BLIR TOBARNSMOR: Prinsesse Sofia med sin sønn prins Alexander én måned etter at han kom til verden i april i fjor. Til høsten blir hun mor til en ny baby. Foto:  Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se
BLIR TOBARNSMOR: Prinsesse Sofia med sin sønn prins Alexander én måned etter at han kom til verden i april i fjor. Til høsten blir hun mor til en ny baby. Foto: Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se Vis mer

– Kvinnekroppen er utrolig og en frisk kvinne er i stand til å bli raskt gravid igjen. Nattamming kan utsette eggløsningen noe. Hormonelt er det et betydelig fall i østrogen, progesteronet og koriongonadotropin etter fødsel. Det kan minne om overgangsalderen, med tørre vaginalslimhinner og humørsvingninger. Når man ammer stiger nivået av prolaktin, som kan redusere seksuell lyst og motivasjon til flere barn. Dermed kan en biologisk sett tenke seg at amming beskytter kvinnen mot graviditet, forklarer jordmor Belgum.

Fordeler og ulemper også for barna

Psykolog Kjersti Hildonen hos Forebyggende Psykisk Helsetjeneste i Lørenskog kommune, har tidligere uttalt til KK.no at det finnes både fordeler og ulemper ved å få barn tett.

- Det mange opplever som en fordel er at to tette ofte aktiviserer hverandre en del, ved at de leker mye sammen. De er ikke langt unna hverandre i utvikling og kan ofte være opptatt av de samme tingene.

Hildonen legger til at denne fordelen gjerne blir mer fremtredende når barna blir eldre, fordi barn i alderen 0-2,5 år leker mer ved siden av hverandre enn med hverandre.

– Selv om den virkelige sosiale leken kommer senere, så er det tydelig at barn nokså tidlig er opptatt av andre barn og følger med på hverandre. Det yngste barnet tar ofte etter den eldste og vil således lære mye fra storesøster eller storebror.

LES OGSÅ: Er det småbarnsforeldrene som har mest sex? - Ja, ifølge ny studie!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: