TOMINE HARKET: Den norske sangeren er aktuell i ny kampanje for Max Factor. Foto: NTB scanpix
TOMINE HARKET: Den norske sangeren er aktuell i ny kampanje for Max Factor. Foto: NTB scanpix Vis mer

Tomine Harket

Q&A med Tomine Harket

Den norske artisten er aktuell i ny kampanje for Max Factor!

KK ble 20. juni 2017 dømt i PFU for brudd på god presseskikk (VVP-punkt 2.7: «Unngå ukritisk videreformidling av PR-stoff») basert på denne saken hvor artisten Tomine Harket svarte på spørsmål, «Q&A», i anledning kosmetikkmerket Max Factors nye kampanje #MyFactor, der Harket var aktuell som et av kampanjens ansikt utad. Uttalelsen fra PFU kan leses i sin helhet her. Artikkelen er nå redigert og oppdatert med egne svar fra Harket, og informert om at noen av spørsmålene kommer fra et pressebyrå. 

Du har sett henne som Annie, som Stjernekamp-Tomine, og nå befinner garantert en av sangene hennes seg på spillelisten din («Nostalgi 3 millioner», «Du fortjener å være alene nå», etc). Men nå er sangfuglen Tomine Harket (23) aktuell med noe helt annet. Nå er hun nemlig å se i en splitter ny kampanje for Max Factor, hvor fokuset er å styrke kvinner og unge jenters selvtillit ved å sette fokus på det man har og er glad i ved seg selv, fremfor det man ikke har.

I videoen med Harket er også jenter fra Sverige og Danmark, samt forfatter Linnea Myhre fra Norge. (Psst: NRK-programmet «Innafor» har skapt debatt. Sist ut var Linnea Myhre som mener episoden om intimkirurgi gir jenter flere komplekser). I kampanjevideoen forteller jentene om hva deres faktor er. 

LES OGSÅ: Linnea Myhre: - Jeg vil ikke kaste bort kjærligheten på å være syk

- Det er helt sjukt

Harket forteller til KK.no at hun aldri hadde sett for seg at hun skulle ta del i en sminkekampanje. 

- Det er egentlig helt sjukt, for jeg mener at vi trenger å ha fokus på noe annet enn utseende. Så derfor var denne kampanjen så fin, for den handler om indre skjønnhet.

Allerede i ung alder begynte karrieren til Harket på scenen, og siden da har hun måtte tåle å få høre både det ene og det andre.

- Du kan høre 10 positive og en negativ kommentar om deg selv, og så er det den ene negative kommentaren du henger deg opp i, og det er helt krise, sier Harket til KK.no.

- Nå driter jeg i alle de negative kommentarene jeg får. Kunne egentlig ikke brydd med mindre om dem, men da jeg var 16 år var det helt annerledes. Du aner liksom ikke hvem du er, og en en kommentar som «du er tjukk» blir helt forferdelig å høre.

- Jeg liker ikke det konseptet at man skal ha en rollemodell

Fokuset på å ha «det perfekte utseende» er et tema som er mer aktuelt enn noensinne. Og her spiller sosiale medier en stor rolle. På Instagram har Harket nesten 20.000 følgere, og hun forteller til KK.no at hun stadig må forklare lillesøstrene sine hvorfor hun noen ganger legger ut mer lettkledde bilder på bildedelingstjenesten. Hun forteller at det er en helt annen mening bak det enn mange tenker med en gang.

I et intervju med Harket som pressebyrået Patriksson Communications har gitt KK.no, forteller hun at hun ikke liker det konseptet med at man skal ha en rollemodell. 

- Hva betyr skjønnhet for deg?

- Det er kanskje klisjé å si det, men skjønnhet kommer innenfra. Jeg har sett det på meg selv, at når jeg er mest glad og er i en god periode, så føler jeg meg kjempefin. Er du glad i deg selv og dyrker de positive tankene du har, så vil du naturlig føle deg fin.

- Jeg liker ikke det konseptet at man skal ha en rollemodell, eller en man ser opp til når det kommer til utseende. For den eneste man burde sammenligne seg med er jo seg selv. Alle har ting som er vakre og fine, og man burde se opp til akkurat det. Se opp til smilet ditt, og dyrk det videre. Se opp til smilehullene, eller bryna dine. Finn det du liker ved deg selv, og fokuser på det.

- Det er for stort fokus på det negative i denne verden. Og vi bruker alt for mye tid på å
sammenligne oss med andre. Du burde være den beste versjonen av deg selv, og om du har
ting du ikke liker ved utseende ditt, så må du flytte fokuset til det du liker. Det høres kanskje vanskelig ut, men mitt tips er at når du ser deg selv i speilet; se kun på det du liker ved deg selv, smile og gå videre.

Harket forteller til KK.no at dette er noe hun gjør ofte. Hun ser seg selv i speilet og sier fine ting til seg selv. 

- Og det må ikke bare gå på utseende! Noen ganger sier jeg «herregud, jeg er dritmorsom». Det er rart at en så liten ting kan hjelpe så stort. Jeg gjør det hele tiden, sier Harket og ler.

Jeg liker ikke det konseptet at man skal ha en rollemodell

NOMINERT TIL ÅRETS LÅT: Under årets P3 Gull var Tomina Harket og Unge Ferrari, Stig Haugen, nominert til årets låt for Nostalgi 3Millioner. Foto: NTB scanpix
NOMINERT TIL ÅRETS LÅT: Under årets P3 Gull var Tomina Harket og Unge Ferrari, Stig Haugen, nominert til årets låt for Nostalgi 3Millioner. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Når føler du deg finest?

- Jeg føler meg finest når jeg er glad. Jeg blir glad av å trene, så jeg prøver å holde treningsrutinene mine. Jeg blir også glad av å lage musikk, og det er jo noe jeg nå har fått muligheten til å gjøre mye mer.

- Hva er din faktor?

- Min faktor er mine øyne. Jeg valgte dette av flere grunner. For det første, så elsker jeg måten jeg ser folk på. Jeg ser mennesker for hvem de virkelig er. Jeg fokuserer ikke på kjønn eller lignende, men bare på hvem de er som person. For det andre, elsker jeg å bruke forskjellige typer øyenskygger som fremhever fargene i øynene mine. Det er så gøy å leke med sminke for å få en viss «look». For meg personlig er øyne noe av det første jeg legger merke til, og jeg valgte derfor å legge fokuset på akkurat det.

- Hvilket råd vil du gi andre jenter og gutter som prøver å finne sin faktor?

- Husk at din faktor ikke trenger å være utseende relatert. Det kan være latteren eller humoren din. Det kan være at du vil hjelpe andre som ikke har det like bra som deg, eller det kan være et personlighetstrekk. Som sagt, fokuser på positive ting. Livet er for kort til å sløses på negativitet.

- Hva skjer fremover med deg?

- Nå jobber jeg hele tiden i studio for å lage nye låter. Jeg jobber med å utvikle meg selv som artist, og hvordan jeg vil fremstå. Jeg kommer til å slippe egen ny musikk om ikke veldig lenge, som jeg gleder meg masse til. Det blir digg å kunne vise alle hva jeg jobbet med i det siste.