MYK START ER VIKTIG: Hvis du ikke er vant til løping, som gir den største belastningen på hofter, rygg, ankler og knær, må du begynne meget forsiktig. Foto: Getty Images
MYK START ER VIKTIG: Hvis du ikke er vant til løping, som gir den største belastningen på hofter, rygg, ankler og knær, må du begynne meget forsiktig. Foto: Getty Images
Kk-mila

Slik unngår du skader når du trener

Fem tips det er lurt å få med seg før du legger ut på løpeturen.

Det er ingenting som er så surt som å ha kommet godt i gang med et treningsprogram og så bli skadet slik at du får et opphold.

Som leser av KK og KK.no har du kanskje blitt kjent med kost- og treningsekspert Ina Garthe. Hun står bak dette treningsopplegget i fem deler, som kan gjøre deg i stand til å delta på KK-mila 15. september.

 • Kom i form til KK-mila, del 1 - Motivasjon
 • Kom i form til KK-mila, del 2 - Utstyr

 • MELD DEG PÅ KK-MILA HER!


  - Det er jo slik at hvis du ikke er vant til mye løping, vil du lett pådra deg skader hvis du begynner å løpe hver dag, sier Ina.

  - Det er ikke så lett å tenke alternativ trening når du er bitt av løpebasillen. Men tro meg; du ønsker ikke å bli skadet, så ta dine forhåndsregler:

  - Hvis du ikke er vant til løping, som gir den største belastningen på hofter, rygg, ankler og knær, må du begynne meget forsiktig. Det hjelper ikke at du har løpt i din tidlig ungdom; nå veier du sikkert, mer, du er eldre og ledd og muskler er ikke vant til den ensidige og relativt tunge belastningen. Det er flere ting du kan gjøre for å forhindre dette:

  1. Legg inn hviledager!

  Det er ikke lurt å begynne å løpe hver dag. Begynn i det små og trapp opp lengde/intensitet gradvis.

  2. Tren variert!

  Selv om du ønsker å løpe, er det fint om du varierer intensitet og lengde på økten (helst flere korte en få og lange økter), samt underlag du løper på. Legg inn en sykkeløkt eller styrketrening for kjernemuskulaturen innimellom. Dette vil faktisk kunne gjøre deg til en bedre løper. Husk at løping i nedoverbakke er den største belastningen. Gå i nedoverbakker og ta dragene i oppoverbakkene. Det gir super trening!

  3. Varm opp!

  Sørg for en god oppvarming før du setter i gang, og trapp ned før du avslutter økten.

  4. Bruk riktig teknikk!

  Jobb med løpeteknikken din: Unngå å løpe på tå og ta for lange løpesteg. Dette gir blant annet større belastning på beinhinne og akilles, som er blant verstingene på skadefronten.

  5. Husk godt utstyr!

  Gode løpesko er uvurderlig! Legg litt penger i det og gå gjerne til en butikk som har muligheten til å vurdere skoen på beinet ditt. (se egen artikkel på riktig utstyr).

  Til sist er det greit å nevne at det ikke er farlig å løpe selv om det er kaldt. Nærmer det seg – 20, er det greit å trene inne eller ta en meget rolig økt ute. Kle deg med ull innerst og sørg for å skifte rett etter økten.

  Vær også forsiktig med underlaget. Å løpe på is er ikke bare ubehagelig, men kan også føre til flere skader.

  Det er heller ikke farlig å løpe når det er veldig varmt. Bare husk å kle deg etter klima ha med ekstra drikke som inneholder litt karbohydrat og salt, eller salt maten litt ekstra etter økten. De lengste turene bør du vente med til solen ikke står høyest på himmelen.

  KK-mila har sin egen WEB-APP (til mobil og pc) som kan lastes ned her!

  Mer info om årets KK-mila arrangement og påmelding finner du her!

  Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no i forbindelse med KK-mila!
  Til forsiden