Korona

- Ubegripelig at alkohol til folket er blitt viktigere enn folkehelsa

KKs journalist har ingenting til overs for at Vinmonopolet gjenåpnes, og at breddeidrett og treningssentre forblir lukket.

KORONA: Vi går straks inn i vår ellevte måned med strenge korona-restriksjoner. KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad har lite til overs for at polet nå gjenåpnes - mens breddeidrett og treningssentre fremdeles er forbudt. FOTO: KK
KORONA: Vi går straks inn i vår ellevte måned med strenge korona-restriksjoner. KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad har lite til overs for at polet nå gjenåpnes - mens breddeidrett og treningssentre fremdeles er forbudt. FOTO: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare ett døgn etter at regjeringen bestemte seg for å stenge Vinmonopolet, et av mange tiltak for å forhindre spredning av den britiske virusmutasjonen, kom kontrabeskjeden om at polet gjenåpnes.

Det til tross for at Vinmonopolet har hatt rekordomsetning det siste året - og har tilbudt hjemlevering i de kommunene som er rammet av full lockdown (samt at man jo fremdeles kan kjøpe alkohol på matbutikken!).

Det er helt ufattelig at en gjeng med umoralske borgere (ja, for jeg ser faktisk på dere som svært umoralske), som trosset helseministerens bønn om å ikke dra til nabokommunene for å hamstre, skal ha så stor gjennomslagskraft at regjeringen etter noen ytterst få timer reverserer sitt nye tiltak.

HAMSTRET: Kø utenfor Vinmonopolet på Bekkestua i Bærum samme dag som regjeringen stengte ned polet i ti kommuner som følge av utbruddet av det muterte koronaviruset i Nordre Follo og Oslo. Mange av dem kom valfartende fra de stengte nabokommunene. FOTO: Jil Yngland / NTB
HAMSTRET: Kø utenfor Vinmonopolet på Bekkestua i Bærum samme dag som regjeringen stengte ned polet i ti kommuner som følge av utbruddet av det muterte koronaviruset i Nordre Follo og Oslo. Mange av dem kom valfartende fra de stengte nabokommunene. FOTO: Jil Yngland / NTB Vis mer

Treningssentrene har vært stengt siden november

Alkohol til folket, er dermed blitt viktigere enn at barn og unge skal få ha mulighet å sosialiseres gjennom skole og fritidsordninger, eller drive med idrett.

Og også for oss voksne begynner det å røyne på nå. Skaffe seg alko på polet, det skal man absolutt ha mulighet til, men å holde helsa vedlike - både mentalt og fysisk - gjennom treningssenteret, nei det er og forblir umulig.

Helt siden midten av november 2020 har treningssentrene i hovedstaden vært stengt, og for mange handler ikke tilgangen til et treningssenter bare om det å kunne utføre et fysisk stykke arbeid, men om å styrke sin mentale helse, få utfolde seg sosialt (for mange er treningssenteret det eneste sosiale miljøet de har) og ikke minst utføre helsebringende øvelser med en PT, som er umulig å gjøre utendørs eller hjemme.

Hvorfor har det vært greit å stå som sild i tønne i polkø, på shoppingsentre og matbutikken, men ikke dra på treningssentrene der det har vært MINIMALT med smitte?

Mange barn og unge lever med alkoholikere

For mange barn og unge, som fremdeles bor hjemme hos mor og far eller andre omsorgspersoner, er det også et hån at Vinmonopolet holder åpent, samtidig med at fritidsaktiviteter og muligheter for å dra på besøk til andre, er blitt forbudt.

Mange barn og unge lever i hjem der alkoholen har tatt overhånd, og der mor eller far, eller stemor eller stefar for den saks skyld, utøver vold eller skaper dårlig stemning, som følge av nettopp tilgang på alkohol.

Det gjør det ikke bedre at barnet eller ungdommen ikke har mulighet til å dra på fritidsaktiviteten, rømme over til nabokameraten, eller at det nå ikke kan komme noen på besøk i hjemmet, som kan lette på den vanskelige og tøffe situasjonen de nå står i - mange av dem mutters alene.

Det er hjerteskjærende å tenke på at staten, som i utgangspunktet skal gjøre alt de kan for å beskytte barn og unge i sårbare situasjoner, nå agerer stikk motsatt.

Og man kan sette spørsmålstegn ved om dette handler om å «please» både velgere og næringsliv, nå som det er et valg rett rundt hjørnet. Men det blir en annen debatt.

Erna og Bent, nå MÅ noe gjøres for at folket ikke skal gå på en mental smell (det har vi vel strengt tatt gjort for lenge siden) - det kan ikke være sånn at ved at vi er ulydige og umoralske, og agerer stikk i strid med det dere har bedt oss om å gjøre, oppnår at vi til slutt får viljen vår.

Da tror jeg vi hadde vært en gjeng med treningsavhengige som for lengst hadde stilt oss opp i hopetall utenfor treningssentrene, for å «tvinge» dere til å gjenåpne «polet» vårt. Og sånn skal vi vel ikke ha det, skal vi vel?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer