Jackie Kennedy Onassis

10 ting du kanskje ikke visste om Jackie Kennedy Onassis

Hun startet blant annet en skole i Det Hvite Hus, snakket fransk, spansk og italiensk, og gjorde suksess som bokredaktør.

JACKIE KENNEDY ONASSIS: Den tidligere førstedamen huskes fremdeles den dag i dag. Foto: Zuma press
JACKIE KENNEDY ONASSIS: Den tidligere førstedamen huskes fremdeles den dag i dag. Foto: Zuma press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager ruller den nye filmen om Jacqueline Lee «Jackie» Kennedy Onassis over kinolerretene i hele Norge. Filmen, som har fått navnet Jackie etter fru Kennedys kallenavn, tar for seg perioden etter mordet av president Kennedy. Du får et nærmere blikk på hvordan den daværende førstedamen håndterte dødsfallet. Jackie Kennedy var en svært interessant dame som stjal mye av plassen i mediene. 

I 1994 gikk hun bort, 65 år gammel, men hun huskes fremdeles som førstedame, moteikon og foregangskvinne. Men her er 10 ting du kanskje ikke visste om Jackie Kennedy. Faktaene her hentet fra History.com.

LES OGSÅ: Michelle Obamas beste looks fra tiden som førstedame

1. Hun jobbet som reporter og fotograf

Etter å ha uteksaminert fra «Vasser University», «the Sorbonne» og «George Washington University», fikk hun sin første jobb som reporter for «the Washington Times-Herald» i 1952. Jobben hennes var å oppsøke mennesker på gaten og spørre deres meninger om alt fra personlig økonomi til politikk og kjærligheten. Blant de mange menneskene hun intervjuet var Richard Nixon, presidentkandidaten hennes fremtidige ektemann ville komme til å slå i presidentvalget i 1960. 

2. Hun var forlovet med en annen mann før John F. Kennedy

Samme år som hun fikk jobb i «the Washington Times-Herald», blir det også annonsert at Jackie er forlovet. En krigshelt fra andre verdenskrig og bankmann på Wall Street; John Husted. På det tidspunktet var Jackie 22 år gammel, og ifølge History skal hun ha vært usikker på om dette var riktig match. Blant annet fordi hun ikke ville bli en hjemmeværende husmor. Samme år som forlovelsen fant sted, avlyser hun det hele. Bare noen måneder etterpå finner hun tonen med John F. Kennedy. De giftet seg året etter.

3. Hun ble kritisert for stilen sin

Mange kjenner nok til Jackie Kennedy på grunn av hennes ikoniske stil. Hun er også blant de få mange faktisk kan kalle et moteikon. Når du hører ordene «Jackie Kennedy» tenker man umiddelbart på Chanel-dresser, store perler og hatter. Hun var en av trendsetterne å 60-tallet og mange kvinner strebet etter å få Jackie-looken. Men når man er i søkelyset følger det også med noen negative bemerkninger. Hun fikk nemlig kritikk for å bruke for mye dyrt, fransk couture - spesielt under presidentkampanjen i 1960. Da Kennedy ble valgt til president, og Jackie dermed ble førstedame, var det flere som bekymret for at nettopp hennes smak for utenlandske designerne skulle få Kennedy-familien til å virke «mindre amerikansk». Dette ble løst ved at svigerfaren hennes, Joseph Kennedy introduserte henne for Oleg Cassini - en designer basert i USA. Han har designet mer enn 300 antrekk for Jackie Kennedy. 

LES OGSÅ: Asos lanserer kolleksjon inspirert av prinsesse Diana

4. Hun startet en massiv oppussing av Det Hvite Hus

Like etter at Kennedy vant presidentvalget i 1960, satte Jackie i gang en heftig oppussing av Det Hvite Hus. Hun fikk et budsjett på 50 000 dollar, men det brukte hun opp på bare noen dager. Hun fikk hentet inn flere historiske artikler som blant annet var eid av George Washington og Abraham Lincoln. I februar 1962 gjorde hun også noe ganske så historisk da hun viste frem det nyoppussede Hvite Hus på nasjonal TV. Segmentet vant faktisk en Emmy og Jackie ble bare mer og mer populær.

5. Hun startet en skole inne i Det Hvite Hus

Jackie skjermet barna sine fra pressen så godt det lot seg gjøre, men etter hvert ble det vanskeligere og vanskeligere for datteren Caroline å reise inn til byen for å gå på skolen. Derfor valgte Jackie å gjøre om en del av tredje etasjen i Det Hvite Hus til en barnehage. Hun inviterte også andre barn, flere fra Kennedy-administrasjonen. Det hele utviklet seg til å bli en barnehage i full drift med ti barn, egne lærere og til og med noen kaniner, marsvin og andre dyr. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

6. Hun snakket flere språk

Det at Jackie Kennedy kunne snakke flere språk skulle vise seg å være en stor fordel for Kennedy-administrasjonen. Ute på reise kun hun kommunisere på blant annet fransk, spansk og italiensk. Før Kennedy ble president oversatte hun franske bøker som omhandlet sørøst-Asia for ham. Hun imponerte også folket i det fransktalende folket i Louisiana og snakket på spansk til de i Texas. Hun ble også lagt merke til på grunn av dette i Frankrike, og etter et besøk der tullet J.F.K. med at han var «mannen som ble med Jackie Kennedy til Paris». President Lyndon Johnson, som ble innsatt etter mordet av J.F.K. skal faktisk ha vurdert henne som USAs ambassadør i Mexico. Psst: Nå tar kjendisene til sosiale medier for å uttrykke sin misnøye med president Donald Trump!

7. Hun nektet å skifte det blodflekkete antrekket etter mordet av J.F.K

Mens herr og fru Kennedy kjørte gjennom storbyen Dallas i Texas 22. november 1963 i en åpen bil, ble John F. Kennedy skutt og drept. Han falt ned på Jackies fang og hennes ikoniske rosa drakt ble dekket av blod. Like etter blir Lyndon Johnson innsatt som president, og ved hans side står Jackie Kennedy - i samme antrekk som hun hadde på seg i bilen. Lady Bird Johnson, den nye førstedamen, spør Jackie om hun vil bytte til et nytt antrekk før dem lander, men hun skal ha nektet. Dette er noe du også får se i filmen som er på kino nå. «Nei, jeg vil at de skal se hva de har gjort mot Jack», skal hun ha sagt. Drakten hennes befinner seg nå i the National Archives, men hatten forsvant samme dag som mordet av Kennedy.

LES OGSÅ: Gjør som John F. Kennedy - ha en gyngestol hjemme

8. Hun var den første som kalte Kennedy-administrasjonen «Camelot»

I et intervju med Life Magazine, kun en uke etter ektemannens bortgang, forteller Jackie om hans kjærlighet for «Camelot». En musikal basert på romanen «The Once and Future King». Hun forteller blant annet at presidenten likte å høre på en av sangene som lød som følger: «Don't let it be forgot, that once there was a spot, for one brief, shining moment, that was known as Camelot». Etter å ha lest opp disse linjene fortsetter Jackie: «Det kommer til å være fantastiske presidenter igjen, men det vil aldri bli en ny Camelot». Etter dette intervjuet ble Kennedy-administrasjonen omtalt som «Camelot».

9. Hun vant en sak mot en paparazzi

I 1968 giftet Jackie seg på nytt, denne gangen med milliardæren Aristotle Onassis. Hun ble deretter for mange kjent som «Jackie O» og ble raskt en favoritt blant paparazziene. Han som forfulgte henne mest var Ron Galella. Han brukte flere år på å følge etter henne i New York. I 1973 saksøkte Jackie O han for trakassering og forstyrrelse av privatlivet. Hun vant saken og dermed måtte Galella holde seg minst 8 meter unna henne og 10 meter unna barna. Galella gikk derfor rundt med et målebånd for å forsikre seg om at han ikke brøt loven, men ga seg ikke før i 1980 da hun saksøkte ham igjen. Psst: Ny oppfinnelse gjør at kjendisene kan gjemme seg fra paparazziene.

10. Hun hadde suksess som bokredaktør

Etter at Aristotle Onassis døde i 1975 flyttet hun tilbake til New York og begynte en karriere som bokredaktør. Hun jobbet hos Doubleday fram til hun døde i 1994. I løpet av karrieren hennes jobbet hun med noen svært populære bøker. Blant annet Michael Jacksons selvbiografi «Moonwalk».

LES OGSÅ: Her er alt du trenger å vite om Trump-barna

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer